Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-01-13

A tökéletes kapucsínót titka

A tökéletes kapucsínót titka

Talán nincs is kellemesebb, mint hideg, téli reggeleken belekortyolni egy bögre ízes, forró, habos kapucsínóba. De most azt is eláruljuk, hogy mi a titka az igazán finom, tejhabos kávénak.


A kapucsínó az osztrák fővárosból terjedt el a világ minden tájára, ugyanis Bécsből származik a kapucsínó őseként aposztrofálható kapucíner, amely az 1700-as években tűnt fel a kávéházakban. A kapucíner alapja a közepesen pörkölt babkávéból főzött feketekávé, amelyet kakaóporral megszórt édes tejszínhab koronáz. Maga az elnevezés onnan ered, hogy a tejszínhabbal keveredő feketekávé a kapucinus szerzetesek csuhájának mélybarna árnyalatában pompázik.
 
Az olasz változat

A legelső kapucsínóval az 1930-as években, Észak-Olaszországban találkozhatunk. A bécsi kapucíner becézett változatát eleinte fahéjjal vagy kakaóporral megszórt tejszínhabbal szolgálták fel.

Az egyetlen különbséget az jelentette, hogy a kapucsínó alapkomponense a tradicionális olasz eszpresszó volt. Az enyhén habosított forró tej és a tejhab későbbi újításként került az italba, ugyanis a 30-as éveket követően rengeteget változott, fejlődött a kapucsínó.

Az egyre több variáns és elkészítési mód megjelenése mellett egy dolog változatlan maradt: az olasz kávéetikett előírja, hogy soha ne igyunk kapucsínót délelőtt tizenegy után. Ennek a szokásnak egészen egyszerű az oka, az olaszok ugyanis étkezésként tekintenek a tejfogyasztásra is. Ezért szerintük, ha evés után bármilyen formában tejet fogyasztunk, azzal megterheljük a gyomrunkat és hátráltatjuk az emésztést.

Ebből adódóan a munkába menet vagy otthon, ébredés után bedobott kapucsínó az ő felfogásukban teljes értékű reggelinek számít. Ha mégis esznek mellé valamit, általában valamilyen könnyű, édes péksütemény kerül a tányérjukra.

Ha mi is megkóstolnánk az isteni olasz kapucsínót, térjünk be a Kávé Paczába, ahová a finom Fantini kávé egyenesen Rómából érkezik, és Magyarországon csak náluk iható.

Ha viszont otthon készítenénk magunknak tökéletes forró italt, így tegyük:

Hozzávalók: 
 
1 adag kapucsínóhoz
1 adag dupla presszókávé, kb. 40 ml
80 ml 3,6%-os tej (a 80 ml tejből lesz kb. 60 ml meleg tej és 60 ml tejhab)
 
Elkészítés:

1. Először melegítsük fel és habosítsuk a tejet. 
2. Közben melegítsük elő a csészét. 
3. Főzzük le a kávét, öntsük az előmelegített kapucsínós csészébe, végül öntsük fel a tejjel és tejhabbal. A tökéletes kapucsínónál az egyik legfontosabb dolog az időzítés, illetve hogy minden alkotórésze épp megfelelő hőmérsékletű legyen.

Folyamat:
1. Melegítsük elő a poharat, hogy az ne hűtse le a kávét, ezt legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, hogy a poharat feltöltjük csurig forró vízzel, és benne hagyjuk, amíg a tejet habosítjuk.
2. A tej habosításához használjunk habosító készüléket, amit pár száz forintért be tudunk szerezni. Ez az eszköz a habverőhöz hasonlóan készíti a habot, tehát nem gőzöli, hanem felveri. A legegyszerűbb tejhabosító esetében arra figyeljünk oda, hogy a tejet habosítás előtt melegítsük fel 60-63 fokosra. Ha komolyabb habosítót használunk, akkor az a tejet is melegíti, és egy gombnyomásra működik. 
 
Akkor készítsük el a kávét, amikor már kész a tejhab. Amennyiben egyáltalán nincs a művelethez készülékünk, használjunk egy befőttesüveget: forró vízzel előre átmelegített befőttesüvegbe töltsük a meleg tejet, tegyük rá a fedelet és gyors mozdulatokkal rázzuk össze. Így a tej biztosan felhabosodik.

3. Az igazán erős és jó kávét presszókávéból tudjuk készíteni, ha van otthon eszpresszógépünk, ennek hiányában pedig kotyogós főzővel is helyettesíthetjük. Főzzünk le tehát egy dupla eszpresszót.
4. Az előmelegített pohárba öntsük bele a friss kávét, utána öntsük fel tejjel és tejhabbal.

Ízesítés:
Az elkészített kapucsínót önmagában is fogyaszthatjuk, ízlés szerint cukorral vagy mézzel is ízesíthetjük, esetleg kakaóport vagy fahéjat szórhatunk a tetejére.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...