Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-07-17

Friss levek minden napra

Friss levek minden napra

A frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek igazi vitamin- és ásványianyag-bombák. Szépítik a bőrt, segíthetnek a fogyásban, és emellett energetizálnak is.

Azzal, hogy az eljárás során a zöldségből kivonódik a rost, és csak a sima lé préselődik le, igazi fitotápanyagokban gazdag nedűhöz juthatunk, ami emellett könnyen emészthető is. Azonban csak a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglé tartalmazza ezeket a tápanyagokat. A legtöbb boltban beszerezhető lé a magas cukortartalma mellett pasztörizált is, ami kiöli a leghasznosabb fitotápanyagokat.
 
A legjobb eszköz

A legjobb gyümölcslékészítő gép az, amelyet valójában használ is, és nem porosodik a szekrényben. Két típusú gyümölcslékészítő gép létezik: a gyümölcsprés, illetvea gyümölcs-centrifuga.
Míg a centrifuga percenkénti fordulatszáma 6 000-10 000, addig a présé csupán 80 fordulat per perc. De melyik is a jobb? 

A facsarás folyamata a centrifugával egyszerűbb, mert egész gyümölcsöket is bele lehet dobni, ugyanakkor a készülék tisztítása igen macerás. A centrifuga a magas fordulatszám miatt gyorsan felhevül, ami miatt csökkenthet a lé vitamintartalma. Emellett a centrifuga levegős, kissé habos levet ad, amit ajánlott minél előbb, frissen elfogyasztani.
 
A gyümölcsprés legnagyobb hátránya a borsos ára. A lassabb présfunkció miatt kisebbekre kell vágni hozzá a felhasznált zöldségeket és gyümölcsöket. Könnyebb tisztítani, mint a centrifugát. Több levet facsarhatunk vele, amely kevésbé oxidálódik, nem melegszik fel, így több fitotápanyagot is tartalmaz. A préselt lé megfelelő tárolás mellett tovább, akár 3 napig is eláll.
 
Irány a piac!

A lédús zöldségek és gyümölcsök alkalmasak leginkább a préseléshez, vagy a centrifugáláshoz. Ilyenek az ananász, az alma, a körte, a citrusfélék (leginkább a grapefruit), és a dinnye. A zöldségek közül a sárgarépa, a cékla, a zellerszár, a cukkini, a friss brokkoli és a kígyóuborka a legjobbak. Spenótot, mentát, mángoldot, friss bazsalikomot is préselhetünk, ezeket érdemes azonban a lédús zöldségekkel együtt a készülékbe tenni.

A leveket darált mandulával, chiamaggal, zabpehellyel is megbolondíthatjuk, ha laktatóbb reggelit szeretnénk. Egy evőkanal lenolajat vagy kókuszolajat is érdemes beletenni, hogy a zsírban felszívódó vitaminok is hasznosuljanak.

Ha igazi szuper leveket szeretnénk készíteni, egy evőkanál fehérjeport, spirulinaport, matcha teaport vagy L-glutaminport is tehetünk a léhez. 
 


Levek rendszeresen

Ha rendszeresen fogyaszt saját készítésű leveket, hamar észreveheti jótékony hatásukat. Így vezesse be a mindennapokba könnyedén a leveket:

- Cserélje le a reggelit egy finom, zöld színű zöldséglére. A zöld leveknek alacsonyabb a glikémiás indexe, így azok jóllakottan tartanak órákig.

- Cserélje le a délutáni kávét egy saját készítésű lére.

- Igyon meg 30 perccel vacsora előtt egy levet: ettől telítettebb lesz, és kevesebbet tud enni.

 
Top recept a nyárra!
 
Hozzávalók: 
6 darab friss eper vagy 1 nagyobb őszibarack
5 bazsalikomlevél
1 csésze friss málna, áfonya vagy ananász
 
Elkészítés:
Centrifugálja le a hozzávalókat, és fogyassza rögtön!

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...