Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-07

Álmaink netovábbja: desszertek, amelyek nem hizlalnak

Álmaink netovábbja: desszertek, amelyek nem hizlalnak

Édességre fáj a foga, de nem szeretne hízni a téli hónapok alatt? Ezekkel a nyers desszertekkel tápláló és vércukorszintet szabályozó édességekhez juthat. Ráadásul olyan igazi superfood összetevőkből állnak, mint a hajdina, a dió, a bogyós gyümölcsök és társai.  

Ünnepi csokitorta
Ez a csokitorta tényleg laktat anélkül, hogy elnehezítene, vagy épp hirtelen megemelné a vércukorszintet. Glutén- és laktózmentes, a glikémiás indexe is alacsony, és nem utolsósorban nagyon finom.
 
Hozzávalók:
Az alaphoz: 1 csészényi dió, 1 csészényi magozott aszalt datolya
A töltelékhez: 1 csésze éjszakára beáztatott kesudió, 4 ek. olvasztott kókuszolaj, 2  púpozott ek nyers kakaópor, 50 ml víz, édesítőszer ízlés szerint: méz, datolya szirup, agave szirup
 
Elkészítés:
Az alaphoz konyhagépben daráljuk le a diót és az aszalt datolyát, de ne túl krémesre, mert akkor zsíros lesz. Egy tortaforma alján oszlassuk el az alapot, és tegyük a hűtőbe. 
A töltelékhez a konyhagépben keverjük össze a kesudiót, az olajat, a kakaót és az édesítőt, majd a krémhez lassan adagoljuk hozzá a vizet. Öntsük a már hűtőben pihenő alapra, és tegyük vissza megdermedni legalább három órára. 
 
Nyers, citromos sajttorta erdei gyümölcsökkel

Ez a glutén- és laktózmentes vegán desszert az év végi pihenőnapok fénypontja lehet. A nagy evészetek után jól jön egy frissítő és könnyű desszert.
 
Hozzávalók:
Az alaphoz: 1 csészényi mandula, 1 csészényi dió, ¾ csészényi magozott aszalt datolya, 2 ek kókuszolaj olvasztva, egy csipet só, fél ek fahéj
A töltelékhez: fél csésze kesudió 4 órára beáztatva, 100 ml szója- vagy mandulatej, 5 ek juharszirup, 2 ek kókuszolaj olvasztva, 2-3 csepp citromaroma vagy egy citrom reszelt héja, friss áfonya, vagy egy kis juharszirupban felmelegített fagyasztott erdei gyümölcs
 
Elkészítés:
Az alaphoz egy konyhagépen aprítsuk lisztszerűre a diót és a mandulát, majd adjuk hozzá a datolyát, az olajat, a sót és a fahéjat is, és keverjük krémesre az alapot. Oszlassuk el a krémet egy tortaforma alján, és tegyük a hűtőbe hűlni.
A töltelékhez csepegtessük le a beáztatott kesudiót, adjuk hozzá az olajat, a növényi tejet, a juharszirupot, és egy konyhagépben vagy mixerben keverjük simára. A krémhez adjuk hozzá a citromaromát vagy a citrom héját, és keverjük el egy kanállal. 
Öntsük a krémet a hűtőben pihentetett alapra, és tegyük vissza megszilárdulni pár órára. Friss vagy juharsziruppal kevert, enyhén megmelegített erdei gyümölcsökkel tálaljuk.
 
Ízletes teasüti

A süti teához, kávéhoz egyaránt remek. Becsomagolva kitűnő egészséges alternatívája a szaloncukornak is! 
 
Hozzávalók:
1 ¼ csészényi nem sózott és nem pörkölt pisztácia vagy mandula, 2 ek kókuszreszelék, 4 ek olvasztott kókuszolaj, 4 ek agave szirup, egy csipet só

Elkészítés:
A pisztáciát vagy a mandulát egy konyhagépben aprítsuk lisztszerűre. Keverjük ehhez a többi hozzávalót egy spatulával vagy fakanállal, formázzuk szalámi formára, és tegyük a hűtőbe egy napra. Egy éles késsel vágjunk a rúdból apró süteményeket. Kókuszreszelékkel szórjuk meg, friss gyümölccsel tálaljuk.
 
Nyers mézeskalácsgolyók

A két ünnep közötti menüből nem hiányozhat a mézeskalács sem. Íme, egy egészséges, glutén- és laktózmentes, vegán verzió.
 
Hozzávalók:
1 ¼ csésze magozott aszalt datolya, ¼ csésze mandulaliszt, ¼ csésze hajdinaliszt vagy tönkölyliszt, ¾ csésze gluténmentes vagy sima zabpehely, 1 ek fahéj, 1 tk gyömbérpor, ½ tk szerecsendió, 2-4 csepp vaníliaesszencia vagy 1 tk vaníliás cukor, ¼ tk őrölt szegfűszeg, 1 tk kókuszvirág cukor vagy kókuszreszelék

Elkészítés:
A datolyán kívül aprítsuk össze az összes hozzávalót egy konyhagépben, hogy lisztszerű legyen. Először adjuk hozzá a datolya egyik felét, és konyhagépben keverjük masszaszerűre, majd jöhet bele a datolya másik fele is. Ezzel is keverjük simára a masszát a konyhagépben.
Formáljunk belőle kisebb golyócskákat, és tetszés szerint forgassuk meg azokat kókuszvirág cukorban vagy kókuszreszelékben, vagy akár a kettő keverékében is.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...