Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-05-04

Vegyünk és együnk boldog tojásokat!

Vegyünk és együnk boldog tojásokat!

Az vagy, amit megeszel, mondták a régiek, de ha tudatos vásárlók vagyunk, mi is egyetértünk ezzel. Fontos odafigyelnünk arra, hogy azok az élelmiszerek, amelyek a családi étkezőasztalra kerülnek, a lehető legjobb körülmények közül jussanak hozzánk. Nem kivétel ez alól a tojás sem. 


A tojás tökéletes táplálék, amelynek a fogyasztása több ezer évre nyúlik vissza. Nem csoda, hiszen gazdag fehérje- és aminosavforrás: sőt, azon kevés ételek egyike, amelyek teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis a tojásban mind a kilenc esszenciális aminosav megtalálható, amelyre a szervezetünknek szüksége van. Ezenkívül tele van több vitaminnal és ásványi anyaggal: többek között tartalmaz A-, B12-, D- és E-vitamint, folsavat, szelént és kolint. 
 
Jótékony hatással van az egészségünkre

Mivel gazdag omega-3 zsírsavakban is, kiváló étel az agy karbantartásához. 

Jó választás izomépítéshez, mivel magas a fehérjetartalma, amely az izmok építőköve. A tojásfehérje tartalmaz egy albumin nevű fehérjét, amely több fehérje felszívódását segíti elő a szervezetben, és gyorsítja az izmok növekedését. 

Erősen tartja a csontokat és a fogakat a benne lévő foszfornak, D-vitaminnak és kalciumnak köszönhetően.

Magas B12-vitamin-tartalma miatt javít a hangulaton, és féken tartja a stresszt.

Jó lutein- és zeaxantinforrás. Ezek a karotinoidok hatékonyan védik a szemet a sárgafoltsorvadás és a hályogok kialakulása ellen.

Segít egészségesnek maradni a terhesség alatt: amellett, hogy ellátja a magzatot megfelelő mennyiségű tápanyaggal, csökkenti a megszületendő baba krónikus betegségei kialakulásának kockázatát.
 
Harminc éven át uralkodott az a nézet, amely szerint a magas koleszterinszint és a tojásevés összefügg, szerencsére azóta a tojás üldöztetése befejeződött, és rehabilitálták, mert kiderült, hogy a magas koleszterinszintet elsősorban a szervezet hibás működése és genetikai tényezők okozzák. 
 
Mitől más a boldog tojás, mint a többi?

Tartásmód:
A Nekedterem.hu-n megrendelt, a Youtyúk közösségtől vásárolt tojásokat szabadon tartott, egészségesen takarmányozott tyúkok tojják. 

Tápanyagtartalom:
Jó néhány kutatás alátámasztja, hogy a szabadon és egészségesen tartott tyúkok tojásának jóval nagyobb az egészségre gyakorolt hatása.

Magyar gazdák:
A tojások hazai kistermelőktől származnak, a számunkra szimpatikus gazdákat név szerint ki is választhatjuk a Youtyúk oldalán. 

Varga család: A kerekegyházi Varga család már két éve tartozik a megbízható gazdák közé, és nagy szeretettel, gondoskodással törődnek tyúkjaikkal, hogy a legjobb tojásokat adhassák nekünk. Madaraik most már több mint kéthektáros területen, két helyen is élnek, mindannyiuk legnagyobb örömére.

Rácz család: Elhivatottak minden iránt, ami az igazi értékekhez vezeti az embereket. Szeretnék, ha előbb-utóbb csak a kétkezi munkájukból tarthatnák el a családjukat a tojásokból és a seprűkötésből, amit szintén nagy szeretettel művelnek hosszú évek óta. Bármikor szeretettel látják mindazokat, akik szeretnék megismerni a felelős állattartást és a hamisítatlan vidéki életet.

Laci és Virág portája: Nagyberényben élnek három gyermekükkel, nemrég vágtak bele kis gazdaságuk építésébe. Céljuk, hogy megfelelő minőségű, valódi élelmiszert állítsanak elő családjuk és vevőik számára. Állataikat természetes takarmányon nevelik, méltó körülmények között tartják, kompromisszumok nélkül.

Keserü Zoltán: Keserü Zoltán főállásban Ócsárd község polgármestere. Családi vállalkozás keretében kistermelőként tojástermeléssel foglalkozik családi háza területén, hagyományos háztáji jelleggel. Vállalkozása lényege, hogy megmaradjon a termelés háztáji szinten, amit előállítanak, az az igazi falusi, szabadtartásos, kapirgálós tyúkból származó tojás. Az állat számára nincs ketrec, bezártság, egész nap élvezi a tyúkudvar adta szabadságot. A takarmány, amit az állatok kapnak, nincs semmiféle adalékkal, színezékkel keverve a szebb tojássárga szín elérése érdekében. Csakis természetes takarmányt esznek a tyúkok, ezáltal a tojás sárgája is természetes napsárga színű.

Szalmonellamentesség:
A termelőket a Nébih folyamatosan ellenőrzi, és csak negatív szalmonellavizsgálat esetén kapnak termelői engedélyt.

Pecsételés:
Minden Youtyúk-tojás termelői pecséttel van ellátva, amelynek közepén a Youtyúk-logót találjuk, így biztosak lehetünk benne, hogy igazi magyar, szabadtartású tojást tartunk kezünkben.

Méret:
Odafigyelnek termelőik igényeire is, ezért nem csak egy bizonyos méretet vesznek át a gazdáktól. A tojások vegyesen M/L méretűek, odafigyelve arra, hogy egy vevőt se érjen hátrány.

Eltarthatóság:
A csomagoláson minden esetben megtaláljuk az eltarthatósági időt, amely általában a hivatalosan adható maximum, 14–21 nap.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...