Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-06-14

Szupergyümölcsünk, a meggy

Szupergyümölcsünk, a meggy

A jó idő beköszöntével változatosabbá tudjuk tenni az étkezésünket, hiszen friss zöldségeket, gyümölcsöket tehetünk a családi étkezőasztalra. A meggy igazi szupergyümölcs, egészségünkre gyakorolt hatása kiváló, fogyasszunk belőle minél többet!


A meggy ősidők óta ismert, Kína, az ókori Egyiptom és Görögország területén is ismerték, sőt a perzsák is kedvelték. Őshazája Észak-Indiától a Balkánig terjed és a világon szinte mindenütt előfordul. A magyarság már az őshazában is ismerte. 
 
A magyar meggyfajták, amilyenek például a Nekedterem kínálatában is található, a világ több országában igen kedveltek és mind nagyobb arányban termesztik őket. A hazai meggy élettani hatása kimagasló, mert a gyümölcs keserűanyagoktól mentes. 
 
Frissítő hatású és nagyon egészséges
 
• Már mélybordó színe is árulkodik arról, hogy a meggy antocianidokban rendkívül gazdag. Ezek a festékanyagok remek antioxidáns-források, így eredményesen veszik fel a harcot a szabadgyökökkel.
 
• A gyümölcs gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a fogyasztása mérsékli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ez a hatás abból adódik, hogy a meggynek köszönhetően csökken a szervezetben a triglicerid- és húgysavszint, valamint alacsonyabb lesz a koleszterinszint is.
 
• A meggyben megtalálható a B-vitaminok összes fajtája. Ennek, valamint magas élelmirost-tartalmának köszönhetően emésztésserkentő hatású.
 
• Nem csupán a salaktalanításban segít, de magas káliumtartalma révén vízhajtó hatású is, így a gyümölcs fogyókúra során is segítséget jelenthet. 
 
• A legmagasabb vitamin- és tápanyagtartalma kétségkívül a friss gyümölcsnek van, de készíthetünk jó néhány finomságot, levest, szószt, befőttet belőle, de savanykás ízével kiváló kiegészítője az édes süteményeknek is. 
 
Paleo meggyleves
 
Hozzávalók:
50 dkg kimagozott meggy, 1 rúd fahéj, 1 mk. szegfűszeg, 1 csipet só, 3 ek. eritrit, 2 ek. kókuszkrém, 4 ek. víz, 1 tk. tápiókakeményítő, 1 citrom leve
 
Elkészítés:
A meggyet felrakjuk főni 1,2 liter vízben. Ízesítjük a fahéjjal, az őrölt szegfűszeggel, egy csipet sóval és az eritrittel. Kb. 5-6 percig főzzük. 
 
A kókuszkrémet, a vizet és a tápiókakeményítőt egy turmixgépbe tesszük, hozzáadunk 1 merőkanálnyi meggylevest, majd krémesre turmixoljuk.
A krémes sűrítményt visszaöntjük a leveshez, összeforraljuk, aztán levesszük a tűzről. A kész leveshez hozzáöntjük a citromlevet. Lehűtve kínáljuk. 
 
Sertéskaraj meggymártással
 
Hozzávalók:
A húshoz: 60 dkg sertéskaraj, sertéssült fűszerkeverék, 2 ek. zsiradék
A meggymártáshoz: 1/2 kg friss vagy fagyasztott meggy, 2 ek. kristálycukor vagy 1 üveg meggybefőtt, 1/2 kk. őrölt fahéj, 1/4 kk. őrölt szegfűszeg, 1 csomag vaníliáscukor, 1/2 kk. citromlé, 1 csipet só, 2 dl tejföl vagy tejszín, 1 ek. finomliszt vagy 1/2 ek. keményítő
 
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, felszeleteljük, enyhén kiklopfoljuk, majd a szeletek mindkét oldalát megszórjuk a fűszerkeverékkel. Teflonserpenyőben felhevítjük a zsiradékot, és a szeleteket nagy lángon, fedő alatt megsütjük, ez nem több mint 2-3 perc oldalanként. A megsült szeleteket tálalásig jénaiba tesszük és lefedjük. 

A meggybefőttet a levével együtt egy kisebb lábosba öntjük, majd nem túl magas lángon feltesszük főni. Hozzáadjuk a fűszereket és a vaníliás cukrot. Ha befőttből készül, nem kell cukrot is hozzáadni, mert a befőtt leve eleve elég édes. 

A tejfölt vagy tejszínt habverő segítségével alaposan elkeverjük a sűrítővel. Ha a gyümölcs egyet buggyant, mehet is bele, és folyamatos kevergetés mellett hagyjuk besűrűsödni, majd hozzárakjuk a citromot. A befőttnek nem kell főzési időt hagyni, ha már felmelegedett, mehet is bele a sűrítés, máskülönben a gyümölcs szétesik. Ha friss vagy fagyasztott meggyet használunk, tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi ellepi, a fűszerek mellett adjunk hozzá cukrot, és sűrítés előtt főzzük puhára a gyümölcsöket. 
 
Meggyes pite
 
Hozzávalók:
70 dkg meggy, 6 tojás, 30 dkg vaj, 1 citrom, 3 csomag vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag sütőpor
 
Elkészítés:
A meggyet kimagozzuk, majd egy szűrőbe tesszük, hogy teljesen lecsepegjen, mielőtt a tésztára szórjuk. 
 
A tojások sárgáját egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a felkockázott puha vajat, a reszelt citromhéjat, a vaníliás cukrot és a porcukrot, majd robotgéppel jó habosra keverjük. 
 
A tojások fehérjét habbá verjük, utána kanalanként hozzáadjuk a kristálycukrot, és addig verjük, amíg jó kemény habot nem kapunk. Ezután fakanállal apránként óvatosan a tojássárgájás-vajas masszához keverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a habos masszához szitáljuk, és szintén fakanállal óvatosan összekeverjük. 
 
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, utána beleöntjük a tészta felét, megszórjuk a meggy felével, majd ráöntjük a maradék tésztát. A tetejét egyenletesen elsimítjuk és megszórjuk a maradék meggyel.
Előmelegített sütőbe tesszük és közepes hőfokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (légkeverésnél 150 fokon 35 percig sütjük, és amikor a teteje már szépen megbarnult, egy sütőpapírral letakarjuk, nehogy túlbarnuljon). A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
 
Ha pedig készen akarunk meggyes vagy meggyes-mákos rétest kóstolni, kiránduljunk a Normafára, ahol a Síház mögötti Normafa rétesben (Réteskert) helyben sütött, friss finomságokkal kényeztetnek minket. Ilyenkor tényleg bűntudat nélkül rétesezhetünk, hiszen egy jó kis erdei túrával le is mozogjuk a bevitt kalóriákat.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...