Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-02-27

Kezdjük a napot salátával!

Kezdjük a napot salátával!

Nemcsak januárban, hanem a tavasz kezdetén is szívesen teszünk fogadalmakat, amelyek arról szólnak, hogy megváltoztatjuk, egészségesebbre cseréljük étkezési szokásainkat. Ha például mostantól salátát választunk reggelire, attól garantáltan fogyni fogunk. Ahhoz pedig, hogy mindig megfelelő minőségű alapanyagokból válogathassunk és azok beszerzése is könnyű legyen, érdemes a Nekedterem hetente házhoz szállított dobozát megrendelni.

Bár nálunk nincs hagyománya annak, hogy salátával indítsuk a napot, más országokban, például Törökországban vagy Izraelben szokás zöldséges mártogatóst tenni az asztalra reggeliként. Ha nem cukorral teli péksüteményt eszünk a nap kezdetén, elkerülhetjük a hangulatingadozásokat, és még karcsúbbá is válunk. Nézzük, milyen pozitívumai vannak még a salátareggelinek.

Miért jó a saláta?

- A reggeli salátában bármi lehet, amit szeretünk, csak arra kell figyelni, hogy változatos legyen. Új szokásunkat könnyebb a magunkévá tenni, amennyiben nem ununk rá hamar. 

- A cukorban szegény, ám tápanyagokban gazdag reggeli üzemanyaggal látja el az agyat, és a hangulatunk is jobb lesz tőle. Míg a finomított szénhidrátban gazdag, cukros péksütemények egy pillanatnyi vércukorszint-emelkedés után lelassítanak, a zöldségek segítenek abban, hogy hosszabb távon is képesek legyünk a feladatainkra koncentrálni. 

- A zöldségek rosttartalma teltségérzettel ajándékoz meg, az öntetben lévő joghurt és a salátához adott tojás fehérjével lát el, míg egy kevés extra szűz olívaolaj egészséges zsírsavakat ad az ételhez. 

- A zöld, leveles zöldségekben levő vitaminok serkentik az agyműködést, és segítenek megbirkózni a stresszel.

- Ha zöldségeket eszünk, minden egyes adaggal csökkentjük a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a zöldleveles zöldségek és saláták fogyasztásával pedig a 2-es típusú cukorbetegségét.

- A saláták íz- és illatanyagai az emésztőnedvek termelését serkentik, ezáltal segítve az emésztést. Jelentős víztartalmuk pedig a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyához járul hozzá.

- A Nekedterem úgy állítja össze a heti dobozokat, hogy mindig az idénynek megfelelő egészséges, friss zöldségek, gyümölcsök legyenek benne. Heti receptjeik segítségünkre lesznek abban, hogy mit készítsünk a dobozban található zöldségekből.
 
Tavaszi joghurtos krumplisaláta

Hozzávalók:

4 közepes krumpli, 7-8 db apró retek, egy maréknyi vékonyra szelt lilakáposzta, 1 szál újhagyma, 1 kis csokor petrezselyem.
Az öntethez: 6 ek. joghurt, negyed vagy fél citrom leve, 1-2 ek. olívaolaj, só.
 
Elkészítés:

1. A krumplit egészben feltesszük főni, és amíg megpuhul, felaprítjuk a zöldségeket.
2. Összekeverjük az öntet hozzávalóit, és petrezselyemzöldet is szórunk hozzá.
3. A főtt krumplit felkockázzuk, megforgatjuk az öntetben, gazdagon megszórjuk retekkel, újhagymával, lilakáposztával és a maradék petrezselyemzölddel.
 
Almás zöldsaláta dióval

Hozzávalók:

1 db alma, 1 db sárgarépa, 2 fej vörös retek, fél kínai kel, 3-4 levél káposzta, citromlé, 3 szál újhagyma, 3 ek. pirított dió.
 
Elkészítés: 

1. Az almát és a zöldségeket (sárgarépa, káposzta, kínai kel) vágjuk fel gyufaszálnyi hosszúságúra, az újhagymákat pedig karikázzuk fel. 
2. Egy tálban dolgozzuk össze a hozzávalókat, hintsük meg csipetnyi sóval, locsoljuk meg citromlével. 
3. Hideg helyen hagyjuk állni úgy, hogy a tetejét befedjük egy kistányérral, amelyre nehezéket teszünk. 
4. Fél óra múltán leöntjük róla a kipréselt levet, és tálalhatjuk a salátát. 
5. A tetejét szórjuk meg száraz serpenyőben megpirított dióval.

Ajánló
Ajánló
Tanuljunk tortát sütni!

Tanuljunk tortát sütni!

Régi vágya volt, hogy profi cukrász módjára süssön tortát? Itt az ideje, hogy az...

Hogyan készítsük el a gyógyteákat?

Hogyan készítsük el a gyógyteákat?

Sokan azt hiszik, hogy a teakészítés a világ legegyszerűbb dolga. Pedig a gyógyteák...

Jót akar magának? Süssön másoknak!

Jót akar magának? Süssön másoknak!

Mindannyian ismerünk olyanokat, akik annyira szeretnek a konyhában tevékenykedni, hogy...