Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-04-27

Hazai superfoodokkal a tavaszi fáradtság ellen

Hazai superfoodokkal a tavaszi fáradtság ellen

Ha a superfood kifejezést halljuk, elsőre talán távoli tájakról érkezett egzotikus zöldségek, gyümölcsök képe jelenik meg a szemünk előtt. Pedig nem kell feltétlenül messzire menni ahhoz, hogy egészséges, valóban szuper ételek kerüljenek az asztalunkra, akár a hazai konyhakertekből is. 


Az évszakváltás, az óraátállítás, a változás mindenki testét-lelkét megviseli. Nem csoda, hogy külön elnevezése is van ennek a tünetcsoportnak, a tavaszi fáradtság. 

Hogy mi jellemző rá? Ahogy a neve is mutatja, ilyenkor ólmos fáradtság, egyfajta lelassulás jellemez minket. Ahelyett, hogy a természet megújulásától örömünkben táncra perdülnénk, kedélyállapotunk inkább hasonlít a depresszióhoz, alvászavaraink támadnak. Gyakrabban betegszünk meg, és ez a kisgyermekekre is igaz: szülőként nagyon jól ismerjük a tavasszal érkező megfázáshullámot, amikor a gyerekek náthásak, betegek lesznek. 

Minden kellemetlen tünete ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, amikor a téli üzemmódról tavaszira vált át. Ez az átállás azonban tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat, különösen, ha a tavasz olyan nehezen akar megérkezni, mint az idén.

Ezért jönnek jól ilyenkor azok a szuperételek, amelyek könnyen elérhetők, megfizethetők és turbófokozatra kapcsolják szervezetünket. Ha többet szeretnénk megtudni róluk, olvassuk el Szabó Adrienn könyvét, amelynek Magyar superfood a címe, és amely a 
Nekedterem oldalán is megrendelhető.

Rebarbara

A rebarbara azon tavaszi zöldségeink közé tartozik, amelyet érdemes ebben az időszakban fogyasztani, mert nagyon fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Nagy mennyiségben található benne B1-, B2-, A- és C-vitamin, illetve kalcium, kálium, foszfor, magnézium és vas. 

Nagyon jó a vér-, illetve vesetisztító hatása, ezért szívbetegeknek vagy szellemi munkát végzőknek is érdemes beiktatniuk a fogyasztását.
 
Rabarbarás muffin

Hozzávalók: 
1 közepes szár rebarbara, 20 dkg finomliszt, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, 6 dkg cukor, 5 dkg olvasztott vaj, 175 gramm joghurt 
 
Elkészítés:
1. A rebarbarát hosszában háromfelé vágjuk, majd felkockázzuk. 
2. A tojást, a vajat és a joghurtot kikeverjük, aztán hozzáadjuk a cukrot, a sütőport és a lisztet. Alaposan elkeverjük az egészet. 
3. Beleforgatjuk a rebarbarakockákat. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. 
4. A tésztát sütőpapír kapszlikkal bélelt muffinsütőbe kanalazzuk. Kb. 25 percig sütjük, míg szép aranybarna lesz a tetejük. Rácsra szedve hűtjük. 

Spárga

A spárga igazi tavaszi különlegesség: az íze jellegzetesen kellemes, érdekes és dekoratív külsejével a legegyszerűbb ételt is feldobja. Nagyon jót tesz az emésztésünknek, többek között magas rost- és víztartalmának köszönhetően.

Tápanyagokban igen gazdag: találhatunk benne A-, C-, E- és K-vitamint, a B-vitamin-család több tagját, vasat, folsavat, kalciumot, káliumot, cinket, magnéziumot, szelént, mangánt és foszfort is.
Ráadásul egy inulin nevű prebiotikumot is tartalmaz, amely táplálja a vastagbélben élő, jótékony hatású baktériumokat. Ezek a baktériumok számos fontos feladatot ellátnak a szervezetünkben, többek között az immunrendszerünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlenek, sőt még a hangulatunkra is hatással lehetnek.
 
Spárga kabátban

Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta, 1 csomag zöldspárga, 100 gramm pármai sonka, 150 gramm ementáli sajt, 1 tojássárgája, 1 kk. só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
1. Az előre kinyújtott leveles tésztát nyolc egyenlő téglalapra vágjuk. Külön-külön megtöltjük őket. Alulra kerül egy kis reszelt sajt, rá egy szelet félbehajtott sonka, majd 2 szár spárga és végül egy kis sajt. 
2. A tészta jobb felső sarkát a bal alsó sarok felé hajtjuk, megkenjük egy pár csepp vízzel, majd a bal alsó csücskét ráhajtjuk a letakart tésztarészre. 
3. A kis csomagokat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és lekenjük felvert tojássárgájával. Durva szemű sóval, borssal meghintjük őket. 
4. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, légkeverésen, ha van. 
 
Retekcsíra

A csírák magas tápértékű, teljes egészében emészthető élelmiszerek, amelyek azonnali energiát biztosítanak a szervezet számára. Retekcsírát nemcsak azért érdemes enni, mert nagyon finom és friss íze van, hanem azért is, mert az egyik legjobb természetes antibiotikum, méregtelenítő és tisztító hatású. Tisztítja a légzőszerveket, a nyálkahártyát, ezért előszeretettel fogyasztják megfázás és orrdugulás esetén. Megszabadít a hörghuruttól, az arcüreg- és homloküreg-gyulladástól, amelyek tavasszal gyakran előforduló problémák. 
 
Almás-sajtos saláta retekcsírával

Hozzávalók:
25 dkg édeskömény, 1 marék retekcsíra, 5 dkg madársaláta, 4 dkg kemény sajt, 2 alma, 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. almaecet, 3 ek. olívaolaj, őrölt bors, só 
 
Elkészítés:
1. Az édesköményt vékony szeletekre, a répát hosszában keskeny hasábokra gyaluljuk. Az almákat félbevágjuk, az egyik közepéből levágunk négy vékony szeletet, a többit négyfelé szeljük, majd ugyancsak vékony hasábokra gyaluljuk. A csírát leöblítjük és lecsöpögtetjük. A salátát megmossuk. A vöröshagymát apróra kockázzuk. 
2. Az ecetet sóval, borssal ízesítjük, és kisebb adagokban lassan beledolgozzuk az olívaolajat. Az előkészített hozzávalókat az öntetbe vegyítjük, majd a salátát szükség szerint utánízesítjük. 
3. A tetejét megszórjuk a vékony forgácsokra gyalult sajttal, végül az almaszeletekkel díszítjük.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...