Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-06

Finom, laktató, praktikus: isteni egytálételek

Finom, laktató, praktikus: isteni egytálételek

Az egytálételek a hatékonyságra törekvő háziasszonyok csodafegyverei: nem követelik meg, hogy rengeteg időt töltsünk a konyhában, ízükkel, tartalmasságukkal mégis megörvendeztetik az egész családot.


A rohanós hétköznapokon kevesebb időnk jut a főzésre, ugyanakkor egy fárasztó nap után jólesik asztalhoz ülni a családunkkal, és valamilyen finom ételt együtt elfogyasztani. Ilyenkor jönnek jól az – ahogyan a nevük is mutatja – egy tálban összeállítható ételek.
 
Az ilyen fogások nemcsak azért nagyszerűek, mert viszonylag kevés előkészületet igényelnek, hanem mert mosogatni is keveset kell utánuk, és miközben az étel sül vagy fő, foglalkozhatunk valami mással. Éppen ezért az egytálételek nemcsak az elfoglalt háziasszonyok számára hasznosak, hanem az egyetemistáknak vagy a kis háztartást fenntartó egyedül élőknek is.

Tepsis, rakott csirkecomb

Hozzávalók:
4 csirkecomb, 80 dkg krumpli, 10 dkg sajt, 2 dl főzőtejszín, 2 alma, 3 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma, só, bors, petrezselyem

Elkészítés:
1. A krumplit hámozzuk meg, majd vágjuk fel tetszés szerint. A vöröshagymát és az almát is szeljük fel. 
2. A combokat forró olajon süssük át pár perc alatt. 
3. Egy tűzálló tálat kenjünk ki kevés zsiradékkal, majd rendezzük el benne a krumplit, az almát és a kétféle hagymát. Ezekre rakjuk a csirkecombokat.
4. Fűszerezzük sóval, borssal, aztán öntsük rá a tejszínt. Tegyük előmelegített sütőbe és süssük meg 180 fokon körülbelül egy óra alatt. 
5. Amikor már puha a hús, szórjuk meg sajttal és petrezselyemmel. Toljuk vissza a sütőbe, majd várjuk meg, amíg a sajt elolvad és megpirul.

Sajtos brokkoli

Hozzávalók:
1 brokkoli, 25 dkg rizs, 10 dkg trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 3 dl tejföl, 3 tojás, 2 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítés:
1. A rizst és a tojásokat főzzük meg a szokásos módon, a kétféle sajtot pedig reszeljük le. 
2. A brokkolit szedjük rózsáira, és dobjuk lobogó vízbe. Főzzük két-három percig, majd jól csepegtessük le.
3. Egy tűzálló tálat kenjünk ki kevés zsiradékkal, tegyük bele a brokkoli felét, rakjuk rá a rizst, a karikákra vágott tojást, utána fedjük be a maradék zöldséggel. 
4. A tejfölt keverjük össze a zúzott fokhagymával, a borssal, és öntsük a brokkolira. 
5. Szórjuk rá a reszelt sajtot, tegyünk rá kis vajdarabokat, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg 20 perc alatt. Ha a teteje szép piros, kivehetjük a sütőből.
 
Bácskai rizses hús borsóval

Hozzávalók:
2 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. pirospaprika, 50 dkg sertéscomb, 10 dkg paradicsompüré, 40 dkg rizs, 20 dkg zöldborsó, só, bors

Elkészítés:
1. Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a meghámozott, apróra kockázott vöröshagymát. Beleforgatjuk a megtisztított, átnyomott fokhagymát, majd lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, és visszarakjuk a tűzre.
2. A lábasba dobjuk a megtisztított, felkockázott sertéscombot, és nagy lángon fehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, megsózzuk, megborsozzuk, azután felöntjük egy kevés vízzel, és közepes lángon, lefedve addig főzzük, amíg a hús elkezd megpuhulni.
3. Az átöblített rizst a húshoz adjuk, felöntjük a rizs kétszeresének megfelelő mennyiségű vízzel, és kevergetve főzzük tovább addig, amíg a rizs megpuhul. Közben beleforgatjuk a zöldborsót. Forrón tálaljuk. 
 
Klasszikus rakott krumpli

Hozzávalók:
4 burgonya, 5 tojás, 25 dkg kolbász, 660 g tejföl, 2 ek. sertészsír, só

Elkészítés:
1. Főzzük meg héjában a krumplit és a tojásokat is. Ha megfőttek, pucoljuk meg és vágjuk őket szeletekre. Amíg a krumpli és a tojás fő, addig vágjuk fel a kolbászt is karikákra.
2. A zsírt olvasszuk meg, keverjük bele a tejfölt, picit sózzuk meg, majd egy nagy tepsi alját ezzel kenjük ki. 
3. Karikázzuk fel a tojásokat és a krumplit. Első rétegnek a burgonya jöjjön, amit ha lepakoltunk, locsoljunk meg a zsíros tejföllel. Erre jöhet a tojás, amit zárásként szintén locsoljunk meg. Majd a kolbászokat is rakjuk le egy rétegben, végül pedig a maradék burgonyát.
4. A maradék tejföllel locsoljuk meg az egészet, nem baj, ha kicsit tocsog a tejfölben a krumpli, másnap annál jobb lesz.
5. A tepsit tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és egy órán át süssük az egészet. Ez az az étel, ami másnap talán még finomabb, mint frissen.
 
Ha pedig még annyi időt sem szeretnénk várni, amíg ezek az ételek elkészülnek, térjünk be valamelyik Hegyvidék kártyát is elfogadó étterembe, és válogassunk kedvünkre étlapjukról vagy a napi menüből!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...