Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-01-16

A legjobb választás: a szabadtartású csirke

A legjobb választás: a szabadtartású csirke

Egyre többünk számára lényeges, hogy mit eszünk, és milyen alapanyagokból készült ételeket teszünk a családunk asztalára nap mint nap. Fontos az egészségünk megőrzése, épp ezért szeretjük a Nekedterem oldalán megrendelhető szabadtartású beregi csirkét, amelynek garantáltan jó a minősége. 

De kezdjük az alapoktól! Hazánkban a csirkehús a leggyakrabban fogyasztott hús. A szabadtartású csirke, ahogy a nevében is van, nem zárt, ipari környezetben nevelkedik, a fajta jellege és magas ellenálló képessége lehetővé teszi, hogy hathetes kor után tollasodva kimenjen a szabadba, és ott tetszőleges ideig kapirgáljon, csipegessen, majd estére visszatér a helyére. A baromfi lassúbb növekedéséből adódóan a vágási életkort dupla annyi idő alatt éri el. Ezek a csirkék más takarmányon nőnek fel, mint az ipari tápon nevelkedő társaik, élelmük összetételének legalább 70 százaléka - vagy ennél több - kukorica és búza. Fehérjeforrásként sem esznek GMO-s szóját, csak hazai GMO-menteset, és az ásványianyag-kiegészítésen kívül (kalcium, foszfor stb.) semmilyen hozamfokozót, semmilyen antibiotikumot vagy egyéb takarmánykiegészítő kemikáliákat sem kapnak – és nem is kaphatnak. 

Családi gazdaság

Héver Tímea és Kerekes Attila a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található tiszakerecsenyi családi gazdaságukban 2013 óta foglalkoznak csirkék tartásával hagyományos szabadtartásban.

„Néhány évvel ezelőtt városba költözött vidéki emberekként arra döbbentünk rá, hogy a megfelelő ízű húsleveshez vagy a paprikáshoz alapanyagért egészen Tiszakerecsenyig, a szüleim portájáig kell utazni. Ekkor eldöntöttük, hogy belevágunk a vállalkozásunkba, és megpróbáljuk minél többek számára elérhetővé tenni a természetes körülmények között nevelt, egészséges baromfit” – mondja Tímea.

A hagyományos genetikai állományú csirkéket saját üzemükben keltetik, amelyhez a tenyésztojásokat Franciaországból szerzik be, így biztosítva az állandó, kiváló minőséget.

Tojástól a piacig

Szemben a ma leggyakrabban elérhető és elterjedt gyorsnövekedésű húshibridekkel, ahol a genetikai tulajdonságok között a legfontosabb a növekedés, az ő szárnyasaik sokkal lassúbb növekedésű fajták, és tulajdonságaik között nagy hangsúlyt kap az ízminőség. A robusztus, ellenálló fajták alkalmasak arra, hogy rendszeres gyógyszeres kezelés nélkül növekedjenek, ennek megfelelően a teljes nevelésük során mellőzni lehet az antibiotikumokat. A csirkéket legalább 84 napig nevelik, szemben a nagyüzemek 28–42 napos gyakorlatával. A hosszú nevelési időnek köszönhetően a csirkék húsa sokkal feszesebb, ízletesebb.
 
A csirkéket négyhetes koruktól szabadban, nagy területű gyümölcsösben tartják, így a szárnyasok takarmányon kívül a terület által szabott keretek adta változatos táplálékot (rovarok, hajtások, ásványi anyagok stb.) fogyasztanak. A szabad levegőn a baromfik egészségesebbé válnak, és a gyümölcsösben megtalálható növények, rovarok, gyümölcsök segítik a komplexebb íz kialakulását.

A feldolgozás egyik legfontosabb paraméterei között kell említeni a kíméletes forrázást és kopasztást, valamint a hús hűtéstechnológiáját. Az alacsony hőfokon való forrázással sérülésmentesen kopasztható a bőr, a levegős hűtésnek köszönhetően pedig a hús tovább eltartható.

 
Háromfajta csirke

A beregi csirkék fekete, kék és sárga megjelölése a lábaik színéből ered. Hogy miben különböznek egymástól? A fekete lábú különleges, minden jegyében eltér a megszokottól. Egészen más az állaga, textúrája, mint az iparié, ez a legjobb minőségű.

A kék lábú sokban hasonlít a feketéhez, de fehér fedőtolla van: ez azért jó, mert mi, magyarok kicsit idegenkedünk a fekete színtől, ami megszínezi az állat bőrét is. A legtöbben ezért jobban kedvelik a kék lábút. De a hús ízében is van különbség, hiszen ennek a szárnyasnak más a genetikája.

A sárga lábú a klasszikus, a háziasszonyok nagy része ezt választja, mivel sárga a bőre is – a bőrszín egyébként genetikai tulajdonság, nem csak a takarmány határozza meg –, a beregi csirkék között hagyományosan ez a legkeresettebb.

Mire figyeljünk a csirkehús vásárlásakor?

1. A mell és a combok formája. Mindkettő legyen hosszúkás, mert ez árulkodik a jó genetikáról. Egy remek genetikájú csirke lassabban fejlődik, a hosszabb tartásnak köszönhetően ízletesebb a húsa. 

2. A bőr színe és állaga. Ez lehet fehér és sárga is, viszont a vastag, gumis állag kerülendő, ez idősebb, rosszul takarmányozott szárnyast jelent. A csirke bőre legyen vékony és feszes, ne legyenek rajta feldolgozásból származó szakadások, forrázáskor keletkezett foltok. Párás környezetben ezek a hibák nem látszanak, így az is fontos, hogy az állat bőre száraz legyen.

Ajánló
Ajánló
Álmaink netovábbja: desszertek, amelyek nem hizlalnak

Álmaink netovábbja: desszertek, amelyek nem hizlalnak

Édességre fáj a foga, de nem szeretne hízni a téli hónapok alatt? Ezekkel a nyers...

Ezt igyuk az erős immunrendszerért!

Ezt igyuk az erős immunrendszerért!

Mi is tehetünk saját immunrendszerünk megerősítése érdekében, mielőtt beköszöntenek a...

Terítéken az édesburgonya

Terítéken az édesburgonya

Manapság igen divatos zöldség az édesburgonya, amely kiváló hatással van egészségünkre....