Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-01

Nincsen húsvét torma nélkül!

Nincsen húsvét torma nélkül!

Mindannyian ismerjük a tormát, mint a húsvéti sonka ízének kiemelését szolgáló fűszernövényt. Kevesen tudják azonban, hogy a tormának gyógyító hatása is van. Csípős gyökere enyhülést nyújt a különféle fertőző betegséggel és egyes fájdalmakkal szemben is. 


A tormára leggyakrabban húsvét táján gondolunk, pedig egészségünkre gyakorolt hatásai miatt egész évben érdemes fogyasztanunk. Jól teszik, akik rajonganak érte, a frissen reszelt tormának ugyanis, azon túl, hogy finom, fél napon át tartó vírus- és baktériumölő hatása van, amelyet a glikozidoknak köszönhet.

Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert, segítség megfázás, nátha, melléküreg-gyulladás, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású. Enyhíti a hólyag- és vesegyulladást. Hatásos húgykő, idegi fájdalmak, reuma, köszvény, izomfájdalmak, étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás, székrekedés esetén. 

Fontos C-vitamin-forrás. Megszünteti a fejfájást, segít a menstruációs fájdalmak elviselésében. Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható. A C-vitaminon kívül egyéb vitaminokat, illóolajokat, ásványi anyagokat, flavont és még sok hasznos anyagot tartalmaz.
 
Kóstoljuk meg több ízben is!

A tormának a gyökerét használjuk fel, amely feldolgozás előtt elég jellegtelennek tűnhet. Azonban megtisztítás és feldarabolás után a növényi sejtekből mustárolaj szabadul fel, amely rendkívül erős illatú, és éppen ez az összetevő az, amelynek a népszerűségét köszönheti. 

A tormakúrával az immunrendszer is formába hozható. Különösen a megfázásos időszakban javasolt, a nátha elkerülésére. Együnk két héten keresztül naponta reggel és este egy-egy kávéskanálnyit. A legjobb a frissen reszelt torma, ha azonban ez nem áll rendelkezésünkre, ehetünk üveges reszelt tormát is. Könnyen rendelhetünk a Nekedterem oldaláról, és ízlésünk szerint választhatunk. Jó hír a tormaimádóknak, hogy sokféle áll rendelkezésünkre: vehetünk tormagyökeret, natúr reszelt tormát, tormát almával, fokhagymával, mézzel, csilivel, mustármaggal, céklával és kapható ezek cukormentes változata is. Megrendelhetjük a Delibox húsvéti dobozban, sonkával, tojással együtt vagy külön, egymagában is. 
 
Tejszínes tormamártás

Hozzávalók:
3 dl tej, 2 dl húsleves, 4 ek. reszelt torma, 1 tojás, 2 dl tejszín, 3 ek. liszt, 1/2 db citrom, 1 kh. cukor
 
Elkészítés:
1. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, feleresztjük a forró tejjel és a húslevessel. Hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd a leforrázott, leszűrt és lecsepegtetett tormát. Összeforraljuk.
2. Ha besűrűsödött, a tejszínnel kikevert tojássárgájával legírozzuk, tovább már nem forraljuk. Citromlével, cukorral ízesítjük. Füstölt főtt csülökhöz, sonkához isteni.
 
Tormás burgonyatortácska

Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 17 dkg liszt + a szóráshoz, 1 ek. ecetes torma, 2 ek. frissen reszelt torma, 1 citrom, 1 csokor snidling + a díszítéshez, tengeri só, frissen őrölt bors, 1 dl olaj, 2 dl olaj, néhány szál snidling
A párolt pulykacombhoz: 20 dkg pulykacombfilé, só, bors, 1/2 fej hagyma
 
Elkészítés:
1. A burgonyát héjában puhára főzzük. Meghámozzuk és lereszeljük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd összedolgozzuk a liszttel, a kétféle tormával, a citrom lereszelt héjával és a finomra vágott snidlinggel. Megsózzuk és megborsozzuk, nedves kézzel gombócokat formázunk a masszából, majd lisztezett tálcára tesszük mindet.
2. Az olajat felforrósítjuk, a gombócokat kissé kilapítjuk. Közepes lángon aranyszínűre sütjük mindet. 
3. A hagymát finomra vágjuk, és megfonnyasztjuk 2 evőkanál felforrósított olajon. Hozzáadjuk a pulykacombfilét, megsózzuk és megborsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk. 
4. A burgonyás korongokat a vékonyra szeletelt hússal, és a tejföllel rétegezzük. Néhány szál snidlinggel díszítjük.

Tormás-uborkás sonkatekercs

Hozzávalók: 
1 tubus majonézes torma, 1 ek. ecetes torma, 10 dkg sajtkrém, 1 ek. mustár, 15 dkg csemegeuborka, 30 dkg szeletelt sonka
 
Elkészítés:
1. A majonézes tormát habosra keverjük az ecetes tormával, a sajtkrémmel és a mustárral. Az uborkát vékony csíkokra szeleteljük. 
2. A sonkaszeleteket megkenjük a tormás krémmel, ráhelyezünk néhány csík uborkát és feltekerjük, végül a sonkatekercseket háromfelé vágjuk. 

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...