Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-01-17

Lehet finom egy étel ha mindenmentes?

Lehet finom egy étel ha mindenmentes?

Manapság nagy divat lett mindenmentesen étkezni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az összes finomságot meg kell vonnunk magunktól, inkább egyfajta tudatosságot kínál az étkezés terén. Ne féljünk: ha egy ételt mindenmentesnek nevezünk, attól még tápanyagokban gazdag, hiszen teljes értékű, egészséges és természetes alapanyagokból készül. 

Első hallásra talán furcsának tűnik a mindenmentes kifejezés, pedig ha bizonyos allergéneket kiveszünk az ételeinkből, akkor azok az arra hajlamosaknál nem váltanak ki allergiás reakciókat, tehát számukra hatalmas megkönnyebbülést jelent ezen hozzávalók nélkül is ízes finomságokat enni.

A mindenmentes fogalom elsősorban a leggyakoribb allergénektől mentes, azokat nem tartalmazó élelmiszereket és ételeket jelöli, így a mindenmentesnek titulált recept jellemzően egyszerre laktóz-, glutén-, (hozzáadott) cukor-, szója- és tojásmentes alapanyagokat tartalmaz. Ebbe a körbe csatlakozhat még az állati eredetű összetevőktől, alapanyagoktól mentes (vegán) ételek sora, de a tartósítószer-mentesség is kritériuma lehet a mindenmentességnek.
 
Legyünk körültekintők!

Ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben az emésztésünkkel, tüneteink, panaszaink vannak egyes élelmiszerek, ételek elfogyasztása után, forduljunk orvoshoz, végeztessük el a szükséges (allergológiai, belgyógyászati és egyéb) vizsgálatokat. Az eredmények fényében pedig alakítsuk át az étrendünket dietetikussal való személyes konzultáció alapján!

Arra azonban azt követően is fontos figyelni, hogy ha az allergiánk miatt nem ehetünk meg bármit, mindig nézzünk utána, mit jelent az adott ételnél vagy süteménynél a mindenmentes kitétel. Tanulmányozzuk az előre csomagolt termékeknél a hozzávalók listáját, és a cukrászdában is érdemes rákérdeznünk az általunk választott desszert összetételére. A mindenmentesség ugyanis nem feltétlenül jelenti azt, hogy bármilyen ételallergiával küzdő számára megfelelő az adott étel, ugyanis azok gyakran tartalmaznak mogyoró- és dióféléket, illetve olyan gabonaszármazékokat, amelyek allergiás reakciót válthatnak ki. Tehát mindig legyünk kellően körültekintők, mielőtt ilyen ételt vagy süteményt fogyasztunk.
 
Mit ehetünk?

Mindenmentes vegán étrend esetén lehet fogyasztani (ha egyéb élelmiszerekre nem allergiás az ember, pl. kukorica, szója, földimogyoró stb.) gluténmentes gabonákat (rizs, barna rizs, köles, hajdina, quinoa), zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket (csicseriborsó, bab, zöldborsó, lencse, tofu), magvakat, gluténmentes tésztákat. Tejtermékek helyett lehet enni/inni növényi alapanyagokból készült italokat (rizstej, gluténmentes zab-, kókusz-, mandulatej stb.), joghurtokat (szója-, kókuszjoghurt). Ha valaki nem vegán, akkor a felsorolt alapanyagok mellett ehet még tojást és húst is.
 
Mindenmentes sütemény 

Természetesen otthon, saját magunknak is elkészítjük az ételeket, íme például a Workshopstúdió mindenmentes sütijének receptje: 

Hozzávalók: 140 g almapüré (az alappüré mindig alma legyen, de a különféle ízek eléréséhez keverhető például körte-, banán- vagy mangópürével), 1 ek. felolvasztott kókuszkrém, 3 ek. kölesliszt, 3 ek. amarántliszt, 1 ek. puffasztott amaránt.
 
Elkészítés: minden hozzávalót összekeverünk, habzsákba töltünk, és szilikonos sütőpapírra csillag dekorcsővel kis gombócokat formázunk. A sütemény közepébe tehetünk aszalt gyümölcsöt, szilvát, fügét, sárgabarackot, ízlés szerint. Végezetül megszórjuk puffasztott amaránttal. 180 fokon, légkeveréssel 15 percig sütjük.

Ha pedig még nincs nagy tapasztalatunk az otthoni sütésben, akkor részt vehetünk a Stúdió által szervezett gasztro foglalkozásokon is.

Ajánló
Ajánló
Egyszerű édes finomság Valentin-napra

Egyszerű édes finomság Valentin-napra

Mi adhatna nagyobb örömöt a szerelmesek napján, mint egy mennyei édesség, amit saját...

Csúcsgasztronómiai élmény: a szuvidált hús

Csúcsgasztronómiai élmény: a szuvidált hús

Aki ma naprakész akar lenni a gasztronómiában, jó, ha megismerkedik a szuvidálás...

A legjobb választás: a szabadtartású csirke

A legjobb választás: a szabadtartású csirke

Egyre többünk számára lényeges, hogy mit eszünk, és milyen alapanyagokból készült...