Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-09

Valentin-napi szíves desszertek

Valentin-napi szíves desszertek

Bár a Valentin-nap ünnepe Amerikából érkezett, mostanra nálunk is meghonosodott, és egyre többen kedvelik. Szívesen ajándékoznak ilyenkor szerelmüknek, barátaiknak, családtagjaiknak valami apróságot, kis meglepetést, amivel tudatják, hogy szeretik őket és gondolnak rájuk.


A szívet a különböző kultúrákban sok évszázada használják a szeretet, az irgalom, az öröm és az együttérzés szimbólumaként. Nem véletlenül: szimbolikus jelentése szerint a szív a lélek otthona, az életenergia forrása, létezésünk központja. A szív valóban az élet motorja, addig élünk, amíg a szívünk dobog, ráadásul létfontosságú, páratlan szerv. Ha hirtelen külső hatás ér minket, a szívünk heves dobogással válaszol. 

Nem véletlen, hogy a február 14-én tartott ünnep, a Valentin-nap szimbóluma is a szív, hiszen ilyenkor a számunkra fontos, minket barátságukkal, szeretetükkel, kedvességükkel, szerelmükkel „életben tartó” embereket ajándékozzuk meg. 
 
Elsőrangú ajándék ötlet, ha szív alakú édességgel lepjük meg a párunkat. Ilyenkor emeli az ünnep fényét, hogy mi magunk készítettük a finomságot, amit Valentin-nap estéjén együtt fogyasztunk el. 
 
Rigó Jancsi szívtorta

Hozzávalók
A kakaós piskótához: 6 tojás, 12 dkg cukor, 15 dkg liszt, fél csomag sütőpor, kakaópor
A krémhez: 8 dl cukrozott tejszín, kakaópor
A csokoládébevonathoz: 20 dkg étcsokoládé, kb. 1 dl étolaj
 
Elkészítés:
Kakaós piskóta: 
1. A tojások sárgáját 6 dkg cukorral kikeverjük és egy kevés vizet adunk hozzá. A fehérjét 6 dkg cukorral felverjük. A lisztet a sütőporral és a kakaóporral összekeverjük. 
2. A felvert fehérjéhez lassan hozzákeverjük a cukros sárgáját, majd óvatosan a sütőporos, kakaós lisztet. 
3. A masszát szívformába öntjük (csak az aljára tegyünk sütőpapírt, az oldalát körbe kell majd vágni, ha megsült) és előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. 
4. A piskótának teljesen ki kell hűlnie, mielőtt a tejszínes krémet beletöltenénk. Amikor a piskóta kihűlt, akkor középen félbevágjuk. 

Krém: 
1. Felverjük a 8 dl tejszínt és kettéosztjuk. Az egyik felébe jó minőségű kakaóport keverünk. 
2. A kettévágott piskóta alsó részére először a kakaós tejszínt tesszük rá, majd a sima tejszínhabot. 
3. Ráhelyezzük a piskóta felső felét, majd a maradék krémmel kiigazgatjuk a piskóta esetleges egyenetlenségeit. A tortát csokival bevonni sokkal könnyebb, ha állt egy éjszakát a hűtőben, mint frissen betöltve. 

Csokoládé bevonat: 
1. Az étcsokoládét kis darabokra tördeljük és fémtálban gőz fölött felolvasztjuk. Amikor már lehet kevergetni, akkor kell hozzáadni az étolajat és összekeverni vele. 
2. A csokoládét a torta közepére öntjük, és kenőkéssel elkenegetjük. Marcipánszívekkel díszíthetjük.
 
Gesztenyés szív

Hozzávalók:
170 g darált háztartási keksz, 250 g gesztenyemassza, 100 g vaj, ízlés szerint édesítőszer, 1 teáskanál rumaroma, 0,5 kávéskanál vaníliaaroma, kevés tej 
A bevonathoz: 100 g étcsokoládé, 1 evőkanál étolaj 
 
Elkészítés:
1. A gesztenyemasszát egy tálban, egy villa segítségével összetörjük. A többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ha szükséges, pici tejet adunk hozzá. Jól gyurmázható masszát kell kapnunk. 
2. Gombócokat formázunk, majd kilapítjuk őket, és a szív formájú linzerszaggatóval kinyomjuk a szíveket egy tányéron. A maradékot újraformázzuk, lapítjuk, kiszúrjuk, míg el nem fogy. Alufóliával letakart tálcára helyezzük őket, majd a hűtőbe tesszük 10 percre pihenni. 
3. Az étcsokit az étolajjal felolvasztjuk, a szíveket félig belemártogatjuk, lecsepegtetjük, majd visszatesszük az alufóliára. 
4. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. Az alufóliától könnyen el fog válni a süti, és szépen tálalhatjuk.
 
A gyerekeinkkel is nekiállhatunk Valentin-napi szíves desszertet készíteni. A kicsik is élvezik, hogy segíthetnek a konyhában, a megajándékozott nagyszülők és családtagok pedig a lurkókkal együtt kóstolhatják meg a szeretettel készített finomságot.
 
Fehér csokis keksz és sütinyalóka

Hozzávalók:
40 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só, 1 tk. vaníliakivonat (vagy -aroma), 2 tojássárgája, 1 tk. sütőpor, ha nem áll össze a tészta, akkor pár csepp víz
Díszítésnek: a tetejére olvasztott fehér csokoládé, díszítő cukor, marcipán, hurkapálcák
 
Elkészítés:
1. A lisztet a csipet sóval, a cukorral és a sütőporral elkeverjük, majd elmorzsoljuk a margarinnal. A vaníliakivonattal és a tojások sárgájával összeállítjuk a tésztát. Ha nagyon nem állna össze, jöhet pár csepp víz. Fóliába csomagoljuk, és fél órára betesszük a hűtőbe. 
2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tésztát kinyújtjuk 0,5-1 cm vastagra (attól függően, hogy dundi vagy lapos kekszeket szeretnénk), kiszaggatjuk, és 10 perc alatt készre sütjük. 
3. Ha kihűlt, olvasztott fehér csokival megkenjük a tetejét, és kedvünk szerint megszórjuk díszítő cukorkával.
4. Ha sütés előtt feldarabolt hurkapálcákat fektetünk a kekszek hátuljába, és jól bele is nyomjuk, akkor sütinyalókát is készíthetünk. 
5. Ahhoz, hogy személyre szólóbbá tegyük a meglepetést, a megajándékozott nevének a kezdőbetűjét is a közepükbe formálhatjuk piros marcipánból.
 
A hozzávalókat és díszítőelemeket megvásárolhatjuk a Böszörményi úti Szamos Kamrában is.

Ha készen szeretnénk szívdesszertet vásárolni, térjünk be a kerületünkben lévő Szamos cukrászdák egyikébe, vagy keressük fel a Szamos marcipán webshopját, ahol marcipán szívtortát, marcipános szívet, díszdobozos szívdesszertet, sőt ez utóbbi cukor nélküli, édesítőszeres változatát is megkaphatjuk.

Ajánló
Ajánló
Ünnepi segítség a konyhában

Ünnepi segítség a konyhában

Az idei évben a vendéglátóhelyeknek újra kellett gondolni, szervezni a működésüket....

Klasszikus karácsonyi kedvencek

Klasszikus karácsonyi kedvencek

Létezik-e annál jobb érzés, mint amikor a karácsonyi hangulatban elővesszük és...

Hamburgerezzünk!

Hamburgerezzünk!

Két buci közé helyezett, darált marhahúsból készült húspogácsa – ez az...