Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-13

Madártej, ami elképzelhetetlenül finom

Madártej, ami elképzelhetetlenül finom

Felnőttként előfordul velünk, hogy visszavágyunk a múltunkba. A madártej egy olyan desszert, amelynek a kinézete is játékosságra biztat, és arra ösztönöz, hogy ízével visszarepítsen minket gyermekkorunkba.


Vajon honnan ered ez a furcsa név? Ha azt gondoljuk, hogy a madártej kifejezés onnan származik, hogy egy tó tetején úszó madarakat mintáz az édesség formája, akkor tévedtünk. Sokkal inkább arra utal, hogy az ókori görögök azokat az ételeket, amelyekhez lehetetlen volt hozzájutni, de képzeletükben elképesztően finomak voltak, a madarak teje kifejezéssel illették.

A különböző nemzetek pedig az általunk madártejnek hívott desszertet más-más módon nevezik. A románok a madártejes vonalat követik, az osztrákok kanáritejnek hívják. A francia bisztrókban gyakran kapható tojás a havon vagy úszó sziget a madártej, de ugyanígy, úszó szigetként ismerik ezt a finomságot az angolok és a spanyolok is. A lengyelek pedig semmilevesnek nevezik saját madártejüket.
 
Ha nekiállunk madártejet készíteni, figyeljünk a következőkre: 

A tojásfehérjébe keverhetünk néhány csepp ecetet, hogy szép fényes legyen.

A tojássárgáját sose főzzük túl! Ha 85 fokosnál magasabb hőmérsékletre melegítjük a tojássárgás tejet, nem túl esztétikus tojásrántottás-tejes szósz lehet az eredmény, hiszen ilyen esetekben a tojássárgája kicsapódik.

A jól felvert tojásfehérjének nem mindegy, hogy milyen hőfokon főzzük, a legjobb a forrás előtti állapotban lévő tej, de van, aki vízben főzi a fehérjét. 

A legegyszerűbb habkészítési trükk, amikor egy magas műanyag tálban verjük fel a fehérjét, majd zubogó forró vizet öntünk rá. 10 percet hagyjuk keményedni, ezután kanállal galuskákat szaggatunk belőle. 
 
Klasszikus madártej

Hozzávalók:
5 tojássárgája, 5 tojásfehérje, 2 l tej, 1 csipet só, 3 ek. liszt, 2 csomag vaníliás cukor, cukor
 
Elkészítés:
1. Feltesszük forrni a tejet. Addig csipetnyi sóval és kevés cukorral keményre verjük a tojásfehérjéket. Amikor a tej már forrásban van, a felvert tojásfehérjét egy kanállal beleszaggatjuk. Ha megemelkedik, megfordítjuk, majd egy szűrővel kiszedjük. Ebben a formában főzzük ki az összeset. 
2. Habosra verjük a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet és csomómentesre keverjük kevés tejjel. 
3. Ha ezzel megvagyunk, forró tejet teszünk hozzá, aztán habverővel elkeverjük. Ezután összeöntjük és felforraljuk. 
4. Ha elkészült, tálkákba adagoljuk, a tetejére pedig habot halmozunk. Miután kihűlt, tálalhatjuk.
 
Madártejes-diós palacsinta

Hozzávalók:
kb. 20 palacsinta, 1 liter tejből készült madártej, kb. 20 dkg dió, ízlés szerint cukor

Elkészítés:
1. A kisült palacsintát megszórjuk cukros dióval, majd ráteszünk még egy palacsintát, amire újból diót szórunk. A két palacsintát együtt tekerjük fel, és egy közepes jénaiba tesszük. Minden palacsintával így járunk el, míg a jénai tele lesz. 
2. Ezek után a palacsintatekercseket a jénaiban feldaraboljuk. 
3. A madártejnek csak a sárga részét főzzük meg, és még melegen a palacsintákra öntjük. A megmaradt tojásfehérjéket kevés cukorral keményre felverjük, majd rásimítjuk a madártejes palacsinták tetejére. 
4. Kb. 150 fokos sütőben addig sütjük, amíg a fehérje egy kis színt kap. 
5. Hidegen tálaljuk.
 
Madártejszelet

Hozzávalók:
A piskótához: 8 tojás, 8 ek. cukor, 8 ek. finomliszt, 1 tk. sütőpor
A krémhez: 8 tojássárgája, 4 ek. cukor, 5 ek. finomliszt, 2 ek. vaníliás cukor, 4 dl tej, 18 dkg margarin, 10 dkg porcukor
A tetejére: 4 dl habtejszín, 10 dkg csokoládé reszelve

Elkészítés:
A piskótához a 8 tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. 8 ek. lisztben elkeverjük a sütőport, a kemény habhoz adjuk és megsütjük (közepes hőfokon 15-20 perc alatt sül meg). A krémhez a tojássárgájákat, 4 ek. cukrot, 5 ek. lisztet, 2 ek. vaníliás cukrot 4 dl tejben elkeverünk. Sűrűre főzzük, majd kihűtjük. A margarint a porcukorral alaposan kikeverjük, a kihűlt krémhez adjuk, aztán a megsült tésztára simítjuk. A tetejére 4 dl tejszínből kemény habot verünk és csokireszelékkel megszórjuk. 

Ha véget érnek a korlátozások, és a Larus étterem újra nyitva lesz, ne felejtsünk el betérni és megízlelni az étlapon szereplő, fantasztikusan finom madártejet!

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...