2020-12-03
Hamburgerezzünk!

Két buci közé helyezett, darált marhahúsból készült húspogácsa – ez az alapkoncepciója a hamburgernek, amelynek számtalan fajtáját kínálják a gyorséttermi láncokban és különböző vendéglátóhelyeken. A kísérletező kedvűek elkészíthetik otthon is, hiszen annyiféle verzió létezik, hogy a fantáziánknak semmi sem szab határt.
A hamburger ma már olyannyira amerikai ételnek tűnik, hogy fel sem merül bennünk, pedig a neve is mutatja, hogy igenis köze van Európához. Megalkotásában és elterjedésében fontos szerepe volt ugyanis Hamburgnak, amely jelentős kikötőváros volt, és a 19. században csomópont az Amerikába kivándorlók számára.
.jpg)
Az új világba vándorlók legkedveltebb célpontja New York volt, ahol a kikötőben a vendéglátóhelyek étlapján hamarosan megjelent a hamburgi stílusban készített steak, hogy kielégítsék a német bevándorlók igényeit.
Praktikus ételforma
Sokan Charlie Nagreent tartják a klasszikus hamburger feltalálójának, aki a Wisconsin állambeli Hortonville-ben született, 1870-ben. Mindössze 15 éves volt, amikor a Seymour városában megrendezett vásárban először árulni kezdte a két kenyérszelet közé helyezett sült húsgolyókat.
Nagyon egyszerű volt elkészíteni őket, és tudta, hogy az emberek megéheznek, miközben a mezőgazdasági kiállításon bámészkodnak. Mivel a látogatók nem szerették volna a nézelődésre szánt időt evésre pazarolni, Charlie kitalált egy olyan fogást, amely kézbe vehető és fogyasztható volt. Így született meg a kenyérszeletek közé helyezett húsgolyók ötlete, ezáltal a vásárban lévők sétálva ehettek, azaz a kiállítást és a húsgolyókat is egyszerre élvezhették.

Itt, a Hegyvidéken is kóstolhatunk isteni burgereket: a Városmajorban lévő Majorkában például a klasszikus hamburgertől a barbecue-son át az avokádósig sokféle verzióból lakmározhatunk.
Hamburger házi húspogácsával
Hozzávalók:
500 g marhahús, 1 tk. római kömény, 1 tk. őrölt gyömbér, 1 tojás, szükség szerint étolaj, só, bors, 8 hamburgerzsömle, lilahagyma, paprika, paradicsom, uborka, sajt, hamburgerszósz, ketchup ízlés szerint
500 g marhahús, 1 tk. római kömény, 1 tk. őrölt gyömbér, 1 tojás, szükség szerint étolaj, só, bors, 8 hamburgerzsömle, lilahagyma, paprika, paradicsom, uborka, sajt, hamburgerszósz, ketchup ízlés szerint
Elkészítés:
.jpg)
2. Egy celofánt leterítünk, megkenjük olajjal. Húspogácsákat formázunk, homorú formájúra (sülés közben kiegyenesednek). Hideg hússal dolgozunk. Zsiradék hozzáadása nélkül, teflonserpenyőben közepes lángon mindkét oldalát megsütjük.
3. A zöldségeket megmossuk, feldaraboljuk. A hamburgerzsömléket megpirítjuk. Hamburgerszósszal, ketchuppal, zöldségekkel, sajttal ízesítjük.
Halburger
Hozzávalók:
40 dkg tőkehalfilé, 4 szelet lapkasajt, 4 hamburgerbuci, 80 g majonéz, fél fej vöröshagyma, 2-3 átlagos méretű csemegeuborka, 1 ek. uborkalé, 1 késhegynyi mustár, só, bors. A panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
40 dkg tőkehalfilé, 4 szelet lapkasajt, 4 hamburgerbuci, 80 g majonéz, fél fej vöröshagyma, 2-3 átlagos méretű csemegeuborka, 1 ek. uborkalé, 1 késhegynyi mustár, só, bors. A panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez
.jpg)
1. Elkészítjük a tartármártást: a majonézhez hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és a csemegeuborkát. Mustárral, kevés uborkalével, sóval és borssal ízesítjük.
2. A tőkehalat a buci méretéhez igazítjuk, négyzet alakúra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és egyszerűen panírozzuk: liszttel, tojással, zsemlemorzsával. 170 fokos olajban aranybarnára sütjük.
3. Végül pedig összeállítjuk a burgert: a buci aljára kerül egy szelet lapkasajt, majd jöhet a rántott tőkehal filé és a tartármártás.
Vegán burger
Hozzávalók:
1 konzerv vörös bab, fél konzerv csicseriborsó, kevés zsemlemorzsa, oregánó, őrölt kömény, olívaolaj, 1 fej lilahagyma, 4 hamburgerbuci, salátalevelek, ketchup, vegán majonéz
1 konzerv vörös bab, fél konzerv csicseriborsó, kevés zsemlemorzsa, oregánó, őrölt kömény, olívaolaj, 1 fej lilahagyma, 4 hamburgerbuci, salátalevelek, ketchup, vegán majonéz
Elkészítés:
.jpg)
2. A lilahagymát szálasra vágjuk, serpenyőben kevés olívaolajon megfonnyasztjuk, majd félretesszük. A serpenyőbe ismét kevés olajat öntünk, majd a babburgereket néhány perc alatt mindkét oldalukon megsütjük.
3. A bucikat félbevágjuk, kissé megpirítjuk, majd megkenjük ketchuppal és vegán majonézzel, rátesszük a babpogácsát, sült hagymát, néhány levél salátát, aztán a bucik tetejével befedjük. Gazdagíthatjuk paradicsommal, avokádóval, buci helyett tehetjük ciabattába is.