2021-04-01
Nincsen húsvét torma nélkül!

Mindannyian ismerjük a tormát, mint a húsvéti sonka ízének kiemelését szolgáló fűszernövényt. Kevesen tudják azonban, hogy a tormának gyógyító hatása is van. Csípős gyökere enyhülést nyújt a különféle fertőző betegséggel és egyes fájdalmakkal szemben is.
A tormára leggyakrabban húsvét táján gondolunk, pedig egészségünkre gyakorolt hatásai miatt egész évben érdemes fogyasztanunk. Jól teszik, akik rajonganak érte, a frissen reszelt tormának ugyanis, azon túl, hogy finom, fél napon át tartó vírus- és baktériumölő hatása van, amelyet a glikozidoknak köszönhet.
.jpg)
Fontos C-vitamin-forrás. Megszünteti a fejfájást, segít a menstruációs fájdalmak elviselésében. Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható. A C-vitaminon kívül egyéb vitaminokat, illóolajokat, ásványi anyagokat, flavont és még sok hasznos anyagot tartalmaz.
Kóstoljuk meg több ízben is!
A tormának a gyökerét használjuk fel, amely feldolgozás előtt elég jellegtelennek tűnhet. Azonban megtisztítás és feldarabolás után a növényi sejtekből mustárolaj szabadul fel, amely rendkívül erős illatú, és éppen ez az összetevő az, amelynek a népszerűségét köszönheti.
.jpg)
Tejszínes tormamártás
.jpg)
3 dl tej, 2 dl húsleves, 4 ek. reszelt torma, 1 tojás, 2 dl tejszín, 3 ek. liszt, 1/2 db citrom, 1 kh. cukor
Elkészítés:
1. Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, feleresztjük a forró tejjel és a húslevessel. Hozzáadjuk a sót és a cukrot, majd a leforrázott, leszűrt és lecsepegtetett tormát. Összeforraljuk.
2. Ha besűrűsödött, a tejszínnel kikevert tojássárgájával legírozzuk, tovább már nem forraljuk. Citromlével, cukorral ízesítjük. Füstölt főtt csülökhöz, sonkához isteni.
Tormás burgonyatortácska
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 17 dkg liszt + a szóráshoz, 1 ek. ecetes torma, 2 ek. frissen reszelt torma, 1 citrom, 1 csokor snidling + a díszítéshez, tengeri só, frissen őrölt bors, 1 dl olaj, 2 dl olaj, néhány szál snidling
A párolt pulykacombhoz: 20 dkg pulykacombfilé, só, bors, 1/2 fej hagyma
Elkészítés:
.jpg)
2. Az olajat felforrósítjuk, a gombócokat kissé kilapítjuk. Közepes lángon aranyszínűre sütjük mindet.
3. A hagymát finomra vágjuk, és megfonnyasztjuk 2 evőkanál felforrósított olajon. Hozzáadjuk a pulykacombfilét, megsózzuk és megborsozzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk.
4. A burgonyás korongokat a vékonyra szeletelt hússal, és a tejföllel rétegezzük. Néhány szál snidlinggel díszítjük.
Hozzávalók:
1 tubus majonézes torma, 1 ek. ecetes torma, 10 dkg sajtkrém, 1 ek. mustár, 15 dkg csemegeuborka, 30 dkg szeletelt sonka
Tormás-uborkás sonkatekercs
.jpg)
1 tubus majonézes torma, 1 ek. ecetes torma, 10 dkg sajtkrém, 1 ek. mustár, 15 dkg csemegeuborka, 30 dkg szeletelt sonka
Elkészítés:
1. A majonézes tormát habosra keverjük az ecetes tormával, a sajtkrémmel és a mustárral. Az uborkát vékony csíkokra szeleteljük.
2. A sonkaszeleteket megkenjük a tormás krémmel, ráhelyezünk néhány csík uborkát és feltekerjük, végül a sonkatekercseket háromfelé vágjuk.