Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-20

Mit együnk, hogy fogyjunk?

Mit együnk, hogy fogyjunk?

Ha megelégeltük a téli hónapokban felszedett pluszkilókat, és igazán motiváltan vágnánk bele egy életmódváltásba, érdemes szakemberek segítségét is igénybe vennünk. Így nagyobb valószínűséggel kerülhetjük el a kudarcélményt és nyerhetjük el az ideális súlyt.

Kétségtelen tény, hogy sziklaszilárd akaraterővel és kitartással egyedül is elérhetjük az álomalakot. Ha azonban nem akarunk félúton megállni, és szeretnénk elkerülni a jojóeffektust, csatlakozhatunk olyan diétaprogramokhoz, ahol könnyebben juthatunk el a célunkig. Ezek egyike a Toman-diéta, ahol mindig személyre szabottan, 2-3 hetente tartott konzultációkkal egy olyan új, kiegyensúlyozott életmódot alakítunk ki a szakemberekkel közösen, ami a diéta után is tartható. 
 
A program különböző szakaszokra bontható. 
 
1. szakasz

Az első beszélgetés adatfelvétellel és mérésekkel indul. Egy speciális mérleggel megmérik a testsúlyunkat, a zsigeri zsír értékét, valamint a testzsír és az izom százalékos értékeit. Ez a négy adat, amelyet nyomon követnek a Toman-diéta során, az utóbbi kettőnek elsősorban az egymáshoz viszonyított arányát felügyelik és alakítják a diétával az ideális érték felé.

Érdemes friss általános orvosi leletet vinni, amelynek értékeit össze lehet hasonlítani a program végén mért adatokkal. Többletsúlyunk elvesztésével ugyanis bizonyos betegségek tünetmentessé válhatnak vagy jelentősen javulhatnak.

Az első konzultáció után kész programot kapunk, amelyben a napi ajánlott folyadékbevitel, a komplett Toman-étrend és a mozgás is szerepet kap.
 
Gombás nyúlgerincfilé csilis körözöttel

Az első szakaszos diétázók fogyaszthatják ezt a könnyen elkészíthető fogást, amit akár ünnepek alatt is könnyű vacsorának, vagy előételként is lehet kínálni.

Hozzávalók:
0,5 kg nyúlgerincfilé, 0,25 kg apró gomba, 0,4 kg zsírszegény túró, 3 főtt tojásfehérje, 2 csili, só, bors

Elkészítés:
1. A nyúlgerincfiléket félbevágjuk és az apró gombákkal felváltva nyársra húzogatjuk. Frissen ropogósra sütjük. 
2. Csilivel, reszelt tojásfehérjével, sóval, borssal ízesített túróval körítve kínáljuk. 
 
2. szakasz

A második konzultációra az elsőt követően 2 vagy 3 hét múlva kerül sor, ekkor ismét megmérik a fenti négy értéket. A szigorúbb első szakasz utáni súlyvesztés általában nagy sikerélményt, új lendületet ad mindenkinek. A második időszak hossza a leadni kívánt kilók számától függ. Ebben a szakaszban már komolyabb mozgás, sport is engedélyezett, erre is kapunk javaslatot és programot. Ezt követően 3 hetente következik konzultáció, ahol átbeszélhetjük a felmerülő nehézségeket, és tanácsokkal, ötletekkel segítik a további folyamatot.
 
Ropogós karfiollepény fokhagymás mártogatóssal

Jóízűen, bűntudat nélkül ehetjük meg akár az egész tepsivel is ezt a gyorsan elkészíthető karfiollepényt, ami liszt-, glutén- és laktózmentes.
 
Hozzávalók:
A lepényhez: 1/2 fej karfiol, 2 házi tojás, 2 ek. gluténmentes búzarost, só, fehér bors, őrölt kömény, bazsalikom, ízlés szerint fokhagyma
A mártogatóshoz: natúr joghurt, só, bors, zúzott fokhagyma, reszelt uborka
 
Elkészítés:
1. A tojást villával felverjük és a búzarosttal simára keverjük. A megmosott karfiolrózsákat nyersen aprítógépben ledaráljuk, majd összekeverjük a tojásos rosttal. A ledarált karfiolba alaposan beledolgozzuk a sót, a borsot és a zöldfűszereket. 
2. Az egész egyveleget egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengetjük, aztán légkeveréses sütőben 200 fokon kb. 20 perc alatt ropogós aranyszínűre sütjük.  
3. A tepsiből azonnal kivesszük, a papírral együtt pihentetjük a rácson, hogy hűljön. 
 
Mártogatós készítése: A natúr joghurtot sóval, borssal, zúzott fokhagymával, majd a reszelt uborkával összekeverjük.
 
3. szakasz

Amint elérjük a célként kijelölt testsúlyt, illetve nagyobb súlyvesztés esetén már csak egy-két kiló választ el minket ettől, a harmadik szakasszal folytatódik a program. Ezen a találkozón ismét méréssel ellenőrzik az eredményt. Ezen a beszélgetésen már a hosszabb távon tartható vegyes étrend kialakítása a cél. A jojóeffektus elkerülése mellett olyan levezető, átvezető időszak veszi kezdetét az étkezésben, amellyel biztosítható a testsúly és a testösszetétel megtartása.

A kulcsszó a fokozatosság, a lépésről lépésre haladás. Kiegyensúlyozott, egészséges, vegyes élelmiszerekből álló étrendet kapunk, amely követi a program eddigi alapstruktúráját (pl. megmarad a napi ötszöri étkezés). 
 
Csirkebrassói
Az elkészült diétás brassói önmagában is rendkívül finom, de gazdagíthatjuk egy kevés zöldborsóval és laskára vágott gombával is.
 
Hozzávalók:
10 dkg paszternák, 20 dkg csirkemellfilé, 1 kisebb fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1/2 dl száraz fehérbor, 3 dkg paprika, 1/2 ek. olívaolaj, só, bors, késhegynyi füstölt paprika, petrezselyemzöld
 
Elkészítés:
1. A felkockázott paszternákot olajspray-vel vékonyan megfújkáljuk, majd 190 fokra előmelegített sütőbe téve 20 perc alatt elősütjük.
2. Közben a szeletelt vöröshagymát fél evőkanál olívaolajon megpirítjuk – az apró kockára vágott paprikával vagy anélkül –, majd rádobjuk a felcsíkozott csirkemellet. Néhány perc után hozzáadjuk a fokhagymát és a füstölt paprikát, aztán további fél percet pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, ezután aláöntjük a száraz fehérbort, kicsire vesszük a lángot, és lefedjük az edényt.
3. A borban párolt összetevőkhöz keverjük az elősütött paszternákkockákat, és amikor minden megpuhult, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
 
4. szakasz

A cél az, hogy a program végeztével olyan kiegyensúlyozott, vegyes étrendre és egészséges életmódra térhessünk át, amelyet akár életünk végéig könnyedén betarthatunk.

Mindezt a diétaprogram szakértői rengeteg jó tanáccsal, receptekkel, szakácskönyvvel, új főzési technikák és alapanyagok megismertetésével támogatják.
 

Cukkinispagetti paradicsomszósszal

A cukkinispagettivel nemcsak az alakunknak, hanem az egészségünknek is jót teszünk. Aki az igazán ress (friss, ropogós) zöldségeket szereti, a cukkinispagettit nyersen is fogyaszthatja.
 
Hozzávalók:
10 dkg darált pulykahús, 1/2 ek. olívaolaj, 5 dkg vöröshagyma, 10 dkg csiperkegomba, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, só, bors, 1 dl passzírozott paradicsom, 15 dkg cukkini
 
Elkészítés:
1. Az olívaolajon megpirítjuk a hagymát, a darált pulykahúst és a gombát. Amikor a gomba és a hagyma levet ereszt, rövid ideig abban pároljuk a hozzávalókat, majd hozzáöntjük a paradicsomot is. Sóval, borssal, a zöldfűszerekkel ízesítjük, és lefedve készre főzzük.
2. Közben a megmosott cukkinit egy zöldségspirálozó segítségével lespirálozzuk. (Ennek hiányában egy éles késsel hosszú, vékony csíkokra vágjuk.)
3. Az így készült cukkinispagettit forró, sós vízben egy perc alatt készre főzzük, és összekeverjük a szósszal.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...