Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-08-02

Ha nyár, akkor dinnye!

Ha nyár, akkor dinnye!

Sokak kedvence a dinnye, és szerencsére egészséges receptekben sincs hiány: sárgadinnyével és görögdinnyével készült salátákat, smoothie-kat, leveseket és főételeket ehetünk-ihatunk kedvünkre, amelyek nemcsak finomak, hanem a forróságban hűsítőek is.  

Sárgadinnye joghurtkrémmel

Hozzávalók:
500 g kevert dinnyeszelet (kantalup dinnye, sárgadinnye), fél citrom, 300 g görög joghurt, 1 ek. méz, egy csipet fahéj, 20 g keksz 

Elkészítés:
Vágjuk a dinnyéket vékonyabb szeletekre, majd vágjuk ki a dinnyét a héjából. Alapos mosás után reszeljük le a fél citrom héját, és keverjük a joghurtba, majd facsarjuk a fél citrom levét is hozzá. Keverjük bele az egy evőkanál mézet és a fahéjat is. Törjük apróbb darabokra a kekszet. Tegyünk 4-5 szelet dinnyét egy tányérra, púpozzunk rá a joghurtból, és szórjunk a tetejére az összetört kekszet.
 
Sárgadinnye-caprese citromos pestóval

Hozzávalók:
2 ek. fenyőmag vagy kesudió, 20 g parmezán reszelve, 100 ml olívaolaj, 3 100 g-os mozzarella golyó, kb. 800 g sárgadinnye, 2 ek. olívaolaj, fél citrom, egy friss csokor bazsalikom

Elkészítés:
Pirítsuk meg a fenyőmagot vagy a kesudiót egy serpenyőben. Egy konyhai aprítógépben aprítsuk össze a bazsalikomot, a pirított fenyőmagot / kesudiót, az olívaolajat és a parmezánt. Csepegtessünk hozzá ízlés szerint egy kis citromlevet, majd sózzuk, borsozzuk. Ha nincs konyhai aprítónk, bolti bazsalikomos pestót is használhatunk. 
Vágjuk vékony szeletekre a mozzarellát, majd fektessük egy nagyobb tányérra a szeleteket. Kockázzuk össze a sárgadinnyét, majd kanalazzuk a mozzarella szeletekre.

Tegyük rá a pestót és az olívaolajat. Ebből a nagyobb tálból mindenki kiszedheti magának a kedvére való adagot.
 
Dinnyesaláta görögösen

Hozzávalók:
250 g görögdinnye kockákra vágva, 2 db kisebb paradicsom, 1 kisebb kígyóuborka, 1 kisebb fej lilahagyma, 100 g feta sajt kockákra vágva, 3 ek. balzsamecet, 1 ek. citromlé vagy fehérborecet, 2 ek. olívaolaj, só és bor ízlés szerint

Elkészítés:
Vágjuk a görögdinnyét, a paradicsomot és a feta sajtot apró kockákra. A lilahagymát és az uborkát pedig vékony szeletekre. Keverjük össze a balzsamecetet, az olívaolajat és a citromlevet, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Keverjük össze a felkockázott és felszeletelt zöldségeket, a dinnyét a feta sajttal és a salátaöntettel. Lehűtve tálaljuk.
 
Avokádós sárgadinnye smoothie

Hozzávalók: 
1 avokádó, fél sárgadinnye, fél citrom, 200 ml kókusztej vagy mandulatej, 200 g görög joghurt, 1 ek. méz

Elkészítés: 
Tisztítsuk meg a sárgadinnyét és az avokádót, vágjuk kockákra, majd egy turmixgépben turmixoljuk össze a tejjel, a joghurttal, a mézzel és a fél citrom levével.

 
Hidratáló görögdinnye smoothie

Hozzávalók:
1 db banán, fél csészényi fagyasztott eper, 2 csészényi friss, kimagozott és felkockázott görögdinnye, 1 ek. kókuszszirup vagy juharszirup, 1 ek. chiamag, és 2 dl kókusztej, ha hígabb smoothie-t szeretnénk. Ha még hidratálóbb italt akarunk, a tej helyett használhatunk kókuszvizet is. Ha táplálóbb italra vágyunk, a 2 dl kókusztej helyett adjunk hozzá 1 dl kókusztejet és 100 ml görög joghurtot. 

Elkészítés:
Keverjük össze a hozzávalókat egy turmixgépben a chiamag kivételével. Ha kész a smoothie, keverjük hozzá a chiamagot, és pár másodpercig turmixoljuk össze. Ízlés szerint jégkockákkal is ihatjuk.
 
Dinnyés kuszkusz csirkével

Hozzávalók: 
80 g szárzeller, 2 gerezd fokhagyma, 6 ek. olívaolaj, só és bors, 250 g kuszkusz, 750 g görögdinnye, 5 szár menta (friss), 3 ek. citromlé, 1 tk. házi készítésű harissa püré (3 gerezd fokhagyma, 50 g chilipehely, 2 tk. őrölt kömény, 2 tk. szárított, őrölt koriander, 1 tk. köménymag, 1 ek. só, 2 ek. olívaolaj)

Paradicsomos grill csirkemell: 1 tk. paradicsompüré, 1 tk. harissa püré (észak-afrikai fűszerkeverék), 1 tk. édes pirospaprika por, 1 ek. citromlé, 250 g csirkemell nagyobb kockáckra vágva, tengeri só, hurkapálca vagy saslikpálca

Elkészítés:
Harissa püré: Egy konyhai aprítógépben-  vagy kézi mixerrel - pürésítsük a hozzávalókat. Fűszerként használható, a hűtőszekrényben hetekig eltartható.

Kuszkusz: Tisztítsuk meg a szárzellert, majd vágjuk fel kisebb kockákra. Vágjuk apróra a fokhagymát, miután megtisztítottuk, és 3 ek. olívaolajon pirítsuk meg egy serpenyőben. Ezután tegyük hozzá a szárzellert is, és lassú tűzön pároljuk 7-8 percig. Öntsük fel 3 dl vízzel, és mikor már a víz forr, tegyük bele a 250 g kuszkuszt. Húzzuk le a tűzhelyről, és fedő alatt hagyjuk állni 10 percig. 
Amikor kész a kuszkusz, adjuk hozzá a megtisztított és felkockázott görögdinnyét, az apróra vágott mentaleveleket, a citromlevet és a maradék olajat, valamint a harissa pürét. Jól keverjük össze, és a készre sült csirke saslikkal tálaljuk.

Csirke: Keverjük össze a paradicsompürét, a harissa pürét, a paprikát, és a citromlevet. Tűzzük a felkockázott csirkemellet a saslik pálcákra (kb. 4 pálca jöjjön ki belőle), majd kenjük meg a csirkehús minden oldalát a pácszósszal. Fektessük egy jénai tűzálló edénybe a saslikokat, és 180-200 fokon süssük 35-40 percig. 
 
Hideg paradicsomos dinnyeleves

Hozzávalók:
750 g paradicsom, 400 g görögdinnye hús, kimagozva, 50 ml olívaolaj, 3 ek. málnaecet, 1 gerezd fokhagyma, 2 ek. méz, 2 ek. joghurt, 8 szelet sonka, só, bors és paprika ízlés szerint, egy kis friss bazsalikom

Elkészítés:
Hámozzuk meg a paradicsomokat, majd tisztítsuk meg, és vágjuk apró kockákra. A görögdinnyét magozzuk ki, vágjuk szintén kockákra, majd egy botmixerrel pürésítsük össze a paradicsommal. Adjuk hozzá az olívaolajat és a málnaecetet. Ezután adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát is, és pürésítsük még egyszer. Egy szűrőn keresztül passzírozzuk át a levest, hogy krémesebb legyen. Ízesítsük sóval, borssal, pirospaprikával. Egy kis pepperoni paprikát is szeletelhetünk bele, ízlés szerint. Hagyjuk a hűtőben összeérni. Egy kis joghurttal és friss bazsalikommal tálaljuk, sonkát és kenyeret is ehetünk mellé.
 
Frissítő vegyes dinnyesaláta

Hozzávalók: 
1 kg görögdinnye, 500 g sárgadinnye, 60 g fekete olajbogyó (olajban, mag nélkül, lecsepegtetve), 400 g kígyóuborka, fél csokor petrezselyem, 6 ág friss menta, 4 ek. citromlé, 7 ek. olívaolaj, só és bors ízlés szerint

Elkészítés: 
Tisztítsuk meg a dinnyéket, kockázzuk fel, és tegyük egy salátástálba. Adjuk hozzá az olajbogyót. Az uborkát mossuk meg, vágjuk hosszában félbe, és egy teáskanállal kaparjuk ki a magot belőle, majd szeleteljük. Vágjuk apróra a petrezselymet és a mentaleveleket, majd keverjük össze az olajjal és a citromlével. Az öntetet tetszés szerint sózzuk és borsozzuk, majd öntsük a tálban lévő salátára. Jól keverjük el vele. Hidegen fogyasszuk!
 
Hideg sárgadinnye leves

Hozzávalók:
1 nagyobb sárgadinnye, 1 ek. méz, 4 ek. édes fehérbor, 1 citrom leve, 2 narancs leve, 1 csipet fehérbors, pár szelet serrano sonka

Elkészítés:
Tegyük egy lábasba a mézet, majd karamellizáljuk pár percig, ezután adjuk hozzá a bort, illetve a citrom és a narancs levét, majd forraljuk fel. Vegyük le a tűzhelyről. Tisztítsuk meg a sárgadinnyét, majd adjuk a mag nélküli húsát a narancsos-boros léhez. Kézi mixerrel turmixoljuk össze. Majd hagyjuk pár órára a hűtőbe összeérni. Fehérborssal ízesítve és sonka szeletekkel tálaljuk.

A hozzávalót beszerezheted a Nekedteremtől, sőt most a kinyomtatható kuponnal még extra árkedvezményt is kapsz!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...