Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-14

Jót akar magának? Süssön másoknak!

Jót akar magának? Süssön másoknak!

Mindannyian ismerünk olyanokat, akik annyira szeretnek a konyhában tevékenykedni, hogy lépten-nyomon bekapcsolják a sütőt, és az elkészült finomságokból szívesen visznek kóstolót a szomszédoknak, a munkatársaknak, a rokonoknak. Nos, ők azok, akik talán öntudatlanul, de nagyon sokat tesznek saját magukért is. 

Az már régóta köztudott, hogy amennyiben rátalálunk a számunkra legjobb önkifejezési módra, és ki tudjuk élni kreativitásunkat, azzal nemcsak a minket naponta érő stresszt tudjuk hatékonyan oldani, hanem érzelmeinket is kifejezzük, miközben még jól is érezzük magunkat a bőrünkben.

Nos, a süteménykészítés is pont ilyen tevékenység! Donna Pincus, a Bostoni Egyetem pszichológia karának egyik kutatója szerint az önkifejezés egyenes út ahhoz, hogy jól érezzük magunkat az életünkben. Mindegy, hogy festeni, zenélni vagy cukrászkodni szeretünk: a stresszűzés és önmegvalósítás szempontjából ezekkel a hobbikkal ugyanazt a hatást érjük el. A stressz mentális és fizikai problémákhoz vezethet, általában mindenkit érint valamilyen mértékben. Előbb-utóbb mindannyiunknak meg kell találnunk valamilyen megküzdési stratégiát a stresszel szemben. Süthetünk csak a magunk örömére, vagy akár mások kedvéért, mindenképpen jól járunk. 

A szeretet egyetemes nyelve

Susan Whitbourne, a Massachusetts-i Egyetem pszichológia professzora szerint sok ember van, akinek amúgy nehezére esik mások előtt érzelmileg megnyílni, ezért lehet, hogy ők éppen egy almás pite vagy brownie formájában tudják elmondani, mennyire szeretnek valakit, hogy bocsánatot kérnek valamiért vagy, hogy egyszerűen csak fontos nekik az illető. A világ összes kultúrájában az étel a szeretet egyik legfontosabb kifejezőeszköze. Mindenki érti, bárhol is járjunk a világban. Persze a valakinek való sütikészítés nem helyettesítheti a kommunikációt, de nagyon jó kiegészítője lehet egy kisebb vagy nagyobb beszélgetésnek.

Jobb, mint egy terápia

A sütés-főzés maximális figyelmet igényel, hiszen ha finom étket akarunk készíteni, akkor nem kapkodhatunk össze-vissza. Ételkészítés közben koncentrálni kell, hogy jó sorrendben haladjunk, minden hozzávaló a kellő időben kerüljön bele az ételbe,  jó legyen a dagasztott tészta állaga, stb. Ezért mondhatjuk azt, hogy ez a tevékenység is - hasonlóan a jógázáshoz, vagy a meditációhoz – az adott pillanatban maximális jelenlétet igényel. Segítségével megélhetjük a „flow” élményt, amikor az elménk olyan állapotban van, hogy teljesen elmerülünk abban, amit éppen csinálunk, amitől örömmel töltődünk fel, amiben teljesen feloldódunk, és közben minden másról megfeledkezünk.

Emellett még a rossz gondolatokat is segít elűzni, hiszen e tevékenység közepette nincs idő „magunkra”, nem pörgetjük a fejünkben a saját negatív gondolatainkat. Az meg már - hogy stílusosak legyünk - csak hab a tortán, hogyha másoknak sütünk, azzal nem csak magunknak szerzünk örömet az egy-egy szelet szeretetsütinek köszönhetően. Ilyenkor ugyanis észrevétlenül hozunk olyan „áldozatot”, ami jó annak, aki kapja, s 
annak is, aki adja.  

Mivel pedig itt az advent időszaka, nem is kell a szomszédba menni az ötletért, hogy kinek, milyen apropóból készítsünk valami finomságot. Az ajándékozás ünnepi hangulata szinte kínálja is ennek az időszaknak az egyszerű, de nagyszerű slágersütijét, a mézeskalácsot. Ha ezt készítjük - akár a hagyományos, akár a reformváltozatát -, biztosan örömet szerzünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Aki pedig ennél több sütési tudományra vágyik, az jelentkezhet az Auguszt Pavilon Cukrászda rendszeresen induló cukrásztanfolyamaira, amelynek során mindenkinek lehetősége nyílik arra, hogy elsajátítsa egy-egy sütemény profi elkészítésének módját.

Variációk mézeskalácsra

Sok helyen gyakorlatilag ma is elképzelhetetlen a karácsony mézeskalács nélkül. Talán nem véletlenül, hiszen ez a finomság olyan, melyet rengetegféleképp lehet variálni, és díszítésében is sokféle lehet. Míg régebben elsősorban ajándékként készítették, mára is megmaradt a fontos szerepe, hiszen a család közös karácsonyra készülődésének fontos eleme.

Hagyományos mézeskalács

Hozzávalók: 1 kg liszt, 38 dkg méz, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg margarin, 1 db tojás, 1 ek fahéj, 1 ek szegfűszeg, 1 tk szódabikarbóna

Elkészítés: Olvasszuk meg lassú tűz fölött a mézet és a margarint a cukorral. Amíg a keverék langyosra hűl, kavarjuk össze egy tálban a száraz hozzávalókat. Ezután öntsük a langyos mézes keveréket a fűszeres liszthez, adjuk a masszához a tojást, és alaposan dolgozzuk össze. Majd szobahőmérsékleten pihentessük a tésztát 1-2 órán át.

Pihentetés után osszuk a tésztát kisebb adagokra, majd ezeket nyújtsuk 4 mm vastagra, és szaggassunk belőle különböző karácsonyi figurákat. Végül tegyük kb. 1 cm távolságra egymástól a formákat, és süssük előmelegített, sütőpapírral bélelt sütőben közepes tűzön 8-10 percig (amíg a mézeskalács széle kezd színt kapni).

Reform mézeskalács

Hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 40 dkg finomliszt, 10 dkg cukor, 10 dkg kókuszzsír, 2 dl méz, 3 dl növényi tej, 1 ek őrölt mézeskalácsfűszer-keverék, 1 tk szódabikarbóna, ízlés szerint magvak és aszalt gyümölcsök

Elkészítése: Melegítsük fel a kókuszzsírt, a mézet és a cukrot, majd öntsük hozzá a tejet, és hagyjuk hűlni. Közben keverjük össze a liszteket a fűszerrel és a szódabikarbónával. Ezután a lisztes keveréket adjuk a mézes elegyhez, majd a tésztát pár órára tegyük pihentetni a hűtőbe.

Ezt követően enyhén lisztezzük be a deszkát, és nyújtsuk rajta a tésztát 4-5 mm vastagságúra, majd szaggassuk ki belőle a kiválasztott mintákat, amiknek a tetejét díszíthetjük magvakkal és aszalt gyümölcsökkel. Végül süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig (amíg világosbarnára nem sül a tészta).

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...