Menü
Gasztronómia

 2018-09-17

Nem beszélünk zöldséget!

Nem beszélünk zöldséget!

Használjuk arra az ősszel termő finom zöldségeket és gyümölcsöket, hogy megőrizzük a nyári alakunkat, és begyűjtsük szervezetünk számára a majd télen különösen fontos vitaminokat, ásványi anyagokat. A cikkben szereplő receptek jót tesznek egészségünknek, és felvérteznek minket a hűvösebb napokra. 

Szeptember egyértelműen a sokunk által talán nem annyira kívánatos ősz beköszöntét jelzi. Ám nem feltétlenül kell rögtön a nyirkos, ködös napokra gondolnunk, hiszen ez a hónap a vénasszonyok nyaráról, és az igen gazdag zöldség-gyümölcs kínálatról is szól. A piacra kisétálva csak győzzünk választani a széles hazai kínálatból: kora ősszel egyebek mellett szőlő, körte, alma, mogyoró, karalábé, káposzta, burgonya, padlizsán várja, hogy felhasználjuk konyhánkban elő- és főételként, vagy épp desszert formájában. Hogy könnyebb legyen a választás, adunk néhány recepttippet is a felhasználáshoz.

Szőlős sajtsaláta 
 
Egészségvédő hatása:

Nem hiányozhat őszi étrendünkből az antioxidáns-bajnokként is ismert szőlő. Ez a gyümölcsünk igen gazdag káliumforrás, de sok más ásványi anyagot, így vasat, magnéziumot, rezet, cinket, szelént, valamint az összes fajta B-vitamint és C-vitamint is tartalmaz kisebb mennyiségben. Mivel a szőlő mennyei elegyet alkot a sajttal, így használhatjuk az előételként fogyasztott saláta alapjaként.

Hozzávalók: 60 dkg szőlő, 20 dkg füstölt sajt, 20 dkg edami sajt, 20 dkg cheddar sajt, 4 dl joghurt, 2 ek majonéz, ízlés szerint só, bors, porcukor

Elkészítés: Szemezzük le a szőlőt, majd mossuk meg a szemeket és vágjuk ketté a nagyobbakat. Ezt követően kockázzuk fel a sajtokat és tegyük félre. Ezután készítsük el az öntetet: keverjük el jó alaposan a joghurtot a majonézzel és ízlés szerint egy kis porcukorral, sóval és borssal. Végül tegyük a sajtot és a szőlőt egy tálba, majd kanalazzuk a tetejére az öntetet. Máris fogyaszthatjuk!

Tejszínes céklaleves 

Egészségvédő hatása:

Ősszel van az új cékla szezonja is, bár szinte egész évben elérhető ez a jótékony élettani hatása miatt sülve, főve, nyersen egyaránt fogyasztásra igen javallott zöldségünk. Gumója sok értékes ásványi sót, így egyebek mellett kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, továbbá A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Mivel sötét színű leve tartalmazza az erős antioxidáns hatású vegyületet, a betadint, így érdemes a nyers céklalét is meginni magában, vagy kis almalét
turmixolva hozzá.

Hozzávalók: 80 dkg cékla, 1,2 l víz, 2,5 dl tejszín, 2 kisebb fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, 2 dl tejföl, ízlés szerint só, bors, petrezselyem a díszítéshez

Elkészítés: Első lépésként süssük 50 perc alatt puhára a céklákat a héjukkal együtt a 200 fokra előmelegített sütőben. Ezután tegyük őket hideg víz alá, húzzuk le a héjukat és daraboljuk fel a ¾-ét. Ezt követően egy magas falú edénybe öntsünk olajat és futtassuk meg rajta az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Aztán adjuk hozzá a feldarabolt céklát, öntsük fel vízzel és főzzük így 15 percen keresztül. Végül pürésítsük krémesre botmixer segítségével a levest, öntsük hozzá a tejszínt és forraljuk újra össze, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Díszítsük pár kanál tejföllel és kevés petrezselyemmel és tálaljuk a maradék apróra kockázott céklával együtt forrón a levest.

Csőben sült padlizsán

Egészségvédő hatása:

Ennek a csodazöldségnek szintén ilyenkor van szezonja. A padlizsán igen gazdag káliumban, folsavban, rézben, mangánban, niacinban, magnéziumban, B3-, B6-, C- és K-vitaminban. Emellett nagy mennyiségű rostot, illetve olyan erős antioxidánst is tartalmaz, mint a lilás-kékes bőrében lévő nasunin, mely a sejtvédelemben játszik fontos szerepet a rákos sejtek megfékezését elősegítve. 

Hozzávalók: 4 db kisebb padlizsán, 250 g mozzarella, 150 g koktélparadicsom,120 g paradicsomszósz, 1 gerezd fokhagyma, fél tk oregánó, 2 ek olívaolaj, ízlés szerint só, bors 

Elkészítés: Tisztítsuk meg a padlizsánt, majd vágjuk ketté és az olajjal meglocsolt serpenyőben pirítsuk meg mindkét oldalát kb. 4-5 perc alatt. Eközben keverjük el a félbevágott koktélparadicsomokat az oregánóval, a zúzott fokhagymával és az ízlés szerint hozzáadott sóval és borssal. Ezután a helyezzük el a padlizsánokat egy tepsiben, majd halmozzuk rájuk a paradicsomszószt és a felszeletelt mozzarellát, valamint a fűszerezett koktélparadicsomot. Végül locsoljuk meg még egy kis olívaolajjal és süssük 15 perc alatt készre.

Marokkói burgonyasaláta

Egészségvédő hatása:

Ez az egyszerű, de nagyszerű, szénhidrátban gazdag zöldségünk kiváló lizin- és triptofán aminosav-forrás, de C-vitamint is találhatunk benne. Ráadásul különösen az édesburgonyák olyan antioxidánsokat is jelentős mennyiségben tartalmaznak, mint a karotinoidok vagy a flavonoidok. Emellett kiváló B1- és B6-vitamin, valamint folsav- és vasforrások. Magas kálium- és alacsony nátriumtartalmának köszönhetően pedig remekül szabályozza a vérnyomást, így a vérnyomásproblémákkal küszködők számára a burgonya remek alapanyag a konyhában. Emellett kiváló rostforrás, így hamar telítettségérzetet nyújt. Persze nem mindegy, hogyan készítjük, diéta esetén elsősorban a főtt formát érdemes előnyben részesítenünk. 

Hozzávalók: fél kg burgonya, 1 aprított lilahagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma;,1 ek olívaolaj, 3/4 csésze aprított petrezselyem, ízlés szerint só, bors

Elkészítés: Mossuk meg a burgonyát és főzzük meg héjában kb. 20 perc alatt. Közben tegyük egy tálba és keverjük el az aprított petrezselymet a lilahagymával, a fokhagymával és az olívaolajjal. Majd sózzuk és borsozzuk az öntetet. Ezt követően húzzuk le a megfőtt burgonya héját és szeleteljük fel, végül forgassuk bele az öntetbe. Tálalásig tároljuk szobahőmérsékleten.

Körtés pite

Egészségvédő hatása:

Nincs valamire való ebéd desszert nélkül, amelynek jó alapja lehet a szintén most érő, antioxidánsokban, flavonoidokban és tápanyagokban gazdag, lédús körte, amely régóta az egészséges étrend méltán egyik közkedvelt szereplője. Gazdag C- és K-vitaminban, valamint káliumban is, de segítségével kisebb mennyiségben hozzájuthatunk kalciumhoz, vashoz, magnéziumhoz, riboflavinhoz, folsavhoz és B-6 vitaminhoz is. 

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 13 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez: 1 kg körte, 3 tojás, 0,25 l tej, 0,25 l víz vagy almalé, 1 facsart citrom leve és reszelt héja, 2 ek cukor, 1 ek őrölt gyömbér, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg vaj, csipet só
Elkészítés: Mossuk, hámozzuk és magozzuk ki a körtéket, majd negyedeljük és pároljuk kb. öt percig fedő alatt a kifacsart citrom levével és az almalével, azután csepegtessük le. Ezután morzsoljuk el a vajat a liszttel, a cukorral, a tojássárgájával, a reszelt citromhéjával és egy csipet sóval. Majd a tésztát nyomkodjuk egy kivajazott tortaformába és rendezzük el rajta a körtéket. A tejet keverjük el egy csipet sóval, a tojásokkal, a vaníliás cukorral és a gyömbérrel, majd locsoljuk meg vele a körték tetejét. Végül tegyük az egészet a 200 fokra előmelegített sütőbe. Körülbelül kb. 15 perc elteltével morzsoljuk rá a vajat és süssük így még 15 percig.

Ha nincs kedvünk, vagy épp időnt piaról beszerezni a hozzávalókat, akkor szinte minden szezonális hozzávalót megtalálunk a Nekedterem kínálatában!

Jó étvágyat hozzá!

Ajánló