Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-04-01

Adjunk inkább egészséges nasit gyermekünknek!

Adjunk inkább egészséges nasit gyermekünknek!

Tudjuk, hogy a gyerekek imádják az édességet, ám szülőként szeretnénk őket megóvni az esetleges káros anyagok és a sok cukor fogyasztásától. Megnyugodhatunk, mert már van olyan termelő a Nekedterem beszállítói között, akinek finomságai csak minőségi és egészséges hozzávalókat tartalmaznak.

Szülőként mindannyiunk számára nagy dilemma, hogy édesszájú gyermekeinket nem szeretnénk megfosztani a számukra nagy élvezettel járó cukor-, csoki- és süteményfogyasztástól, ugyanakkor féltjük az egészségüket is. Az a mindennapok gyakorlatából jól látszik, hogy a kicsiket nem tömhetjük folyamatosan zöldségekkel, és nem tehetünk számukra tiltólistára minden édességet. Itt jön a képbe a szülők „megmentő serege”, a Mendula műhely, akik olyan alapanyagokból készítik finomságaikat, amelyeket saját gyermekeiknek is adnának, illetve adnak is.
 
Finom és egészséges

Melinda és Miklós, a Mendula műhely alapítói azt vallják: „Az egészséges táplálkozás nem múló hóbort, hanem életforma.” 

Melinda így mesél a kezdetekről: „Mindig is tudtam, hogy nekem muszáj lesz valamikor a cukrászattal foglalkozni hivatásszinten, nem lehet, hogy ez megrekedjen az otthoni sütögetésnél. Kamaszkoromtól kezdve alig vártam a hétvégéket, amikor az egész családnak süthettem mindenféle tortákat, kísérletezgethettem, gyakorolhattam kedvemre. Majd anyuka lettem, sokat olvasgattam, és rá kellett jönnöm, hogy ha a család egészségének a sorsát a szívemen viselem, a fehér lisztes-cukros sütiket az ünnepnapokra kell tartogatni, és a mindennapokra egészségesebb nasik után kell néznem. Mert a gyerekek sajnos imádják az édeset, imádják a nasikat, és nem 3-4 óránként ennének, mint mi, hanem állandóan.

Ezt kellett valahogyan megoldani, hogy a legfontosabb – az egészségük – ne szenvedjen csorbát. Így kísérletezgettem otthon egyre többet olajos magokkal, aszalványokkal, és szépen lassan kialakult a mostani kínálat, a mi gyerekeink legnagyobb örömére is.

Ami azonban végig az alapelvünk volt: semmi olyat nem rakunk a termékeinkbe, amit a saját gyerekeinknek nem adnánk. Amikor a mogyorókrémet fejlesztettük, eszünkbe se jutott, hogy némi pálmaolajjal dúsítsuk (vagyis olcsósítsuk) vagy, hogy cukorral toljuk tele. Olyan mogyorókrémet szerettünk volna csinálni, ami tényleg mogyorókrém, nem cukorkrém vagy pálmaolajkrém. Mást, jobbat akartunk csinálni, mint ami a piacon kapható. És ugyanez vezérelt minket a többi termékünknél is.”
 
Most pedig nézzünk három olyan receptet, amelyet otthon is elkészíthetünk, gyermekeink legnagyobb örömére!

Banánnyalóka

Hozzávalók:
banán, vegán mogyorókrém, jó minőségű (legalább 70%-os) étcsokoládé, díszítéshez: szórócukor, manduladarabok, liofilizált málna, hurkapálca

Elkészítés: 
1. A banánt felkarikázzuk, összeragasztjuk egy kevés mogyorókrémmel (nagyobb mennyiség esetén érdemes nyomózsákból nyomni rá a krémet, nem késsel kenegetni). 
2. Hurkapálcát nyomunk bele (a 2 banánszelet közé, a krémbe), és sütőpapírral fedett tálcán berakjuk a fagyasztóba kb. fél órára. 
3. Ha megdermedtek a nyalókák, az étcsokit mikróban vagy vízgőz felett felolvasztjuk, és belemártjuk a fagyos banánnyalókákat, majd azonnal megszórjuk a kívánt díszítéssel (nagyon hamar megdermed a csoki). 
4. Fagyasztóban kell tartani (ha a banán kiolvad, folyós lesz), de érdemes pár percet várni, mielőtt megesszük.
 
Mandulás-csokis vegán puding

Hozzávalók (4 adaghoz):
4 dl mandulatej (még finomabb 3 dl mandulatej – 1 dl kókusztejszín keverékével), 1 rúd vanília, 3 ek. (35 g) barna nádcukor, 30 g étkezési keményítő, 70 g mandulavaj, 60 g 70%-os étcsoki apróra vágva

Elkészítés:
1. A vaníliarudat kettéhasítjuk, kikapargatjuk a magjait, majd a magokat és a rudat is a mandulatejhez adjuk, és forrpontig melegítjük. 
2. A keményítőt kevés hideg tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a meleg tejhez. 
3. Hozzáadjuk a kókuszcukrot is, és kis lángon folyamatosan kevergetve besűrűsítjük. 
4. Elfelezzük a pudingot, és a felét a csokival (a meleg pudingba beleolvad), felét a mandulavajjal ízesítjük. 
5. Rétegezve 4 kis pohárba töltjük.
 
Sütőtökös-mogyorókrémes muffin

Hozzávalók (8 muffinhoz):
120 g sütőtökpüré, 1 tojás, 90 g mandulavaj, 50 g kókuszcukor/nádcukor/xilit, 75 g gluténmentes zabpehelyliszt (zab pehelylisztté őrölve), fél tk. szódabikarbóna, fél tk. fahéj, 60 g kakaós mogyorókrém

Elkészítés: 
1. A sütőtökpürét, a tojást, a cukrot és a mandulavajat kézi mixerrel összekeverjük. 
2. Egy másik tálban összevegyítjük a száraz hozzávalókat, majd ezt hozzáadjuk a sütőtökös keverékhez. 
3. A masszát kettéosztjuk, és az egyik felébe belekeverjük a kakaós mogyorókrémet. 
4. A muffintepsi mélyedéseit kibéleljük kapszlikkal, majd mindegyik aljába teszünk a sima masszából, aztán arra rá a kakaós-mogyorós masszát. 
5. Egy kanál nyelével szép márványosra keverjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Nem szabad kiszárítani, különben oda a finom szaftos állag.

Ajánló
Ajánló
Csúcsgasztronómiai élmény: a szuvidált hús

Csúcsgasztronómiai élmény: a szuvidált hús

Aki ma naprakész akar lenni a gasztronómiában, jó, ha megismerkedik a szuvidálás...

Lehet finom egy étel ha mindenmentes?

Lehet finom egy étel ha mindenmentes?

Manapság nagy divat lett mindenmentesen étkezni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az összes...

A legjobb választás: a szabadtartású csirke

A legjobb választás: a szabadtartású csirke

Egyre többünk számára lényeges, hogy mit eszünk, és milyen alapanyagokból készült...