Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-18

Hogyan készítsük el a gyógyteákat?

Hogyan készítsük el a gyógyteákat?

Sokan azt hiszik, hogy a teakészítés a világ legegyszerűbb dolga. Pedig a gyógyteák esetén nem árt betartanunk néhány szabályt. Lássuk, melyek ezek. 

Megérkezett a tél a hideg, zimankós idővel és a megfázásos, influenzás megbetegedések sorával. A gyógyteák melegítő hatásúak, ráadásul az egészségünket is védik, tehát ebben az időszakban több okból is érdemes ezeket fogyasztanunk. Nem mindegy azonban, hogyan készítjük el az italunkat.
 
A teakészítés titkai

1. Ne kotyvasszunk saját főzetet! 

Mi, laikusok azt gondoljuk, kedvünk szerint válogathatjuk össze a gyógyteák hozzávalóit, a fitoterapeuták szerint azonban nem mindegy, melyik gyógynövény melyikkel van együtt az italban, hiszen közülük némelyeket csak áztatni szabad, másokat pedig csupán forrázni, tehát gondosan kell megválogatni a keveréket. A tea készítésekor általános szabály, hogy egy csésze (1,5 dl) vízhez legfeljebb egy-két púpozott teáskanálnyi szárított növényt adagoljunk.
 
2. Olvassuk el az utasítást!

El is érkeztünk a legfontosabb ponthoz. Az optimális hatás elérése érdekében nézzük meg az elkészítés módját. A lágyabb szárú növényekből (csalán, menta, kamilla) ugyanis általában forrázatot, a kérgekből pedig főzetet kell készíteni. Vannak azonban olyan növények is, például a csipkebogyó, amelyeket C-vitamin-tartalmuk miatt nem érhet forró víz, ez esetben a megoldást az áztatás jelenti.

Forrázat:
erről akkor beszélünk, ha egy külön edényben elhelyezett növényt vagy több növény keverékét forró vízzel leöntjük, leforrázzuk, és lefedve 3-10 percig állni hagyjuk. Minél puhább és vékonyabb a növényi rész (például, ha bodzavirágteát készítünk), annál rövidebb ideig tart a gyógyító anyagok kivonatolása. Kihűlés után a teát átszűrjük és megisszuk.
 
Főzet:
ezt akkor készítjük, ha kérget, gyökereket, fás részeket kivonatolunk. Ezeket ajánlatos előbb 1-2 órán keresztül hideg vízben áztatni, puhítani. Ezután a felhasznált növényi részt kellő mennyiségű vízzel együtt felforraljuk, legalább 2-3 percig forrásban tartjuk, majd azonnal leszűrjük. 
 
Áztatás:
a növény megfelelő részét hideg vízzel leöblítjük, majd 4-8 órás állás után szobahőmérsékletűre – legfeljebb 30-40 fokra felmelegítjük. Szűrés után fogyasztható.
 
3. Legyen állandó kannánk és bögrénk!

Jót teszünk vele magunknak, ha kinevezünk egy állandó porcelánkannát és egy bögrét vagy csészét erre a célra. Fémeszközöket ne használjunk, hiszen az a gyógynövényeknek árt, ezért ez esetben a teatojást felejtsük el. Vásároljunk inkább olyan bögrét, amelyben porcelánból készült szűrő is van.
 
4. Adjuk meg a módját!

Érdemes egyfajta szertartássá tennünk a teázást, időt adva magunknak arra, hogy nyugalomban elkészítsük, majd kortyolgatva, ráérősen fogyasszuk el meleg italunkat, kiélvezve a gyógyító nedűnek minden cseppjét.

Ha kúraszerűen isszuk, észrevesszük majd magunkon, hogy várjuk azokat a perceket, amikor lecsendesítve magunkat, kényelmesen
megteázhatunk.
 
5. Legyen saját házipatikánk!

Szerezzünk be olyan keverékeket, amelyekről tudjuk, hogy bizonyos, a családban gyakran előforduló panaszok esetén azonnal bevethetők. A Nekedterem oldalán kedvünkre válogathatunk a különféle gyógyteák közül. Íme egy kis ízelítő:
 
Kuc-Kuc Panka teakeverék 

Összetevők: lándzsás útifű levele, hársfavirág, kakukkfű, bodzavirág, mórmályva.

Kimondottan jóízű. A teakeverékben megtalálható flavonoidok antibakteriális hatásúak. Meghűléses betegségekre, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas.

Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését. A Kuc-Kuc Panka hatásos izzasztószer meghűléses megbetegedések esetén, a összetevői a népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és vértisztító hatásúak.
 
Marci kedvence teakeverék

Összetevők: fekete berkenye, csipkebogyóhús, alma, hibiszkuszvirág, borókabogyó.

Igazi gyerektea kellemes ízvilággal, sok és hasznos vitaminnal, amit a benne lévő fekete berkenye gyümölcse biztosít.

Igazi feltöltődés minden aktív gyereknek. Mindenféle ízfokozótól és aromától mentes, nagy gondossággal válogatott gyümölcsöket tartalmaz, segítve azt, hogy a mindennapos folyadékpótlást egészséges italból biztosítsuk.

Ajánló
Ajánló
A legjobb választás: a szabadtartású csirke

A legjobb választás: a szabadtartású csirke

Egyre többünk számára lényeges, hogy mit eszünk, és milyen alapanyagokból készült...

Tanuljunk tortát sütni!

Tanuljunk tortát sütni!

Régi vágya volt, hogy profi cukrász módjára süssön tortát? Itt az ideje, hogy az...

Jót akar magának? Süssön másoknak!

Jót akar magának? Süssön másoknak!

Mindannyian ismerünk olyanokat, akik annyira szeretnek a konyhában tevékenykedni, hogy...