Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-07

Álmaink netovábbja: desszertek, amelyek nem hizlalnak

Álmaink netovábbja: desszertek, amelyek nem hizlalnak

Édességre fáj a foga, de nem szeretne hízni a téli hónapok alatt? Ezekkel a nyers desszertekkel tápláló és vércukorszintet szabályozó édességekhez juthat. Ráadásul olyan igazi superfood összetevőkből állnak, mint a hajdina, a dió, a bogyós gyümölcsök és társai.  

Ünnepi csokitorta
Ez a csokitorta tényleg laktat anélkül, hogy elnehezítene, vagy épp hirtelen megemelné a vércukorszintet. Glutén- és laktózmentes, a glikémiás indexe is alacsony, és nem utolsósorban nagyon finom.
 
Hozzávalók:
Az alaphoz: 1 csészényi dió, 1 csészényi magozott aszalt datolya
A töltelékhez: 1 csésze éjszakára beáztatott kesudió, 4 ek. olvasztott kókuszolaj, 2  púpozott ek nyers kakaópor, 50 ml víz, édesítőszer ízlés szerint: méz, datolya szirup, agave szirup
 
Elkészítés:
Az alaphoz konyhagépben daráljuk le a diót és az aszalt datolyát, de ne túl krémesre, mert akkor zsíros lesz. Egy tortaforma alján oszlassuk el az alapot, és tegyük a hűtőbe. 
A töltelékhez a konyhagépben keverjük össze a kesudiót, az olajat, a kakaót és az édesítőt, majd a krémhez lassan adagoljuk hozzá a vizet. Öntsük a már hűtőben pihenő alapra, és tegyük vissza megdermedni legalább három órára. 
 
Nyers, citromos sajttorta erdei gyümölcsökkel

Ez a glutén- és laktózmentes vegán desszert az év végi pihenőnapok fénypontja lehet. A nagy evészetek után jól jön egy frissítő és könnyű desszert.
 
Hozzávalók:
Az alaphoz: 1 csészényi mandula, 1 csészényi dió, ¾ csészényi magozott aszalt datolya, 2 ek kókuszolaj olvasztva, egy csipet só, fél ek fahéj
A töltelékhez: fél csésze kesudió 4 órára beáztatva, 100 ml szója- vagy mandulatej, 5 ek juharszirup, 2 ek kókuszolaj olvasztva, 2-3 csepp citromaroma vagy egy citrom reszelt héja, friss áfonya, vagy egy kis juharszirupban felmelegített fagyasztott erdei gyümölcs
 
Elkészítés:
Az alaphoz egy konyhagépen aprítsuk lisztszerűre a diót és a mandulát, majd adjuk hozzá a datolyát, az olajat, a sót és a fahéjat is, és keverjük krémesre az alapot. Oszlassuk el a krémet egy tortaforma alján, és tegyük a hűtőbe hűlni.
A töltelékhez csepegtessük le a beáztatott kesudiót, adjuk hozzá az olajat, a növényi tejet, a juharszirupot, és egy konyhagépben vagy mixerben keverjük simára. A krémhez adjuk hozzá a citromaromát vagy a citrom héját, és keverjük el egy kanállal. 
Öntsük a krémet a hűtőben pihentetett alapra, és tegyük vissza megszilárdulni pár órára. Friss vagy juharsziruppal kevert, enyhén megmelegített erdei gyümölcsökkel tálaljuk.
 
Ízletes teasüti

A süti teához, kávéhoz egyaránt remek. Becsomagolva kitűnő egészséges alternatívája a szaloncukornak is! 
 
Hozzávalók:
1 ¼ csészényi nem sózott és nem pörkölt pisztácia vagy mandula, 2 ek kókuszreszelék, 4 ek olvasztott kókuszolaj, 4 ek agave szirup, egy csipet só

Elkészítés:
A pisztáciát vagy a mandulát egy konyhagépben aprítsuk lisztszerűre. Keverjük ehhez a többi hozzávalót egy spatulával vagy fakanállal, formázzuk szalámi formára, és tegyük a hűtőbe egy napra. Egy éles késsel vágjunk a rúdból apró süteményeket. Kókuszreszelékkel szórjuk meg, friss gyümölccsel tálaljuk.
 
Nyers mézeskalácsgolyók

A két ünnep közötti menüből nem hiányozhat a mézeskalács sem. Íme, egy egészséges, glutén- és laktózmentes, vegán verzió.
 
Hozzávalók:
1 ¼ csésze magozott aszalt datolya, ¼ csésze mandulaliszt, ¼ csésze hajdinaliszt vagy tönkölyliszt, ¾ csésze gluténmentes vagy sima zabpehely, 1 ek fahéj, 1 tk gyömbérpor, ½ tk szerecsendió, 2-4 csepp vaníliaesszencia vagy 1 tk vaníliás cukor, ¼ tk őrölt szegfűszeg, 1 tk kókuszvirág cukor vagy kókuszreszelék

Elkészítés:
A datolyán kívül aprítsuk össze az összes hozzávalót egy konyhagépben, hogy lisztszerű legyen. Először adjuk hozzá a datolya egyik felét, és konyhagépben keverjük masszaszerűre, majd jöhet bele a datolya másik fele is. Ezzel is keverjük simára a masszát a konyhagépben.
Formáljunk belőle kisebb golyócskákat, és tetszés szerint forgassuk meg azokat kókuszvirág cukorban vagy kókuszreszelékben, vagy akár a kettő keverékében is.

Ajánló
Ajánló
A legjobb választás: a szabadtartású csirke

A legjobb választás: a szabadtartású csirke

Egyre többünk számára lényeges, hogy mit eszünk, és milyen alapanyagokból készült...

Tanuljunk tortát sütni!

Tanuljunk tortát sütni!

Régi vágya volt, hogy profi cukrász módjára süssön tortát? Itt az ideje, hogy az...

Hogyan készítsük el a gyógyteákat?

Hogyan készítsük el a gyógyteákat?

Sokan azt hiszik, hogy a teakészítés a világ legegyszerűbb dolga. Pedig a gyógyteák...