Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-02-09

Nemes halunk, a pisztráng – Együk többször, egészséges!

Nemes halunk, a pisztráng – Együk többször, egészséges!

Mi lehetne stílusosabb a Halak havában, mint halat enni? A pisztráng ráadásul a hazai halaink egyik legnemesebbike: hófehér, sovány húsú és nagyon ízletes, nincs tolakodó, erőteljes íze, így nagyon változatosan és könnyen fűszerezhető. Gyorsan elkészíthető, diétás, az egészségtudatos étrendben is tökéletes.


Azt már sokszor hallottuk, hogy mi, magyarok nem fogyasztunk elegendő halat. Hazánkban jelenleg csupán 6,7 kg/fő az éves fogyasztás, ami messze elmarad az EU 20 kg-ot is meghaladó átlagától.

Pedig Magyarország Európán belül is kiemelkedő édesvízi haltermelő ország, az itthon extenzív halastavakban termelt halaknak az állati fehérjeforrások közül a legkisebb a karbonlábnyoma, így ha hazai előállítású haltermékeket eszünk, akkor a földet is óvjuk.
 
A halfogyasztás egészséges

A halhús fogyasztásának kedvező élettani hatásai vannak. A hal könnyen emészthető, magas fehérjetartalmú, vitaminokban gazdag táplálék. A halhús tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6- és B12-vitamint, továbbá jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. A nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy a nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szív- és érrendszeri beteg. Jót teszünk tehát magunknak, ha többször kerül hal a tányérunkra.
 
Miért válasszuk a pisztrángot?

Ha idegenkedünk a hal ízétől, kezdhetjük a barátkozást a pisztránggal, az ugyanis kifejezetten ízletes halféle. A húsa mindig sovány, mert lételeme a mozgás, az árral szemben úszás, egyszerűen nem marad meg olyan környezetben, ahol nem mozoghat állandóan, így mesterséges áramoltatással tenyésztik őket. Ennek köszönhető a hófehér és sovány, értékes fehérjében gazdag, ízletes, nem túl szálkás húsa.

Szerencsére ma már frissen is sok helyen és egész jó áron kapható, így érdemes rendszeresen beiktatnunk ezt a finom húsú, sovány halat a receptjeink repertoárjába. A Bajai halászcsárdában például citromos vajban sült egész pisztrángot készítenek nekünk vajas petrezselymes burgonyával, és házhoz is szállítják a fenséges fogást.

A pisztráng sokféle módon elkészíthető, de a legmutatósabb, ha egészben sütjük. Otthon is nekiállhatunk, remek receptekkel kísérletezhetünk kedvünkre.
 
Pisztráng sütve, tejszínes vargányával

Hozzávalók:
4 pisztráng, 40 dkg vargánya, 10 dkg vaj, 2 dl 20%-os főzőtejszín, 4 bacon, 1 citrom, 1 tk. kakukkfű, 1 tk. majoránna, ízlés szerint só, bors, 1 ág rozmaring 
 
Elkészítés:
1. A pisztrángokat megtisztítjuk, pikkelyezni nem kell. Alaposan átmossuk, szárazra töröljük, kívül-belül bedörzsöljük só, bors, és kakukkfű keverékével, majd letakarva egy órára hűtőbe tesszük.
2. Közben elkészítjük a tejszínes vargányát. A gombákat összevágjuk, sózzuk, hozzáadjuk a majoránnát, utána vajon megpároljuk. Ha megpuhult, hozzátesszük a liszttel kikevert tejszínt, és összeforraljuk. 
3. A tepsit kikenjük a vajjal, megszórjuk kakukkfűvel, belehelyezzük a rozmaringágat és beletesszük a pisztrángokat. Letakarjuk őket egy-egy szelet baconnel, majd 200 fokon, a sütőt alsó felső sütésre állítva, berakjuk 30 percre. 
4. Ha a halak megpuhultak, a sütőt 250 fokra, grillfokozatra állítjuk, és tovább sütjük 5 percig, hogy a bőrük ropogósra süljön, majd a halakat megfordítva további 5 percig. 
5. A bőrét a hát részén megvágva és visszahajtva meglocsoljuk friss citromlével, mellészedjük a tejszínes gombát, és krumplipürével tálaljuk.
 
Füstölt pisztráng uborkatekercsben

Hozzávalók:
4 kígyóuborka, 400 g füstölt pisztráng, 1 citrom, 30 g kaviár, 2 ek. metélőhagyma, 100 g majonéz, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. citromlé, 1 szál kapor 
 
Elkészítés:
1. A füstölt pisztrángot apró kockákra vágjuk. A metélőhagymát szinten apróra vágjuk. 
2. Egy tálban összekeverjük a pisztrángot és a metélőhagymát, majd belereszeljük a citrom héját. Hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük az aioli szószt. 
3. Aioli elkészítése: egy kis tálban összekeverjük a majonézt a két gerezd reszelt fokhagymával és a két evőkanál citromlével. Kész is az aioli szósz. 
4. A kígyóuborkát hosszanti irányban vékonyan leszeleteljük. 
5. Két kávéskanálnyi pisztrángtölteléket helyezünk az uborka egyik végére és feltekerjük. Fogpiszkálóval összetűzzük. Egy lapos tálalón talpára állítjuk a tekercseket. 
6. Kávéskanálnyi aiolit teszünk minden tekercs tetejére, majd pici kaviárral és kaporral díszítjük.
 
Mandulás pisztráng petrezselymes burgonyával 

Hozzávalók:
4 pisztráng, 10 dkg vaj, 3 dl tej, 10 dkg hámozott, szeletelt mandula, 5 dkg liszt, 1 citrom, ízlés szerint só, 1 kg újburgonya, 1 csomag petrezselyem, 5 dkg vaj 
 
Elkészítés:
1. A pisztrángokat megtisztítjuk, egy órán át tejben áztatjuk. 
2. A halakat kívül-belül sózzuk, lisztben megforgatjuk, lassú tűzön, vajban mindkét oldalukat megsütjük. 
3. Másik serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a mandulát, majd tálaláskor a pisztrángokat beborítjuk vele. 
4. A petrezselymes, vajas burgonyát a szokásos módon készítjük. Forrón, jó sok petrezselyemmel, a halak mellé helyezett citromgerezdekkel együtt tálaljuk.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...