Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-06-15

Irány enni a szabadba!

Irány enni a szabadba!

A világot meghódító street food és a food truck irányzatok egyre népszerűbbek Budapesten is. Különösen nyáron van varázsa a szabadtéri evészetnek. A könnyű, gyorsan elkészíthető, egyedi ételeket árusító furgonokkal már nem csak a fesztiválokon találkozhatunk. Egy laza hétvégi délutáni vagy esti program remek kiegészítője lehet ez a gasztrotrend. 

Az ázsiai utcai ételes kocsik inspirálta gasztroirányzat nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát. A fogyasztható adagú, papír- vagy bambusztányéron, papírdobozban felszolgált ételek sokkal többet takarnak, mint egy egyszerű hot dog, wrap vagy hamburger. A vásárlók szeme előtt elkészített különböző gyorséttermi ételek egyedi receptekkel készülnek. A street food hamburger nem csupán egy egyszerű hamburger. Biztosak lehetünk benne, hogy valami meglepő összetevőt is találhatunk a felszolgált ételben, amely különlegessebbé teszi azt. Friss és regionális összetevők, szenvedély a gasztronómia iránt, illetve a közös étkezés varázsa tették az utcai étkezést a világot meghódító mozgalommá. A street food egy életérzés. 
 

Hazánkban a legkedveltebb street food irányzatok:

· Hamburger és hot dog akár különleges összetevőkkel, vagy vegán alapanyagokból. 

· Nemzeti ételek, úgy mint a csevapcsicsa, a belga waffel, vagy az orosz nemzeti ételek.

· Guruló séfek: éttermi menü az utcán

· Ázsiai ételek

· Füstölt húsok, BBQ ételek
 

Food truck úton-útfélen
 
A food truck kocsikban az a jó, hogy mobilisak. Így akár házhoz is rendelhetjük őket egy céges bulira, vagy akár esküvőre, kerti partira. A Babuska étterem food truckja négy keréken szállítja házhoz az orosz nemzeti specialitásokat (http://babuskafood.hu/foodtruck), míg a győri Lekker! belga waffel-különlegességeket kínál (http://lekker.hu).
 
Emellett külön programok, rendezvények épülnek már a street food mozgalom köré, ahol megismerkedhetünk az irányzat magyarországi úttörőivel. A Food Truck Roadshow legközelebbi állomása június 23. és 25. között Győr, július 19. és 21. között pedig Veszprém lesz.
 
Budapestnek van már külön street food és food truck udvarja is, ahol több kocsi választékából rendelhetünk. Az előbbi a Kazinczy utcai Karaván udvar, ahol a Paneer trucknál rántott sajttal nosztalgiázhatunk. A Zing Burger hamburgerjei mellett pedig a Samurice sushi rizsburgerjeit is kipróbálhatjuk. A Nyakleves hagyományos magyar ételeket kínál, míg a LasVegan food truckja a vegánoknak kedvez. További food truckokat a Kazinczy utca 18. alatt találhatunk.
 
Van már Food Truck Udvarunk is (Üllői út 51.), ahol Steiner Kristóf vegán finomságait kóstolhatjuk meg a Kristóf Konyhájánál, vagy olasz specialitást is kipróbálhatunk street food-módra a Gnocchi Furgontól.
 
Street food otthon is!
 
Lepje meg barátait a következő nyári grillpartin egy egyedi street food receptel. A snack méretű főétel biztos, hogy elsőként fogy el majd.
 
Fűszeres wrap (tortilla tekercs)
 

Hozzávalók 4 főre:

1 ek. olívaolaj
150 gramm darált marhahús
1 kisebb gerezd fokhagyma
csipet só
1 tk. őrölt római kömény
1 tk. chilipehely
100 gramm koktélparadicsom
5-6 levél eisberg jégsaláta
1/4 kígyóuborka 
2 db torilla wrap (bolti)
100 gramm tejföl
100 gramm feta sajt
 

Elkészítés:

1. Melegítse fel az olívaolajat egy serpenyőben. Adja az olajhoz a darált marhahúst, és pirítsa meg. 2. Adja a fűszereket a húshoz: apróra vágott fokhagyma, római kömény, chilipehely. Pirítsa tovább a húst, míg az meg nem sül, majd húzza le a tűzről. 
3. Készítse elő a zöldségeket: vágja félbe a koktélparadicsomokat, majd egy kávéskanállal távolítsa el belőlük a magot. Ezután szeletelje a paradicsomokat apró csíkokra. Szeletelje fel az uborkát is – tetszés szerint karikákra vagy kockákra. Tisztítsa meg a jégsalátát. Csepegtesse le, és tegyen félre 5 levéllel belőle. Kockázza fel a feta sajtot is. 
4. Kenje meg a tortillát tejföllel. Tegye rá a salátalevelek felét, pakolja meg a hús, a paradicsom, az uborka majd végül a feta sajt felével.
5. Tekerje fel a tekercset. Csomagolja be a két végét, majd vágja félbe a wrapot. 
6. Készítse el a második tortillát is a maradék összetevőkből.
 
 
Hot dog ananász chutney-val
Hozzávalók:

150 gramm vöröshagyma
25 gramm friss gyömbér (meghámozva, kockákra vágva)
450 gramm ananász (friss vagy cukormentes konzervananász felkockázva)
2 ek. cukor
1 db csillagánizs
2 ek. sárga mustármag
1 csipet chilipehely
5 ek. fehér borecet
3 ek. repceolaj
4 szál virsli
200 gramm lilahagyma (csíkokra vágva)
1,5 ek. pirospaprika
4 db baguette zsemle
 
Elkészítés:
 
1. Pucolja meg a vöröshagymát és vágja apró kockákra. Karamellizálja a cukrot egy serpenyőben, majd adja hozzá a mustármagot, és a csillagánizst, ezután pirítsa meg kicsit. Ehhez jöhet a hagyma, a chilipehely, a gyömbér és az ananász. Sűrű kevergetés mellett főzze a mártást két percig, majd adja hozzá az ecetet, és hagyja főni további 15 percig. Néha keverje meg, nehogy odakapjon. A legvégén adjon hozzá 1 ek. olajat. Szedje ki a főzetből a csillagánizst. Egy botmixerrel turmixolja pépesre a chutney felét, majd keverje hozzá a pépet a főzethez. Ízesítse sóval.
2. Két evőkanál olajon pirítsa meg a pirospaprikát, adja hozzá a szeletelt lilahagymát, egy csipet sót és fonnyassza meg a hagymát 6 perc alatt. Főzze ki a virslit. Pirítsa meg 4 perc alatt a sütőben a baguetteket. 
3. Vágja hosszában félig be a baguetteket. Tegye bele a virslit. Kanalazzon rá az ananász chutney-ból, majd jöhet a tetejére a lilahagyma is.

Kapcsolódó HEGYVIDÉK kártya elfogadóhelyek:
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohelyek/ VENDÉGLÁTÁS | ÉTTEREM

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...