Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-12-03

Klasszikus karácsonyi kedvencek

Klasszikus karácsonyi kedvencek

Létezik-e annál jobb érzés, mint amikor a karácsonyi hangulatban elővesszük és megkóstoljuk az illatos, ízletes ünnepi süteményeket? Az édes otthonérzéshez nagyban hozzájárulnak ezek a finomságok, amelyeknek senki sem tud ellenállni.


Az ünnepi hangulatot sok mindennel lehet fokozni. Ráhangolódhatunk az adventi gyertyák gyújtásával, a lakás téli dekorációjával, saját kezű ajándékok készítésével, karácsonyi filmek nézésével is, vagy betérhetünk valamelyik Hegyvidéki cukrászdába is.

Ugyanilyen ünnepi hangulatfokozó azoknak a karácsonyi süteményeknek az összeállítása, megsütése, amelyeket aztán a család pillanatok alatt eltüntet, egy kósza morzsát se hagyva belőlük az étkezőasztalon. Ezeket az édes finomságokat már az ünnep előtti hetekben elkészíthetjük, közös adventi programnak sem utolsó, ha a gyerekeket is bevonjuk a konyhai sürgés-forgásba. 
 
Szilvalekváros hókifli

A hókifli sütésénél garantáltan karácsonyi hangulatba kerülünk, hiszen a szitáló porcukor a hópelyhek kavargására emlékeztet minket.
 
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg tejföl, 3 evőkanál porcukor, 1 csipet só, szilvalekvár. A forgatáshoz: 4 evőkanál porcukor, 2 csomag vaníliás cukor
 
Elkészítés:
1. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a szobahőmérsékletű vajat, és összemorzsoljuk. Hozzárakjuk a porcukrot, a tejfölt, majd összegyúrjuk a tésztát. A hűtőbe tesszük legalább négy-öt órára, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, és nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. 
2. Mindegyik közepére rakunk egy kávéskanál szilvalekvárt, aztán felcsavarjuk. A széleket összenyomkodjuk. 
3. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, és előmelegített sütőbe tesszük. 170 fokon 12-14 perc alatt megsütjük. Amikor elkezd színesedni, kivesszük a sütőből. Ezt a mennyiséget csak több adagban tudjuk kisütni. 
4. Még melegen megforgatjuk a kifliket vaníliás porcukorban. 
 
Zserbó

A zserbó egyetlen hibája, hogy függőséget okoz, lehetetlen belőle eleget enni, hiszen az ízek kombinációja miatt újra és újra meg akarjuk kóstolni ezt a klasszikus karácsonyi süteményt.
 
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 5 dkg + 10 dkg porcukor, 20 dkg zsír, 1 dl langyos tej, 2 tojás, 1,5 dkg élesztő, 2 csipet só, 20 dkg darált dió, 40-50 dkg baracklekvár, 15-20 dkg étcsokoládé, 1 evőkanál vaj 
 
Elkészítés:
1. Morzsoljuk az élesztőt egy csipet sóval langyos tejbe. A lisztet a zsírral alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a porcukrot (5 dkg), egy csipet sót, a tojásokat és a felfuttatott élesztőt. Osszuk három részre a tésztát, picit pihentessük.
2. Első réteg: nyújtsunk három egyforma vastagságú és méretű tésztalapot belőle. Az elsőt tegyük a tepsibe, kenjük rá a baracklekvár felét, szórjunk rá diót, porcukrot (ne az egészet). Szurkáljuk meg a tésztát villával. 
3. Második réteg: tegyük a tetejére a második réteg kinyújtott tésztát, kenjük meg a félretett baracklekvárral, szórjuk rá a diót és porcukrot. Szurkáljuk meg villával a tésztát. 
4. Harmadik réteg: ez az utolsó réteg, amit ráteszünk az eddig elkészültekre. Szurkáljuk meg villával a tésztát, hogy jól átsülhessen és a gőz távozni tudjon.
5. Hagyjuk az összeállított zserbót 40 percig pihenni szobahőmérsékleten.
6. Tegyük 180 fokos sütőbe sülni 40 percre. Vegyük ki, amikor megsült, és hagyjuk szobahőmérsékleten kisülni.
7. Eldönthetjük, hogy a csokoládékrém alá teszünk-e még baracklekvárt vagy sem. Erre nincs szabály. Vajjal olvasztott csokoládéval kenjük meg a tetejét. A csokoládémázat érdemes langyosan és gazdagon kenni a sütemény tetejére. A csokoládémáz tulajdonképpen zárórétegként funkcionál a zserbón, így lesz az napról napra egyre puhább, és áll el sokáig.
 
Karácsonyi gyümölcskenyér

A kezdő háziasszonyokon és a gyakorlatlan kiskuktákon sem fog ki ez a nagyon könnyen összeállítható, kevés pepecselést kívánó ünnepi finomság.
 
Hozzávalók:
25 dkg liszt, 20 dkg kandírozott gyümölcs, 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 5 tojás, 5 dkg dió, 5 dkg mandula, 5 dkg darabolt étcsokoládé, 2 evőkanál rumaroma, 1 citrom reszelt héja, fél csomag sütőpor
 
Elkészítés:
1. A kandírozott gyümölcsöket összekeverjük a mazsolával, az apróra vágott dióval és a mandulával. Meglocsoljuk rumaromával, majd állni hagyjuk legalább négy órán át. 
2. A vajat habosra keverjük a cukorral és a tojásokkal. Beleszitáljuk a lisztet, a sütőport, majd hozzárakjuk a citromhéjat is.
3. A kandírozott gyümölcsöket lisztbe forgatjuk, így nem süllyednek le a tészta aljába. A masszához keverjük, aztán az egészet egy kivajazott, kilisztezett, hosszúkás sütőformába öntjük. 
4. Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük. Ha kész, kiborítjuk, konyharuhába tekerjük, és megvárjuk, amíg kihűl. Ízlés szerint megszórhatjuk a tetejét porcukorral.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...