Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-07-05

Mit együnk a bélrendszerünk egészségéért?

Mit együnk a bélrendszerünk egészségéért?

Egyre nyilvánvalóbb, hogy fokozottan kell figyelnünk a bélrendszerünk állapotára. Nemcsak azért, hogy az egészségünk és az emésztésünk rendben legyen, hanem hogy kedélyállapotunk is javuljon.

A kutatók egyre több összefüggést tárnak fel a bélflóra egészségével és a mentális állapotunkkal kapcsolatban. A gyorséttermi, illetve magas cukortartalmú ételek fogyasztása és a depresszió közötti összefüggésre több tanulmány is rávilágított. A bélflóra állapotára nem hat jól az életmódunk, mivel a tipikus nyugati étrend (a telített zsírsavak, a finomított szénhidrátok és a feldolgozott ételek nagyobb aránya miatt) rombolja a bélflórát. 

Ezt az összefüggést egereken is bizonyították: már egy hét rostszegény diéta megtizedelte az állatok bélflóráját, olyannyira, hogy teljes baktériumfajok tűntek el a kísérletek során a beleikből.

Ezzel szemben, amikor az ember sok zöldséget fogyaszt, a növényi anyag rostjai megerjednek a bélben, és rövid láncú zsírsavakat hoznak létre, amelyek szabályozzák az immun- és idegrendszert – írták 2018-ban a Nature szaklapban.
 
Mire figyeljünk?

Három dologra érdemes figyelnünk bélrendszerünk egészsége érdekében: a megfelelő mennyiségű rostbevitelre, az elegendő folyadékfogyasztásra, illetve a savanyított, fermentált élelmiszerek beillesztésére étrendünkbe.

1. A magas zöldség-gyümölcs bevitel, a teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek és olajos magvak fogyasztása a rosttartalom miatt kiemelkedően fontos a bélflóra szempontjából. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO napi 25–38 g élelmi rost fogyasztását javasolja felnőttek számára: a magyar férfiak átlagfogyasztása megközelíti (25 gramm/nap), míg a nőké nem éri el (20,8 gramm/nap) ezt a mennyiséget. (Könnyen megjegyezhető, hogy 1 evőkanál zabpehely kb. 1 gramm rostot tartalmaz, amelyet a Hegyvidéken található Naturpont bioboltban is beszerezhetünk). 

2. A rost mit sem ér, ha nem iszunk mellé elegendő folyadékot, amitől megduzzadhatna, hogy helyet változtasson a bélben. Az optimális mennyiség napi 2-2,5 liter, ami a forróságban több is lehet. Ebbe beletartozik az ételeinkből származó folyadék is. 

3. Együnk-igyunk olyan fermentált, erjesztett ételeket, amelyeket nem ért hőkezelés (például savanyított káposzta, szójaszósz, miso, joghurt, kaukázusi kefir, egyes sajtok), mivel ezek fontos probiotikumforrások, és fogyasztásuk hozzájárul a kiegyensúlyozottabb bélflórához. 
 
Kovászosuborka-krémleves

Hozzávalók:
4 közepes nagyságú kovászos uborka, 2 dl kovászosuborka-lé, 2 dl zöldségalaplé, 3 dl joghurt, só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
1. Az uborkát felkockázzuk. Turmixgéppel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hideg alaplevet, és még egyszer összeturmixoljuk. 
2. Hozzáadjuk az uborka levét és a joghurtot, majd jól összekeverjük. Ha hideg alapanyagokkal dolgoztunk, akkor nem is kell hűteni, ellenkező esetben 1-2 óra jót tesz neki a hűtőben. 
3. A tetejére tálaláskor tehetünk olívaolajat és kaprot, vagy egy kis sült szalonnát. 
 
Mozzarellás karfiol

Hozzávalók:
1 kisebb karfiol, 2 dl 12%-os tejföl, 1 dl joghurt, 1 csomag minimozzarella, 3 ek. reszelt füstölt, csípős paprikás sajt, 1 tojás, 2 ek. zsemlemorzsa, 1 ek. olaj, só ízlés szerint, 1 csipetnyi citromsó, 1-2 koktélparadicsom

Elkészítés:
1. A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük és forrásban levő sós vízben 3-4 percig előfőzzük. A főzővízbe tegyünk egy csipetnyi citromsót.
2. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
3. A tojást habosra verjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a joghurtot, a sajtot, a zsemlemorzsát (egy kicsit félreteszünk a tepsi szórásához). Adunk hozzá ízlés szerint sót, aztán jól elkeverjük.
4. A sütőformát kiolajazzuk, és megszórjuk a zsemlemorzsával.
5. Leszűrjük a karfiolt, a főzőléből pedig kb. 2 evőkanálnyit tegyünk a tejfölös masszába.
6. Belerendezzük a karfiolrózsákat a jénaiba, majd nyakon öntjük a masszával. A tetejére helyezzük a minimozzarellákat, a paradicsomot és betesszük a sütőbe. 180 fokon kb. 25-30 percig sütjük (alsó-felső sütés, a végén 5 percig légkeveréses fokozat).
 
Joghurtos-zabpelyhes gyümölcssaláta

Hozzávalók:
100 g áfonya, 2 őszibarack, 100 g ribizli, 600 ml joghurt, 50 g zabpehely, méz, agavészirup 

Elkészítés:
1. Az őszibarackot mossuk meg és vágjuk apró kockákra, az áfonyát és ribizlit is mossuk meg, majd csepegtessük le róla a vizet. Készítsünk elő négy nagyobb poharat.
2. Rakjuk bele rétegezve a gyümölcsöket, a joghurtot, a zabpelyhet, és minden joghurtszintet locsoljunk meg mézzel. A tetejére gyümölcs kerüljön. Fogyasztásig tároljuk a hűtőben!

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...