Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-01

Zsenge zöldségek a tányéron

Zsenge zöldségek a tányéron

Sokak szerint a tavasz a legszebb évszak. Nemcsak a rügyek kipattanása, a virágok kibomlása és a természet szemet gyönyörködtető újjáéledése jó benne, hanem az is, hogy ilyenkor tányérunkra kerülhetnek a sokféle színben pompázó, egészségesebb, könnyebb zöldségételek.


A szakértők szerint az ételmegvonással járó diétákkal az a probléma, hogy a jelentős mennyiségi korlátozás növeli az élelemkeresés evolúciós motivációját. Vagyis, bár szent elhatározással vágunk bele a fogyókúránkba, egy-két nap elteltével jóval többet fogunk az evésre gondolni, mint azelőtt, jóval szénhidrátdúsabb ételeket kívánunk, szintén ősi ösztöneinknek engedelmeskedve.

Ha életmódot váltunk, és lecseréljük a kedvelt ételeink legalább felét, szinte meg is ágyaztunk a diétánk kudarcának. Így még azok is falásrohamoktól szenvednek majd, akik amúgy nem érzelmi evők. Ha elhatároztuk, hogy változtatunk az étrendünkön, apró lépésekben tegyük meg, egyszerre maximum húszszázaléknyi újdonságot vezessünk be, és megszokott ételeink mennyiségét csökkentsük kétharmadára. 

Ehhez kapóra jön a tavasz, amikor a kellemesebb hőmérséklet miatt nem kell nehéz ételekkel telitömni a gyomrunkat, és egy-egy ételrendelésnél elcsábítanak a tavaszi ízek. Az Ízlelő étterem napi kínálatában mindig akad olyan menü, ami megfelel ezeknek a kívánalmaknak, legyen az egy magyaros zöldborsóleves, csőben sült brokkoli kápiapaprikás kuszkusszal vagy finomfőzelék zöldségropogóssal.

Ha viszont kedvünk szottyan magunknak összeállítani a tavaszi fogásokat, ötletadónak lássunk néhány tipikusan tavaszi ételt.
 
Joghurtos burgonyasaláta

Hozzávalók:
4 közepes krumpli, 7-8 apró retek, 1 maréknyi vékonyra szelt lilakáposzta, 1 szál újhagyma, kis csokor petrezselyemzöld
Az öntethez: 1,5 dl joghurt, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors
 
Elkészítés:
1. A krumplit héjában sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk és kihűtjük. Kockákra vágjuk. 
2. A többi zöldséget is felaprítjuk. 
3. Összekeverjük az öntet hozzávalóit, és beleforgatjuk a zöldséget.
 
Zsenge zöldborsóleves csipetkével

Hozzávalók:
60-80 dkg csöves zöldborsó, 1,5 evőkanál olaj, 2 dkg liszt, 1 csokor friss petrezselyem, 1 kis fej vöröshagyma, 7-8 szál zsenge fehérrépa, 5-6 szál zsenge sárgarépa, 1 teáskanálnyi őrölt paprika, só, őrölt bors ízlés szerint
A csipetkéhez: 1 tojás, 10 dkg liszt
 
Elkészítés:
1. A borsót kifejtjük, megmossuk, a hagymát megpucoljuk, megmossuk, a fehér- és a sárgarépát is megsúroljuk, megmossuk, karikákra vágjuk.
2. Az olajat egy lábosban felforrósítjuk, majd puhára pároljuk benne a zöldségeket. Majd meghintjük a liszttel és pirospaprikával – így is kicsit pirítjuk.
3. Felöntjük ízlés szerinti vízzel, sózzuk, borsozzuk szintén ízlés szerint. Beletesszük az összekötött csokornyi petrezselymet is. 
4. Felfőzzük a levest (nem kell túl sokáig főzni, mert ezek a zsenge zöldségek hamar megfőnek).
5. Közben rétestésztát gyúrunk a tojásból és a lisztből, majd borsónyi nagyságú tésztákat csipkedünk egy tiszta konyharuhára. 
6. A főzés vége felé beletesszük a levesbe, de ezzel már csak 3-4 percet főzzük tovább – amikor feljön a tészta a leves tetejére, akkor elkészült.
 
Töltött karalábé
 
Hozzávalók:
40 dkg darált sertéshús, 8 db 7-8 cm átmérőjű karalábé, 1 fej vöröshagyma, 12 dkg rizs, 2 tojás, 2 mk. őrölt bors, 3 tk. só, 6 dl tej, 3 púpos ek. liszt, 4 dkg zsír, 2 dl tejföl, 1 kis csokor petrezselyemzöld
 
Elkészítés:
1. A hagymát megdinszteljük. A rizst hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a nyers tojásokkal, a dinsztelt hagymával, belekeverjük az őrölt borsot és a sót. 
2. A zsenge karalábékat meghámozzuk, karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy kb. 2 mm vastagságú faluk maradjon és a tetejükön kb. 4-5 cm átmérőjű nyílás legyen. A karalábéforgácsokat, ha túl nagyok, késsel tovább aprítjuk.
3. A karalábékat megtöltjük a darált húsos keverékkel, ha marad ki töltelékünk, gombócokat formálunk belőle.  
4. Egy nagy lábasba helyezzük a megtöltött karalábékat, felöntjük 6 dl tej és 6 dl víz keverékével, beleszórunk 1,5 teáskanál sót és feltesszük főni. A csupasz gombócokat kicsit később, kb. 15 perc múlva tesszük bele. 
5. Amikor a karalábé és a töltelék is megpuhult (kb. 50 perc), szűrőlapáttal kiszedjük egy másik edénybe, majd a szószt berántjuk. 
6. Beleszórjuk a felaprított zöldpetrezselymet, hozzákeverjük a tejfölt, összeforraljuk és beletesszük a töltelékeket.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...