Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-10-15

Szeressük meg a karfiolt!

Szeressük meg a karfiolt!

Bár valljuk be, megosztja az embereket, és nem mindenki szereti a karfiolt, ez a szuperzöldség nagyon jó hatású az egészségünkre, és igazán finom ételeket lehet belőle készíteni.


Ne rettenjünk vissza, ha gyerekként ki lehetett volna minket kergetni a világból a karfiollal. Ennek az ősszel termő zöldségfélének a legnagyobb előnye az extrém sokoldalúság. Nyersen is fogyasztható salátákban, de számos módon elkészíthető: rántva, rakottan, levesben, fasírtban, a burgonyapüré részeként, sőt, még pizzát is süthetünk belőle! De nem csak az íze miatt érdemes fogyasztani, más előnyei is vannak.
 
Egészséges zöldségféle

A karfiol kiváló tápanyagforrás: igen gazdag C-vitaminban, vitamintartalmát mélyhűtött állapotban is megőrzi. Ha valaki energiaszegény étrendet folytat, vagy cukorbeteg, jó barátja lesz a karfiol, hiszen alacsony az energia-, elenyésző a szénhidráttartalma, de sok benne az ásványi só, az élelmi rost, kéntartalmú összetevői pedig megvédik a szervezetet az egyes betegségekkel, például a bélrák kialakulásával szemben.

A C-n kívül B-vitaminokban is gazdag, B1-, B3-, B5- és B6-vitamin-tartalmának köszönhetően segít rendben tartani a zsír-, a fehérje- és a szénhidrát-anyagcserét. Nemcsak az immunrendszerünket erősíthetjük általa, hanem az idegrendszer egészséges működésének is jót tesz a fogyasztása.

A karfiol nagyon sok ásványi anyagot is tartalmaz. Megtalálható benne a kálium, a mangán, a magnézium, a kalcium és a réz is. Ezek különösen fontosak a szervezet salaktalanításához, a vérnyomás csökkentéséhez, de a depressziós tünetek megakadályozásához, illetve a csontrendszerünk egészségéhez is nélkülözhetetlenek.

A karfiol folsavtartalma csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, sőt az erek elmeszesedésének megakadályozásában is nagyon hatékony. 

A karfiolban antioxidánsok is találhatók, amelyek növelik az oxigénmennyiséget a vérben, és felgyorsítják az anyagcserét. Ezáltal könnyebb az emésztés, és a táplálékból is könnyebben felszívódnak a tápanyagok. Szeléntartalma miatt a káros szabadgyökök elleni harcban is kiváló segítség a karfiol, emellett szemünk egészsége érdekében is nélkülözhetetlen, ugyanis csökkenti a szürkehályog kialakulásának esélyét.

Jó hatással van a szívre, ami azt jelenti, hogy segít az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában. Egy csésze karfiol körülbelül 30 kalóriát tartalmaz, és mivel nincs benne keményítő, ezért korlátlan mennyiségben fogyasztható.
 

Használjuk fel változatosan!

Akit még ez a sok, egészségünkre gyakorolt jótékony hatás sem győzött meg, annak érdemes új recepteket kipróbálnia ahhoz, hogy megtapasztalja, igazán ízletes ételeket lehet karfiolból készíteni. Ehhez most adunk is néhány hagyományos és újabb receptet is.

Ráadásul a kiváló minőségű karfiolért ki sem kell mozdulnunk az otthonunkból, megrendelhetjük a Nekedterem oldaláról.
 
Tejszínes karfiolleves

Hozzávalók:
8 dkg vaj, 2 dkg liszt, 5 dl tej, só, 50 dkg karfiol, 1 csipet őrölt szerecsendió, 2 szelet toastkenyér, 0,5 dl habtejszín, petrezselyemlevél
 
Elkészítés:
1. A vaj felén megpirítjuk a lisztet, majd hagyjuk kihűlni. 
2. A tejet felfőzzük 5 dl sós vízzel. Beletesszük a rózsáira szedett karfiolt és a felaprított karfiolszárat. Néhány karfiolrózsa-darabot kb. 3 perc elteltével kiszedünk, még kisebb rózsákra bontjuk, majd félretesszük. A levest még kb. 10 percig főzzük, amíg a többi karfiol teljesen megpuhul.
3. A rántást simára keverjük egy kevés levessel, majd beleöntjük az edénybe. Pürésítjük a levest, és időnként megkeverve még kb. 15 percig főzzük. Szerecsendióval fűszerezzük.
4. A kenyeret felkockázzuk és a maradék vajon megpirítjuk, a tejszínt felverjük, a leveshez keverjük.
5. A levest tányérokba szedjük, beletesszük a félretett karfiolrózsákat és a kenyérkockákat. Petrezselyemlevéllel díszítjük.
 
Gluténmentes karfiolpizza

Hozzávalók:
A tésztához: 45 dkg karfiol, 2 tojás, 10 dkg darált mandula, 5 dkg reszelt parmezán
A feltéthez: 20 dkg darabolt paradicsom (konzerv), 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál morzsolt oregánó, maréknyi aszalt paradicsom, 15 dkg kecskesajt, maréknyi olajbogyó, maréknyi rukkola, só, bors
 
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy nagy tepsit fordítva betolunk, előmelegítjük. 
2. A karfiolt kisebb rózsákra szedjük, a szárrészről levágjuk a fás részeket, a zsenge belső részt is feldaraboljuk, majd az egészet késes robotgépben egészen morzsalékosra, kuszkuszállagúra aprítjuk. A tojásokat egy keverőtálba felütjük, villával kicsit felverjük, hozzáadjuk a karfiolt, a parmezánt és a darált mandulát, sózzuk, aztán jól összedolgozzuk. Nem lesz tésztaállagú, de a tepsin majd tudjuk formázni. 
3. A munkafelületre sütőpapírt terítünk, és ízlés szerint 1 nagy vagy 2 kisebb kör alakban rákanalazzuk a masszát, ujjal vagy egy pohár talpával lenyomkodjuk 5 mm vékonyra. A forró tepsit a sütőből kivesszük, óvatosan ráemeljük a sütőpapírral a pizzalapokat, majd a forró sütőbe toljuk, és 20 perc alatt megsütjük. 
4. Közben a darabolt paradicsomot a zúzott fokhagymával és a morzsolt oregánóval összeturmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, a sajtot vékonyan felszeleteljük.
5. A megsült pizzalapokat megkenjük a paradicsomszósszal, kirakjuk az aszalt paradicsommal, az olajbogyóval és a sajttal, majd 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe. 
6. A kész pizzát rukkolával meghintve, szeletekre vágva tálaljuk.
 
Karfiolbomba

Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol, 2 ek. só (a karfiol előfőzéséhez), 30-40 dkg darált sertéshús, 2 tojás, 1 közepes fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, fekete bors (őrölt), kevés pirospaprika, só ízlés szerint, 6-8 szelet bacon
 
Elkészítés:
1. Forraljunk vizet a 2 evőkanál sóval. Tisztítsuk meg a karfiolt. Főzzük félpuhára, majd öntsük le róla a vizet. 
2. A darált húst keverjük össze a tojásokkal, az apróra vágott hagymákkal, gyúrjuk simára, majd sóval, borssal és pirospaprikával ízesítsük. 
3. A karfiolt állítsuk bele egy jénaiba, majd tegyük köré a húst. Fedjük le pár szelet baconnel. 
4. Először lefedve 200 fokon 15-20 percig sütjük, majd amikor levesszük a fedőt, leöntjük róla a levet, és kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...