Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-11-10

Hideg idők csemegéje, a szelídgesztenye

Hideg idők csemegéje, a szelídgesztenye

Késő ősszel és télen különösen szeretjük a gesztenyés finomságokat: akár a héjában megsütött, utcán árult gesztenyére, akár a cukrászdákban kapható gesztenyepürére gondolunk, összefut a szánkban a nyál.


Már a rómaiak is nagyra tartották a szelídgesztenyét, azt mondták, ott élhet jól az ember, ahol a szelídgesztenye is megél. Nem csoda, hogy becsülték: egy fa termése egy ember teljes téli élelmezését megoldotta éhínség idején.  

Jót tesz az egészségnek

A szelídgesztenyének magas az ásványianyag-, az energia- és a rosttartalma, rendkívül sok szénhidrátot, azon belül pedig 17-25 százalék keményítőt tartalmaz. A leginkább C-, E- és B1-, B2- és B6-vitamin, némi niacin és pantoténsav található benne. Az ásványi anyagok közül a kálium, a foszfor, a kalcium, a magnézium, a nyomelemek közül pedig a vas, a cink, a mangán és a réz lelhető fel benne jelentősebb mennyiségben. A gesztenye a hatóanyagai révén élénkít, csökkenti a vérszegénységet, valamint segít a kimerült állapot megszüntetésében, hiszen feltölt energiával. Friss érzetet ad, vitalizál.

Gyógyító hatása is van

A magas rosttartalom miatt nem csak a hamar kialakuló telítettségérzésért szerencsés gesztenyét fogyasztani. Segíti a bélműködést, javul az emésztés, csökken az étvágy, illetve javul a szervezet inzulintermelése. Ez utóbbinak köszönhetően csökken az esélye az egyes szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának is. Nyersen lereszelve alkalmazhatjuk hasmenés ellen.

A leveléből, terméséből készült főzettel enyhíthető a köhögés, valamint tüdőproblémák ellenszereként is használható. Teáját különböző légzőszervi megbetegedéseknél, hurutos köhögés esetén, asztma és hörghurut gyógyítására isszák. Hatóanyagainak köszönhetően remek a köptető hatása. Jó reuma ellen, valamint hátfájás, ízületi merevség ellen is bevethető.

Sült gesztenye

Ha otthon szeretnénk tökéletes sült gesztenyét majszolni, először a legfontosabb teendőnk a jó alapanyag beszerzése. Csak egészséges, fényes barna szemeket vegyünk, a foltos, ráncos, csúnya darabok íze sem lesz kellemes. A friss gesztenye tapintásra kemény, és a méretéhez képest viszonylag nehéz. 

Hozzávalók:
1 kg gesztenye

Elkészítés:
1. Tegyük a gesztenyéket hideg vízbe. Amelyik azonnal feljön a víz felszínére, az valószínűleg kukacos, dobjuk ki. Az épeket áztassuk be legalább egy órára, de akár egy egész éjszakán át is vízben maradhatnak.
2. Egy éles késsel kereszt formában vágjuk be a domború felüket, majd tegyük a szemeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Előmelegített sütőben, 200 fokon süssük körülbelül 25-30 percig. Időnként rázogassuk meg, hogy mindenhol jól átsüljenek. 
3. Ha a vágások mentén a gesztenyék szétnyílnak, és kellemes illatot árasztanak, ki is vehetjük őket a sütőből. Ezt követően csomagoljuk a szemeket tíz percre konyharuhába, és még melegen pucoljuk meg őket.
 
Gesztenyepüré házilag

A gesztenyepüré előállítása elég macerás, de az igazán intenzív, valódi és karakteres gesztenyeíz kárpótol mindenért. 

Hozzávalók:
1 kg jó minőségű gesztenye, 3,5 dl tej, 3,5 dl víz, 1 vaníliarúd, 5 dkg cukor + 1dl víz, 5 dkg vaj (olvasztva), 1,5 dl tejszín, fél kk. só

Elkészítés:
1. Megpucoljuk a gesztenyét. Éles kés hegyével a kerek felüket kereszt formában bemetsszük, de a vágás lehetőleg ne érje a húsát.
2. 120 fokra előmelegített sütőbe tesszük egy alufóliával kibélelt tepsin, amelyet meglocsolunk kb. 1 dl vízzel (a gőztől könnyebben kinyílik, de nem sül keményre). Kb. 40 percig sütjük.
3. Még forrón eltávolítjuk a külső és a belső héját. Vigyázzunk, mert ahogy hűl, ez egyre nehezebb.
4. Lábasba helyezzük a tejjel és a vízzel, amely teljesen ellepi majd. Egy vaníliarúd kikapart magjait és a rudat adjuk hozzá. Alacsony hőfokon, fedő alatt főzzük teljesen puhára, kb. 45 perc alatt.
5. Közben szirupot készítünk: összeforralunk 5 dkg cukrot 1 dl vízzel, és pár percig főzzük.
6. A puha gesztenyét leszűrjük, hozzáadjuk a szirupot, a sót, az olvasztott vajat és a tejszínt, majd robotgépben pürésítjük. Néhány órára hűtőbe tesszük.
7. A szokásos módon kínáljuk: krumplinyomón áttörjük, majd frissen felvert, édes tejszínhabbal tálaljuk.

A legjobb a házi készítésű, de ha épp nincs rá időd, akkor nézd meg, hogy melyik Hegyvidék kártya elfogadóhelyként is működő cukrászdából tudod megvásárolni elvitelre!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...