Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-01-23

Lakjunk jól levessel!

Lakjunk jól levessel!

Az ünnepi nagy trakták után, a januári fogyókúrás fogadalmak betartásához jól jönnek a kímélő, ugyanakkor ízletes levesek. Ne aggódjunk, a levesek is lehetnek laktatók. Ráadásul csak a kreativitásunk szabhat határt annak, milyen levest készítünk.

Emésztést segítő leves az új évre: Citromos cukkinileves

Ez a leves amellett, hogy könnyen emészthető és gyomorkímélő, tele van vitaminokkal, valamint rostokkal. Akár egy igazi tisztítókúrát is alapozhatunk télen a levesekre. 
 
Hozzávalók 2 főre: 
2 ek. olívaolaj, 3-4 db közepes méretű cukkini felkockázva, 1 tk. kakukkfű (ha lehet, friss és apróra vágott), fél citrom leve, 4 dl zöldségleves alaplé, 1 ek. tökmag, só és bors ízlés szerint
 
Elkészítés:
Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a felkockázott cukkinit, majd 3 percnyi párolás után keverjük hozzá a kakukkfüvet és a citromlevet. Főzzük további 3 percig. Forrósítsuk fel egy lábosban a leves alaplevet, majd adjuk a már forrásban lévő léhez a cukkinis-citromos alapot. Főzzük addig, amíg a cukkini puha lesz, ne főzzük azonban szét a cukkinikockákat. Hagyjuk egy picit kihűlni a levest. Közben pirítsuk meg a tökmagokat egy kis olajon. Pürésítsük ízlés szerint a levest, majd a tökmaggal megszórva tálaljuk.
 
Prebiotikus articsókaleves

A prebiotikumok legalább olyan fontosak, mint a probiotikumok, ha a bélflóra egészségéről van szó. Nélkülözhetetlen tápanyagul szolgálnak a jótékony bélbaktériumok számára. Az ünnepek alatti lakomák és édességek után érdemes kedvezni a bélflórának is. Ezzel a finom articsókalevessel ez is lehetséges. Ne lepődjön meg, eleinte a leves után puffadtnak és telítettnek érezheti magát. Gondoljon arra, hogy épp a bélbaktériumok lakomáznak. Idővel, a leves rendszeres fogyasztásával elmúlik ez a puffasztó érzés.
 
Hozzávalók 1-2 személyre:
1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. olívaolaj, tengeri só ízlés szerint, 500 g articsóka (friss vagy konzerv), fél liter zöldségleves alaplé, csilipehely a tálaláshoz
 
Elkészítés:
Pároljuk meg olajon az apróra felkockázott hagymát és fokhagymát egy serpenyőben, sózzuk ízlés szerint. Adjuk a hagymához a megtisztított articsókát, és annyi alaplevet, hogy az ellepje. Ha kicsit hígabb levest szeretnénk, akkor több alaplevet adagoljunk. Ha friss articsókát használunk, kevergetés mellett főzzük a levest 20 percig – konzerv esetén 10 percig. Ha puhára főtt az articsóka, pürésítsük a levest botmixerrel. Egy evőkanál joghurttal vagy kefírrel tálaljuk. Ha pedig szeretjük a csípőset, tálaláskor szórjuk meg a csilipehellyel.
 
Gyulladáscsökkentő kurkumás lencseleves

A lencseleves nem csak újévkor hoz szerencsét, de azután is. Főleg a kurkumás verziója, amely gyulladáscsökkentő hatásával segíti az ünnepi cukros ételektől leterhelt szervezet regenerálódását. 
 
Hozzávalók 3-4 főre:
2 csészényi vöröslencse (előtte 2 órára beáztatva), 2 tk. kurkumapor, 3 ek. kókuszolaj vagy ghee, só ízlés szerint, 1 nagyobb fej hagyma apróra kockázva, 2 tk. őrőlt kömény, 1,5 tk. mustármag, egy kisebb csokor friss koriander felaprítva, 1-2 citrom vagy 2-3 lime leve ízlés szerint
 
Elkészítés:
Tegyük a lecsepegtetett lencsét egy lábasba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy az ellepje. Adjuk hozzá a kurkumát, 2 evőkanálnyi kókuszolajat vagy gheet, és sózzuk ízlés szerint (kb. 2 tk. só). Főzzük a lencsét 15 percig. Míg a leves fő, egy serpenyőben olvasszuk fel a maradék egy evőkanálnyi gheet vagy olajat, pirítsuk meg rajta a hagymát, a köményt és a mustármagot, majd adjuk hozzá a koriandert. Ha a hagyma megpuhult, adjuk a keveréket a lencseleveshez, és locsoljuk meg a levest a citromlével. Ha esetleg túl sűrű lett, adjunk hozzá ízlés szerint egy kis kókusztejet. 
 
Marokkói édesburgonyaleves gyógyító fűszerekkel

Kömény, koriander, kurkuma, paprika, fahéj, gyömbér, csillagánizs, bors és szerecsendió. Ez a fűszerkeverék adja a lelkét ennek a gyulladáscsökkentő és rendkívül finom téli levesnek. A marokkói fűszerek melegítenek, emiatt a leves a hideg hónapokban a leghatásosabb. 
 
Hozzávalók a leveshez 6 személyre:
1 ek. kókuszolaj,  1 fej vöröshagyma apróra kockázva, 1 cm gyömbér megpucolva lereszelve, negyed tk. őrölt fahéj, 4 közepes méretű édesburgonya, meghámozva, nagyobb kockákra vágva, 200 ml kókusztej vagy cocomas, 2 csésze víz, 2 tk. marokkói fűszerkeverék (Ras el Hanout)
 
Hozzávalók a fűszerkeverékhez: 
2 tk. gyömbérpor, 2 tk. őrölt kardamom, 2 tk. őrölt szerecsendió, 1 tk. őrölt fahéj, 1 tk. őrölt szegfűbors, 1 tk. őrölt koriander, 1 tk. őrölt szerecsendió, 1 tk. kurkuma, fél tk. őrölt fekete bors, fél tk. őrölt fehér bors, fél tk. őrölt csillagánizs, egy csipet szegfűszeg
 
Hozzávalók a tökmag feltéthez:
4 ek. tökmag, 1 ek. juharszirup, negyed tk. ras el hanout fűszerkeverék, csipet só és bors
 
Elkészítés: 
Melegítsük meg az olajat egy lábosban, majd pirítsuk meg rajta a hagymát egy csipet sóval. Adjuk hozzá a gyömbért és a fűszerkeveréket, valamint a fahéjat, és pirítsuk további két percig sűrű kevergetés mellett. Ezután adjuk a keverékhez a felkockázott és meghámozott édesburgonyát, majd öntsük rá a kókusztejet, hogy az ellepje a burgonyákat. Főzzük 20 percig, míg meg nem puhulnak az édesburgonya kockák, majd botmixerrel pürésítsük a levest.
A fűszeres tökmaghoz keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd egy sütőpapírral lefedett tepsire terítsük ki a tökmagokat, és pirítsuk a sütőben 7 percig. Szórjuk meg vele a levest tálaláskor.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...