Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-12-03

Karácsonyi gasztroajándékok - akár saját kezűleg is

Karácsonyi gasztroajándékok - akár saját kezűleg is

Ha van ajándéktípus, amivel nem lőhetünk mellé, az az étel- és italféleségek csoportja. Akár az örömszerzés, akár a tanácstalanság miatt választunk gasztroajándékot karácsonyra szeretteinknek, biztosak lehetünk benne, hogy boldog mosolyt csalunk az arcukra. 

Az evés-ivás jó dolog, különösen az ünnepek táján szeretjük megtölteni a hasunkat. A gasztroajándékok csoportja rendkívül széles körű, ezért nem muszáj csak kalóriabombákban gondolkodnunk. Ha a megajándékozott diétázik, akkor is megörvendeztethetjük valami finomsággal, a kényes ízlésű gourmet-nak ugyanúgy találunk a fogára valót, mint a hagyományos ízeket kedvelőknek. Ha van időnk, készíthetjük saját kezűleg a meglepetést, amit a karácsonyfa alá rakunk.
 
Karácsonyi csokis keksz

Hozzávalók:
A kekszhez: 50 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csipet só, 2 tojás, 25 dkg vaj, a csokihoz: 15-20 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os), az összeragasztáshoz: barack- vagy eperlekvár
 
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd sütőpapírral kibélelünk két tepsit.
3. A hűtőből elővett masszát lisztezett gyúródeszkán lisztezett sodrófával több részletben kinyújtjuk és a kiszúró formával kiszúrjuk.
4. Ha megtelt a tepsi, kb. 15 perc alatt készre sütjük.
5. Közben az étcsoki 2/3 részét vízgőz felett vagy egy kis lábasban, alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett megolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről, beletördeljük a maradék csokit, és addig kevergetjük, amíg az is teljesen elolvad.
6. Ha kész, megtöltjük a csokiformánkat ezzel a csokival, vágódeszkára helyezzük, párszor odaütögetjük a pulthoz, és lehúzzuk a felesleget. Hűtőbe tesszük legalább 20 percre, majd ha kész, kipattintjuk a formából. 
7. Ha a csoki megdermedt és a keksz teljesen kihűlt, akkor összeállítjuk a kekszet: egy kekszlapot vékonyan megkenünk lekvárral, aztán rányomjuk óvatosan a csokilapocskát.
 
Májpástétom

Hozzávalók:
500 g csirkemáj, 2 ek. kacsazsír, 150 g hideg vaj, 1 közepes vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 tk. kakukkfű, só, bors, pirospaprika, pici mustár, 50 g olvasztott vaj vagy zsír a tetejére
 
Elkészítés:
1. A májat megtisztítjuk. 
2. A vöröshagymát apróra vágjuk, és egy kis zsíron megdinszteljük. Hozzáadjuk a fokhagymát és a májat, amit magas hőmérsékelten lepirítunk. Ízesítjük a fűszerekkel, majd ha megsült a máj, egy turmixgépbe tesszük, és a hideg vajjal krémesre turmixoljuk. 
3. Üvegekbe töltjük, és olvasztott vajjal vagy zsírral fedjük le, ami megóvja a májkémet, és megakadályozza, hogy megromoljon.
 
Készen is megkaphatjuk

Ha időszűkében vagyunk, elég csak meglátogatnunk a Nekedterem oldalát, ahol folyamatosan bővülő gasztroajándék-választékkal kápráztatnak el minket.
 
Minden egyben – Ha tényleg biztosra szeretnénk menni, a Karácsony menüpont alatt kattintsunk az Ajándék csomagok feliratra. A teljesség igénye nélkül rendelhetünk Csemegekosarat, Cukormentes csomagot, Immunerősítő csomagot, Hazai ízek válogatást, a Kiskert legjavát díszdobozban, Mézédes dobozt, Olasz hangulatidéző dobozt, Tüzes kosarat vagy Ünnepi reggeli válogatást.
 
Praktikus és finom – Az ajándékötletek között számos ragyogó gasztroajándékot találunk. Akácméz díszcsuporban, konyha fűszere válogatás, amely háromféle fűszersót rejt, feketeszederszörp, fokhagymával töltött szilva, vilmoskörte borókabogyós lében, spirulina alga mézben, hogy csak az igazán különlegeseket említsük.
 
Édesszájúak örömére – Az édesek között fellelhetünk biocsokoládés sajttortát, fahéjas karikát, hókiflit, miniislert, szilvalekváros papucsot, birsalmasajtot, ibolyaszirmos, epres tejcsokoládét, fehér csokis aszalt meggyet, prémium csilis-csokis lekvárt, étcsokoládét fekete szezámmaggal és málnával. Ezekben a finomságokban az a közös, hogy ha csak olvasunk róluk, már akkor is összefut a szánkban a nyál, olyannyira megkívánjuk őket. Képzeljük el, mit szólnak majd azok, akik megkapják és meg is kóstolhatják ezeket az édességeket.
 
Isteni nedűk – Az italok között különféle borok, frissen préselt natúr feketeribizli-almalé, bodzaszörp, bogyóelixír, jonatánalma-lé, meggylé, szamócaszörp szerepelnek.
 
Bónuszajándék – Ha igazán figyelmesek vagyunk, és szeretnénk megkönnyíteni családtagjaink vagy a magunk számára a karácsonyt, az ünnepi menühöz is rendelhetünk hozzávalókat. Az alaplé, az aprított hagyma, a pucolt leveszöldség vagy a savanyú káposzta is nagy segítség, de találhatunk disznótorost, mézes vörösborban pácolt sertésszüzet, hízott libamájpástétomot vagy szuvidált rozmaringos kacsacombot is.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...