Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-09-26

Csenjük el a legjobb tippeket a gasztrofesztiválokról!

Csenjük el a legjobb tippeket a gasztrofesztiválokról!

Semmi okunk a hűvösebb idő miatt bánkódni, hiszen az ősz is bőven tartogat számunkra kalandokat, főleg, ha az ember a gasztronómia rajongója – ilyenkor lépten-nyomon olyan fesztiválokba botlunk, ahonnan nemcsak jóllakottan, de kis odafigyeléssel, sok-sok ötlettel felvértezve térhetünk haza. 

A titkos összetevő

Főzni bárki tud, de egyedi és izgalmas fogásokat alkotni bizony művészet – a gasztrofesztiváloknak pedig éppen az a lényege, hogy a kiállítók semmi mással össze nem keverhető kreációkat tálaljanak fel nekünk, így rengeteg, otthon is beépíthető titkos fogást leshetünk el. Ha isteni ízkombinációra, esetleg ismeretlen összetevőre bukkanunk, nyugodtan kérdezzünk rá, milyen fűszer van az ételben, sütötték vagy párolták, hogyan lett olyan puha vagy ropogós az étel? Általában szívesen megosztják az apró, de a végeredmény szempontjából nagyon lényeges főzési trükköket, amiket aztán kipróbálhatunk otthon. 

Tipp: Október 7. Tard Sándor-völgyi rendezvénytér 
Idén, immár 14. alkalommal rendezik meg a Tardi Kakasfesztivált. Ha próbára akarja tenni főzőtudását, vagy szívesen kóstolna kiváló szakácsok által kakasból készült ételeket. Megismerheti a kakaspörkölt főzés rejtelmeit, megkóstolhatja a különleges receptek szerint készült ételeket, és kifaggathatja a szakácsokat titkaikról.

Az újdonság varázsa

Időnként érdemes megkóstolni a legújabb étkezési trendek mentén készülő fogásokat is, ezért válasszunk olyat, amit egyébként sosem eszünk a hétköznapokon! A vegán életmód például egyre népszerűbb – sokan félreértik, és azt hiszik, kizárólag salátából áll egy hithű vegán étrendje. Valóban az a lényeg, hogy - jellemzően elvi okokból - száműzik az állati eredetű összetevőket ételeikből, viszont cserébe ízletes alternatívákkal pótolják a kieső tápanyagokat. Ínycsiklandó fűszerek, különleges elkészítési módok, fantáziadús hozzávalók várnak ránk a vegán standokon, ezért pont ugyanúgy teli hassal megyünk majd haza, mintha a megszokott hamburgert választottuk volna, ráadásul vacsoránk garantáltan „erőszakmentes” volt.

Tipp: Október 8. Budapest, X. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ

Idén is megrendezésre kerül a Zöldturmix Fesztivál, ami Magyarország első nyersétel-központú rendezvénye. A nyers, élő táplálkozás híveinek, illetve az érdeklődőknek igyekeznek a szervezők minél szélesebb ízelítőt adni. A fesztiválon meghirdetik „Az év nyers, vegán tortája” pályázatot, ahová várják a nevezéseket. 

Sok kis falat, sok nagy élmény

Sokszor meglepetten tapasztaljuk a fesztiválokon elérhető, kis adagokban mért ételeket, pedig ennek van egy óriási előnye: mivel nem lakunk jól egyfajta fogással, többet is kipróbálhatunk. Ha baráti társasággal veszünk részt a rendezvényen, akkor tudatosan is érdemes ezt kihasználni – ázsiai étkezési szokás szerint válasszon mindenki mást, és pakoljuk be az összes ételt középre, hogy mindenki mindent megkóstolhasson. Így nemcsak sokkal többféle ínyencséget ízlelhetünk meg, de ha esetleg valakinek mégsem lett a kedvence a saját választottja, nem vész kárba, hiszen biztosan lesz olyan, akinek ízleni fog. 

Tipp: Október 7-8. Velemi Gesztenyenapok 

Ilyen kis falat lehet például, a Kőszegi-hegység egyik legjellegzetesebb növénye a szelídgesztenye, a mediterrán tájak követe. A rendezvény fő attrakciója a gesztenyesütés - az ősöktől ellesett technikával, gyertyán és bükkfa lángján, különleges serpenyőkben pirulnak a barna szemek. Az ünnepen gesztenyés finomságokat, mézes- és kürtőskalácsot, lángost, langallót, pecsenyét, házi rétest, őszi gyümölcsöket, szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat is kóstolhatnak a látogatók, akiket népzenészek, táncosok, vidám vásári komédiások is szórakoztatnak. 

Kürtőskalács, csodakalács!

Extra tipp: október 13-15. Gesztenyés kert

Kerületünk sem marad ki a gasztrofesztiválok ünnepi forgatagából. A kürtőskalács a különböző vásárok elmaradhatatlan kelléke, nélküle nehéz bármilyen szabadtéri rendezvényt elképzelni. A Kürtőskalács Fesztivál, amely a legújabb hungarikumunk, a kürtőskalács népszerűsítéséért jött létre, egy igazi hagyományőrző gasztro-kulturális esemény lesz a Gesztenyés kertben. Célja az eredeti erdélyi-magyar, faszénparázson sült kürtőskalács és kétszáz éves hagyományos készítési módjának megismertetése úgy a hazai, mint a külföldről hozzánk látogatók számára. Ezt a tradíciót szeretné a fesztivál tovább éltetni, ugyanakkor küldetése, hogy a kürtőskalács tökéletesen betöltse a hungarikumoknak szánt szerepet: vigye hírét Magyarországnak a nagyvilágba, ezért az idei év szlogenje: Kürtöld világgá: kürtőskalács - csodakalács!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...