Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-12

Mi a jó, magyaros gulyásleves titka?

Mi a jó, magyaros gulyásleves titka?

A gulyásleves rendkívül népszerű étel, amelyet igazi magyar különlegességként tartanak számon a világban, és ami 2017-ben a hungarikumok listájára is felkerült. Nem mindegy azonban, hogyan készítjük el. Nézzük, mi a hamisítatlan magyaros gulyásleves titka!


„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével." Gundel Károly, a híres vendéglős és gasztronómiai munkák írója így igazít el a gulyás meghatározásában.
 
Pásztorételből nemzeti jelkép

A gulyás nemzeti étellé válása szoros összefüggésben állt II. József törekvéseivel. Az uralkodó politikájával erősen veszélyeztette Magyarország jogi különállását, mivel az országot Ausztriával és Csehországgal egységes birodalommá kívánta olvasztani. A kiváltságait féltő nemesség egy egyszerű alföldi pásztorételben vélte megtalálni azt az ételt, amely a magyar nép egyéni jellegét hangsúlyozza. 

A gulyás sajátos, paprikás megjelenése, ismertsége, amit az utazók, katonák révén ért el, sokat nyomott a latban, de az elsődleges ok egész más volt. A gulyást színmagyar ételnek tartották, hiszen az Alföld olyan részéből származott (a Nagykunság, a Hortobágy és peremvidékei), amelyet a legkevésbé ért el a Dunántúlon igen jellemző „elnémetesedés”. Ilyen ételt a magyar nemesség asztalán nemigen lehetett volna találni, ezért esett erre az egyszerű, mégis igen ízletes pásztorételre a választás.

Írásos dokumentumban először gróf Johann Centurius Hoffmannsegg szászországi utazó 1794-ben úgy említi a paprikás ételt, mint magyar nemzeti eledelt. Írásában ízletessége mellett dicsérte egészségre gyakorolt, kedvező hatását, könnyűségét is. Ekkortól a gulyás karrierje gyorsan ívelt felfelé. Az 1800-as években a gulyás szó bekerült a szótárakba, az 1810-es években receptje megjelent a különféle szakácskönyvekben, az 1820-as években feltűnt a vidéki városi vendéglők étlapján. Az 1830-as években tudományos értekezésben sorolják a magyar nemzeti jellegzetességek közé, majd az 1840-es években megjelent a pesti belvárosi vendéglők kínálatában.
 
Sokféle változata ismert

A gulyáslevest nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, és minden változatnak megvannak a maga rajongói, akik pár dologban mégis egyetértenek. Berántani, tehát a leves sűrítéséhez lisztet használni tilos. Ha mégis hígnak tűnne, a paradicsompasztát ajánlják, de csak korlátozott mennyiségben adagolva, legfeljebb néhány kanállal, különben savanyú ízt kap. 

Az alapreceptet felhasználva, nemcsak marha-, de mindenféle húsból (baromfi-, birka-, vad-, sőt vegyes húsból is) el lehet készíteni, sőt pörköltből is. Van gombás, zöldbabos, zöldséges gulyásleves, valamint hús hozzáadása nélkül készített is, ez a hamisgulyás. 

Klasszikus gulyásleves

Hozzávalók:
800 g marhalábszár, 100 dkg sertészsír, 250 g vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 150 g csemegepaprika, 100 g csemegeparadicsom, 1,5 kg burgonya, 2,5 liter csontlé vagy húsleves, 1 csomó metélőzeller, 20 g csípős fűszerpaprika, köménymag, asztali só, 100 g csipetke
 
Elkészítés:
1. A marhalábszárat az inaktól megtisztítjuk, majd apró, kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. Jól megmossuk, félretesszük. 
2. A finomra vágott vöröshagymát zsíron aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a finomra zúzott fokhagymát, a frissen őrölt köménymagot. Fűszerpaprikával meghintjük, hozzáadjuk az összevágott marhalábszárat, sózzuk, és nyílt lángon pörköljük, úgy, mint a marhapörköltet. Időnként kevés csontlevet adunk hozzá, majd fedő alatt tovább pörköljük. 
3. A burgonyát apró kockákra vágjuk, hasonlóan a marhalábszárhoz. Amikor a marhahús megpuhult, hozzáadjuk a burgonyát, a kockákra vágott csemegepaprikát, a meghámozott csemegeparadicsomot, valamint a csomóba kötött metélőzellert. Csontlével felengedjük és készre főzzük. 
4. Házilag készített csipetkét adunk hozzá. Tálaláskor a metélőzellert eltávolítjuk.
 
Háromhúsos betyárgulyás

Hozzávalók:
25 dkg füstölt szalonna, 3 fej vöröshagyma, 40 dkg marhanyak, só, bors, őrölt köménymag, 8 gerezd fokhagyma, 8 dkg őrölt pirospaprika, 10 dkg paprika, 20 dkg paradicsom, 40 dkg birkalapocka, 2 babérlevél, 40 dkg kecskelapocka, 2 szál rozmaring, 20 dkg gomba, 20 dkg laskatészta, 4 levescipó
 
Elkészítés:
1. A füstölt szalonnát 1x1 cm-es kockákra vágjuk, a zsírját kisütjük, majd beletesszük a kockára vágott vöröshagymát, és zsírjára pirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott marhanyakat, aztán megpörköljük. 
2. A tűzről levéve hozzákeverjük a sót, a borsot, az őrölt köményt, az apróra vágott fokhagymát, az őrölt pirospaprikát, a feldarabolt paprikát és a paradicsomot. Visszatesszük a tűzre, és kb. 30 perc főzés után hozzáadjuk a kockára vágott birkahúst, illetve a babérlevelet.
3. Újabb 30 perc főzés után hozzáadjuk a kockára vágott kecskehúst és a rozmaringot. Tovább főzzük, majd 1,5 óra múlva beletesszük a szeletekre vágott gombát. 
4. Még 30 percig főzzük, aztán bő lére engedjük, és a szaftjába belefőzzük a laskatésztát. Ha a tészta megpuhult, levesszük a tűzről, és levescipóban tálaljuk.
 
Hamisgulyás

Hozzávalók:
1fej vöröshagyma, 1gerezd fokhagyma, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 kg burgonya, 2 ek. olaj, pirospaprika, 1 tk. pirospaprika
 
Elkészítés:
1. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A paprikát, a paradicsomot megmossuk, feldaraboljuk. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockákra vágjuk. 
2. Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a hagymát. Félrehúzzuk, belekeverjük a fokhagymát, megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük kb. 1,5 l vízzel. 
3. A levest felforraljuk, belekeverjük a burgonyát, a paprikát, a paradicsomot (helyettük lecsót is használhatunk) sóval, borssal ízesítjük, és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
 
Ha szívesen megkóstolnánk készen ezt a finom ételt, látogassunk el a Vagon étterembe, és rendeljük meg az étlapról a magyaros gulyáslevest bográcsban!

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...