Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-11-02

Zöldség másként - kísérletezzünk krémesítéssel

Zöldség másként - kísérletezzünk krémesítéssel

Amíg tart a meleg idő, nincs gondunk a megfelelő vitaminbevitellel, hiszen bőven ehetünk nyáron termő gyümölcsöket és zöldségeket. Amint beköszöntenek a hidegebb őszi-téli hónapok, tudatosabban kell étkeznünk. Jól jönnek ilyenkor a zöldségkrémek, amelyekkel változatosabbá, színesebbé, nem utolsósorban egészségesebbé tehetjük étkezésünket.


Valljuk be, nem mindenki lelkesedik a zöldségekért, pedig pontosan tudjuk, hogy vitamin- és rosttartalmuknál fogva jót tesznek az egészségünknek. A zöldségkrémek ezért is hasznosak, ízükkel és sokféleségükkel a megrögzött zöldségelleneseket is leveszik a lábukról.

Ha már nagyon unjuk a reggeli, esti vajkrémet, májkrémet, engedjük szabadon a kreativitásunkat, mert kiapadhatatlan lehetőségeket találunk a kísérletezésre a legváltozatosabb fűszerezésű, finom zöldségkrémek világában. A kiváló minőségű alapanyagokat pedig megvehetjük,  házhozszállítással a Nekedterem kínálatából.
 
Csilis sütőtökkrém

Hozzávalók:
1 kg sütőtök, 1 ek. tökmagolaj, csili ízlés szerint, 1 ek. pirított tökmag, 2 dkg parmezán sajt, só, bors
 
Elkészítés:
1. A tököt feldaraboljuk, alufóliával bélelt tepsiben másfél-két óra alatt lassan megsütjük, majd hűlni hagyjuk.
2. A héjából kihámozzuk, majd egy tálkában villával jó alaposan összetörjük.
3. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, az apróra vágott vagy őrölt csilivel és a tökmagolajjal simára keverjük.
4. Reszelt parmezánnal, pirított tökmaggal és tökmagolajjal csöpögtetve pirítós kenyérre szedve tálaljuk.
 
Grúz céklakrém

Hozzávalók:
25 dkg sült, hámozott cékla, 5 dkg dió, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek. balzsamecet, 1 tk. rozmaring, fél gránátalma, só, bors
 
Elkészítés:
1. A céklát sütőben 200 fokon fél óra alatt megsütjük, meghámozzuk.
2. A gránátalma kivételével minden hozzávalót aprítógépben összedolgozunk, de csak annyira, hogy kisebb darabok legyenek benne.
3. Egy fél gránátalma magjait beleforgatjuk a krémbe, úgy tálaljuk. Lepénykenyérhez a legjobb, mártogatósnak.
 
Citromos zöldborsókrém

Hozzávalók:
30 dkg zöldborsó, 2 gerezd fokhagyma, 2 babérlevél, 2 ek. olívaolaj, fél citromból nyert citromlé, snidling, só, bors, csilipaprika ízlés szerint
 
Elkészítés:
1. A zöldborsót egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet, a megtisztított fokhagymagerezdeket és kevés sót. Felöntjük annyi vízzel, hogy pont ellepje, majd forrástól számított 7-8 perc alatt puhára főzzük. 
2. Ha a borsó elkészült, leszűrjük róla a vizet és eltávolítjuk a babérleveleket.
3. A borsóhoz adjuk a citromlevet, kevés borsot és az olívaolajat, majd botmixerrel összeturmixoljuk.
4. A borsópürét friss snidlinggel ízesítjük, a megkent kenyereket pedig kevés olívaolajjal és durvára darált csilipaprikával szervírozzuk.
 
Hummusz

Hozzávalók:
80 dkg friss vagy konzerv csicseriborsó, 3 ek. szezámmagpüré, 2 citrom, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. olívaolaj, só, bors
 
Elkészítés:
1. A csicseriborsó konzervet a levével együtt öntsük egy lábosba és forraljuk fel. Ezután húzzuk le a tűzről, majd szűrjük le, de a levét tegyük félre.
2. A csicseriborsót az áttört fokhagymával turmixoljuk össze. Keverjük hozzá a kifacsart citromlevet, az olívaolajat és a szezámpürét, vagy másik nevén tahinit. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
3. A főzőléből keverjünk annyit hozzá, hogy kicsit folyékony állagú legyen a massza. 
4. Tegyük hűtőbe néhány órára, majd tálalhatjuk kenyérre kenve vagy akár tortillával.
 
Kesudiós gombakrém

Hozzávalók:
20 dkg csiperkegomba, 1 ek. olívaolaj, 5 dkg kesudió, fél dl víz, só, bors
 
Elkészítés:
1. Megtisztítjuk és felaprítjuk a gombákat. 
2. Egy edénybe olívaolajat öntünk, aztán rászórjuk a gombákat. Megpároljuk, majd a megpuhult gombát a legvégén lepirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Spenótkrém

Hozzávalók:
15 dkg spenót, 15 dkg krémsajt, 1 gerezd fokhagyma, 1 tk. őrölt római kömény, 1-2 csepp citromlé, olívaolaj
 
Elkészítés:
1. Egy kis olívaolajon fonnyasszuk meg a spenótot, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és ízesítsük sóval, borssal. 
2. Keverjük hozzá a krémsajtot, pépesítsük botmixerrel az egészet, végül keverjük bele a köményt és a citromlevet. Tegyük pirítósra, könnyű, diétás vacsorának is kiváló.

Ajánló
Ajánló
Finom, laktató, praktikus: isteni egytálételek

Finom, laktató, praktikus: isteni egytálételek

Az egytálételek a hatékonyságra törekvő háziasszonyok csodafegyverei: nem követelik meg,...

Isler: a lekváros vagy a habos az igazi?

Isler: a lekváros vagy a habos az igazi?

A legtöbben úgy ismerjük az islert, hogy az egy étcsokoládéval bevont, lekvárral...

Gyermekkorunk ízei: a pacsni

Gyermekkorunk ízei: a pacsni

Vannak ételek, amelyek hozzátartoztak a gyermekkorunkhoz, mára azonban szinte teljesen...