Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-01-22

Elfeledett superfood: a kökény

Elfeledett superfood: a kökény

Talán a mindennapokban eszünkbe sem jut, de hazánk bővelkedik egészséges gyümölcsökben, zöldségekben és gyógynövényekben, amiket könnyedén beszerezhetünk, ha szezonjukban kimozdulunk a természetbe. Ezek egyike a kökény.


„Kék a kökény, recece, ha megérik, fekete, én utánam barna kislány, ne gyere!” Ki ne ismerné ezt a népdalt, amelynek a sorai mutatják, hogy a kökény Magyarországon is őshonos gyógynövény. A népi gyógyászatban a kökényt rengeteg dologra használták. Például reumás betegségeknél, sárgaságnál, kenőcs formában pedig bőrkiütésekre, aranyérre is jó szolgálatot tett.

Gyógyhatása közismert

Bár a kökény szeptemberben érik, akkor érdemes gyűjteni, amikor a dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít és enyhén édes íze lesz. Azonkívül, hogy a kökényt rengetegen szeretik teaként vagy magában fogyasztani az íze miatt, kiváló hatással van a szervezetünkre. 

A kökény ideális a szív- és érrendszeri problémák kezelésére. Emellett zsírcsökkentő hatású és enyhe vízhajtó. Ebből kifolyólag remek méregtelenítő, és ha ez nem lenne elég, a bőrünkre is jótékony hatással van. A kökényben azon vitaminok találhatók meg nagy számban, amelyek a bőrünkért, valamint a hajunk egészségéért felelősek. Így akik ódzkodnak attól, hogy olyan készítményt használjanak, amelynek nem ismerik pontos összetevőit, azoknak mindenképp érdemes kipróbálniuk. Már pár hét után látványos eredményt érhetünk el vele: ebben az esetben az a legjobb döntés, ha nyersen fogyasztjuk a bogyókat. A reggeli joghurtunkba vagy müzlinkbe például tökéletesen illeszkeni fognak.
 
Sokféleképpen felhasználható

A terméséből tulajdonképpen minden készíthető, ami elképzelhető. Aszalva jó teakeverékbe vagy téli gyümölcsmártásnak. Főzhetünk belőle illatos lekvárt, dzsemet, befőttet és szörpöt is. Jól zselésedik, így nem kell sokáig sűríteni a lekvárját. Az almával és cukorral összefőzött gyümölcséből kicsepegtetett lé pedig önmagában is kiváló kökényzselét ad. Sós ételekhez, húsokhoz kökénymártás vagy kökényes zöldségszósz, csatni készíthető belőle. Reneszánsz receptként ismerjük a darált dióval sűrített vörösboros kökénymártást.

Legegyszerűbben készítve – sütőben vagy parázson megsütve – az aszalt meggyhez hasonló ízűvé váló kökény régen gyerekcsemege volt. A termést hideg vízben kiáztatva magas vitamintartalmú, savanykás, ízes kökényvizet is egyszerűen készítettek egykor. Ezt is a gyerekek kapták, hidegben tartva sokáig elállt. Persze a felnőttek sem maradtak kökényital nélkül. Bornak erjesztve vagy pálinkának főzve is kedvelt volt, sőt a bor és pálinka minőségét is javították a kökény íz- és cseranyagaival. A kökényt sokan kedvelik ágyas pálinkának és likőrnek is. Híres kökényes likőr a baszkföldi pacharán, amely kökénnyel, fahéjjal és kávébabbal ágyazott, hosszan érlelt ánizslikőr.

Akácmézes kökényszörp
 
Hozzávalók:
1 kg kökény, akácméz, cukor, ízesítéshez szegfűszeg, fahéj, citromhéj, citromlé

Elkészítése:
1. A kökényt annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főzni. Amikor a víz forró, de még nem forrt fel, és a kökény héja megrepedt és kezd szétesni, levesszük a tűzről, burgonyatörővel  összenyomkodjuk, majd szűrőn átszűrjük. 
2. Literenként fél kiló akácmézet és 10-20 dkg cukrot keverünk el benne. Ha szeretnénk fűszerezni, akkor ízlés szerint adjunk hozzá a kedvenceinkből. 
3. Még melegen üvegekbe töltjük és lezárjuk. Nem szükséges dunsztolni, tehetjük mindjárt a kamrába. Felbontás után hűtőben tároljuk, és fogyasztás előtt rázzuk fel. 1 hétig tartható el hűtve.
 
Kökényes muffin

Hozzávalók:
10 dkg kimagozott kökény, 12 dkg porcukor, 15 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 1/2 citrom reszelt héja, 0,5 dl tej, 1 mk. sütőpor, 15 dkg liszt, 10 dkg apró csokidarabok

Elkészítés:
1. A porcukrot a lágy vajjal, a tojással és az ízesítőkkel habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a sütőporral elkevert lisztet, majd a megtisztított, kimagozott kökényt és a csokidarabokat. 
2. Szilikonos muffinformákba töltjük a tésztát, és kb. 15-20 perc alatt 180 fokon készre sütjük. A kész muffinokat porcukorral megszórjuk.
 
Kökénylekvár 
Hozzávalók:
1,4 kg kökény, 40 dkg méz vagy cukor, 1 fahéjrúd, 2 g citromsav, 1 csomag dzsemfix

Elkészítés:
1. A kökényt megmossuk, majd átválogatjuk, és annyi vízben, amennyi épp elfedi, feltesszük főni. Forrás után 15-20 perc alatt megpuhul. 
2. Ha kész, először nagyobb lyukú szűrőn, majd egyre kisebb lyukú szitán átpasszírozzuk úgy, hogy a magok ne kerüljenek bele. (A magokon lévő veszteséget is fel tudjuk használni, hogy ha passzírozás után ráöntünk 5 dl vizet, és felfőzzük, majd leszűrve, ízesítve szörpöt készítünk belőle.)
3. A lepasszírozott anyaghoz hozzáadjuk a fahéjat, a mézet vagy a cukrot, visszatesszük a tűzre, és forrástól számítva kb. 40 percig főzzük alacsony lángon folyamatos kevergetés közben. Az utolsó 5 percben tesszük hozzá a citromsavat és a dzsemfixet ízlés szerint. 
4. Sterilizált üvegekbe töltjük, lezárás után 5 percre felfordítjuk, majd száraz dunsztban tartjuk pár napig.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...