Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-03-11

Energikus napkezdés - reggeli italokkal

Energikus napkezdés - reggeli italokkal

Sokunknak okoz gondot a reggeli felébredés. Szívesen ugranánk ki nagy lendülettel az ágyból, a legtöbbször azonban csak egy kis rásegítéssel vagyunk képesek elindítani a napot.


Bár a kávéimádók számára nincs kellemesebb a reggel frissen főtt fekete illatánál, van egy jó hírünk: léteznek más, isteni ízű italok a megszokott eszpresszón túl, amelyek segítenek felpörgetni minket. 
 
Jógi tea

Ez egy szertartásszerűen elkészíthető reggeli tea, amelynek összetevői beindítják az anyagcserét, és energetizálják szervezetünket. Érdemes belőle nem egy bögrényit, hanem egy nagyobb adagot készíteni, hogy a kulacsunkba vagy a termoszunkba töltve egész nap kortyolgathassuk. 

Hozzávalók:
6 kardamommag, 5 egész fekete bors, 3 egész szegfűszeg, 1 nagyobb gyömbér, 1 fahéjrúd, 1 feketetea-filter, 1 l víz
 
Elkészítés:
1. A kardamommagot bevágjuk, hogy a kis fekete szemek megjelenjenek. Nem szükséges teljesen megbontani, az íze így is ki fog oldódni. Beletesszük egy teáskannába, rádobjuk a fekete borsot, a szegfűszeget, a gyömbért reszelve vagy apró kockákra vágva és a fahéjrudat.
2. Felöntjük a forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni. Kb. 10 perc után már fogyasztható, de egész nap lehet belőle iszogatni. Ha benne hagyjuk a fahéjrudat, akkor kellemes édeskés ízt ad neki, így semmilyen pluszédesítő, még méz sem kell bele. 
 
Zöld koktél

Ez a reggeli ital ádáz ellensége a pluszkilóknak. Igazi vitaminbomba, amely ahhoz is segít, hogy elnyerjük az álomalakot. A zöld koktél hatékony összetevőket tartalmaz, egészséges és ízletes.
 
Hozzávalók:
2 alma, 2 nagy marék spenót, 1 csokor apróra vágott petrezselyem, 1 szál apróra vágott zeller, egy 2-3 cm hosszú gyömbérdarab hámozva és szeletelve, 1 citrom leve, 1 közepes méretű uborka

Elkészítés:
1. Tegyük a turmixgépbe a hozzávalókat, öntsünk rá 1,5 dl vizet, és indítsuk el a gépet! 20 másodperc alatt kész is az ital. 
2. Ha úgy ítéljük meg, hogy túl sűrű, vagy szeretnénk inkább üdítőként kortyolgatni napközben, akkor tovább hígíthatjuk vízzel. A legjobb, ha reggel egy pohárral iszunk belőle, a maradékot pedig elosztjuk a nap további részeiben.

Mézes energiaital

Az almaecet kiválóan gyorsítja az anyagcserét és javítja a vérkeringést. Nagymértékben elősegíti a test fizikai folyamatait, amelynek eredményeképpen javul a koncentráció, és szellemi felfrissülés tapasztalható. A méz gyorsan felszívódó energiát és olyan nyomelemeket, ásványi anyagokat biztosít optimális arányban a szervezetnek, amelyek utánpótlására szüksége van.

Hozzávalók:
2 tk. almaecet, 2 tk. méz, ásványvíz

Elkészítés: Keverjünk össze egy 2 dl-es pohárban két teáskanál almaecetet két teáskanál mézzel, majd öntsük fel a poharat ásványvízzel vagy tisztított vízzel. Az így kapott italt lassan kortyolgassuk el.
 
Télűző smoothie

Ha a napot extra vitaminlökettel szeretnénk indítani, igyunk egy nagy pohár smoothie-t. Ez az ital a rohanós reggelek megmentője, teljes értékű, tartalmas és laktató étkezés egy pohárban. 

Hozzávalók:
fél sárgarépa, fél körte, fél narancs a húsával együtt, fél alma, fél pohár aszalt vörös áfonya, 1 pohár víz

Elkészítés:
1. A feldarabolt, apróra vágott zöldségeket és gyümölcsöket dobjuk be a turmixgépbe, öntsük hozzá a vizet és alaposan turmixoljuk össze.
2. Ha az italt önmagában nem találjuk elég édesnek, a méz, a datolya, a füge, illetve az agavé- és juharszirup tökéletes édesítő. Használjuk bármelyiket!
 
Mentás-matchás limonádé

Ez a reggeli limonádé már a melegebb napokra készül, fantasztikusan frissítő hatású. A matcha tea lassan felszívódó koffeinje egész napra biztosítja az energiát, ráadásul a hangulatunkat is javítja. A menta jó szolgálatot tesz azoknak, akiknek emésztési gondjai vannak.

Hozzávalók:
2x1/2 l víz, 4 tk. matcha teapor, 1 darabka gyömbér, 2 citrom, 2 lime, édesítő (pl. kókuszvirág szirup), mentalevél

Elkészítés:
1. A megtisztított, feldarabolt gyömbért forrázzuk le fél liter vízzel, majd fedjük le az edényt.
2. A maradék vizet kicsit hűtsük, és pár perc múlva keverjük el benne a matchaport egy habverő segítségével.
3. Egy nagyobb kancsóba öntsük össze a kétféle főzetet, adjuk hozzá a citromok és a lime-ok levét, majd édesítsük az italt ízlésünk szerint.
4. A tálaláshoz karikázzuk fel a citromot és a lime-okat, tegyük a poharakba, tépjünk néhány friss mentalevelet, és erre töltsük az italt.
 
Ha nincs időnk arra, hogy otthon készítsük el a reggeli felpörgető italunkat, térjünk be a Nuance-ba, ami csütörtöktől - szombatig nyitva van, és ahol elvitelre elkészítik a kedvenc kávénkat, sőt sütit, pékárut vagy szendvicset is választhatunk hozzá.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...