Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-01-05

Kezdjük 2021-et cukormentes tortákkal!

Kezdjük 2021-et cukormentes tortákkal!

Az újévi fogadalmak különösen akkor sikeresek, ha új szokásaink nem járnak túl sok önsanyargatással és mérhetetlen mennyiségű lemondással. Ha szívesen fogynánk, de nem akarunk lemondani az édes ízről és a finom desszertekről, válasszunk cukormentes tortákat!

A felmérések alapján a két legnépszerűbb újévi fogadalom a fogyás vágya és a boldogság elérése. A fogyókúrázásról azonban sok minden eszébe jut az embernek, csak a boldogság nem. Inkább a hiány, a kudarc, a feladás és az újrakezdés.

Ha azonban ráébredünk, hogy a fogyókúra nem az önsanyargatásról, hanem a tudatosságról szól, akkor sokkal eredményesebbek lehetünk. A diétázás és az álomsúly elérése kapcsán nem kell lemondanunk semmiről, csak figyeljünk oda az étrendünkre, mozogjunk rendszeresen, és a desszertjeinket válasszuk meg ügyesen.

Szerencsére a Major cukrászdában – amely a megváltozott viszonyok között is nyitva van, elvitelre és kiszállítással is készít finomságokat – az egészségtudatos emberek is megtalálhatják a nekik megfelelő tortákat vagy süteményeket. A cukormentes torta ugyanis nemcsak cukorbetegeknek jó, hanem azoknak is, akik egészségtudatosan élnek vagy szigorú diétát követnek. Ne tartsunk ezektől az édességektől, mert semmivel sem nyújtanak kisebb gasztronómiai élményt, mint cukorral készült társaik. 

Fitt túrótorta

Hozzávalók:
1 kg túró, 150 g joghurt, ízlés szerint fagyasztott bogyós gyümölcsök, 300 gramm mandulaliszt, 100 gramm vaj, ízlés szerint eritrit, ízlés szerint fahéj, 4-5 tojás 

Elkészítés:

1. A torta „kekszes” aljához 100 gramm vajat melegítünk fel folyékonnyá, majd 300 gramm mandulaliszttel keverjük össze, amihez adunk kb. 2 evőkanál fahéjat, 3 evőkanál eritritet és utána még annyi tojást, amivel formálható lesz. A tortaforma aljára kanállal elterítjük a masszát egyenletesen. 
2. A túrót összekeverjük a joghurttal és az eritrittel. Aki kedveli, adhat hozzá citromhéjat. Két tojást is keverünk a masszába, majd a tortaformába öntjük, és 180 fokon kb. 30-40 percig sütjük. 
3. Ha kész, rátesszük a fagyasztott gyümölcsöket és hűtőbe rakjuk, különben szétesik, ha nem hűl le.

Reform kókusztorta

Hozzávalók:
A tésztához: 9 tojás, 9 ek. xilit, 7,5 ek. zabpehelyliszt, 3 késhegynyi szódabikarbóna, 1,5 ek. cukrozatlan kakaópor
A krémhez: 6 tojássárgája, 2 tasak vaníliás pudingpor, 8 dl tej, 4 ek. kókuszreszelék, 2 tk. édesítőszer

Elkészítés:
A tészta: 
1. A tojásokat kettéválasztjuk. A tojások sárgáját habosra keverjük az édesítővel, amíg az fel nem olvad benne, illetve el nem kezd fehéredni. Mixerrel eloszlatjuk benne a szódabikarbónát és a kakaóport. 
2. Közben felverjük a tojásfehérjét, amíg kemény hab nem lesz. 
3. Végül apránként adagoljuk a lisztet a tojássárgájás keverékhez, majd fellazítjuk tojásfehérjével. Óvatosan keverjük, nehogy a habot összetörjük. 
4. Sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig kell sütni. Három piskótát készítünk. 
A krém: 
1. A tojássárgájákat először a pudingporral és nagyon kevés tejjel keverjük csomómentesre. Beletesszük a kellő mennyiségű édesítőszert, lehet folyékony is. Végül az összes tejet is hozzáöntjük. Lassú tűzön, folyamatosan keverve simára főzzük, amíg puding állagú nem lesz. A legjobb, ha mixerrel keverjük addig, amíg kihűl, így nem lesz bőrös a teteje. 
2. Az ízlés szerinti mennyiségű kókuszreszelékkel együtt még kikeverjük, majd háromfelé próbáljuk elosztani. 
3. Megkenjük a piskótalapokat, aztán tetszés szerint díszítjük. 
 
Trüffeltorta

Hozzávalók:
15 dkg dió (lehet pirított is), 5 dkg datolya, 5 dkg aszalt szilva, 5 dkg tőzegáfonya, 1 banán, 1 narancs, 2 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 tk. fahéj, 2 ek. olívaolaj, 0,5 ek. olívaolaj (a forma kikenéséhez), gyümölcs a díszítéshez

Elkészítés:
1. Kávé- vagy cukordarálóval őröljük finomra a diót, majd adjuk hozzá a kakaót, a fahéjat és reszeljük hozzá a narancs héját. 
2. Aprítsuk kisebb darabokra és tegyük aprítóba vagy turmixba a banánt, a datolyát, a szilvát és az áfonyát, öntsük hozzá az olajat és a narancs levét, majd turmixoljuk össze. Adjuk a gyümölcspépet a diós keverékhez, utána alaposan keverjük össze. 
3. Egyenletesen oszlassuk el a masszát a kiolajozott formában, és süssük meg. Hagyjuk a formában kihűlni a tortát.
4. Tálaláskor gyümölccsel díszítsük.
 
Diétás sajttorta

Hozzávalók:
A tésztához: 8 dkg cukormentes keksz, 5 dkg darált mandula, 2 dkg xilit, 4 dkg vaj
A krémhez: 30 dkg mascarpone, 2,5 ml édesítőszer, 5 dkg xilit, 3 tojás, 2 dkg cukormentes vaníliás pudingpor, 1 dkg sovány tejpor, 1 rúd vanília kikapart belseje, 20 dkg tejföl 
A díszítéshez: 22 dkg vegyes erdei gyümölcs, 2 dkg xilit, 1 g étkezési zselatin

Elkészítés:
1. A tésztához az összemorzsolt kekszet összekeverjük a darált mandulával, a vajjal és a xilittel, majd egy sütőpapírral bélelt tortaforma aljába nyomkodjuk. 
2. A krémhez a mascarponét kikeverjük a xilittel, az édesítővel, a cukormentes vaníliás pudingporral, a tejporral és a tejföllel, végül egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd belekaparjuk egy vaníliarúd belsejét. A masszát ezután homogénné keverjük. 
3. A krémet a kekszes alapra simítjuk, és 150 fokon 80-90 percig sütjük vízfürdőben. A formában hagyjuk kihűlni. 
4. A díszítéshez 7 dkg gyümölcskeveréket felfőzzük a xilittel. Levesszük a tűzről, és még melegen hozzákeverjük az étkezési zselatint. 
5. A kihűlt torta tetejére kenjük a kihűlt gyümölcsszószt, majd elrendezzük rajta a maradék gyümölcsöt.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...