2019-05-02
Hogyan készítsünk tökéletes túrógombócot?
A túrógombóc szuper desszert, nem kell hozzá sok minden, könnyű elkészíteni, egy tartalmasabb leves után pedig főételnek is beválik ebédre. Persze van néhány dolog, amire figyelnünk kell, ha a klasszikus változatát szeretnénk elkészíteni. Ha pedig nem elégszünk meg a szokásossal, látogassunk el a Vagon étterembe, ahol pisztáciaköntösben, házi lekvárral kínálják nekünk.
A nagyszerű finomság, a túrógombóc ideális változatáról azért nehéz értekezni, mert mindenki másképp szereti: van, aki kicsit keményebben, tökéletesen gömbölyűn, és van, aki remegősebben, szabálytalanabb alakzatban. Ráadásul mindannyiunk fejében él egy eszményi túrógombóc-változat gyermekkorunkból, ahogy nagymamánk, anyukánk vagy keresztanyánk csinálta, és ami utánozhatatlanul finom volt. Természetesen ezt már az édességhez kapcsolódó nosztalgikus érzéseink miatt sem lehet felülmúlni, ám azért megpróbálhatjuk elkészíteni a túrógombóc majdnem annyira ínycsiklandó változatát. Ez persze nem taszítja le trónjáról a gyermekkori desszertkirályt, de azért mennyei pillanatokkal ajándékoz meg minket.
Túrógombóc
Hozzávalók:
500 gramm túró, 60 gramm búzadara, 60 gramm liszt, 3 tojás, egy csipet só, 2 evőkanál porcukor, citromhéj/ fél rúd vanília kikapart magjai (elhagyható), zsemlemorzsa, vaj, tejföl, fahéj, porcukor.
500 gramm túró, 60 gramm búzadara, 60 gramm liszt, 3 tojás, egy csipet só, 2 evőkanál porcukor, citromhéj/ fél rúd vanília kikapart magjai (elhagyható), zsemlemorzsa, vaj, tejföl, fahéj, porcukor.
Elkészítés:
1. A túrót áttörjük, eldolgozzuk a tojások sárgájával, a darával és a liszttel, a citromhéjat is belereszeljük, vagy a vaníliát belekaparjuk, ha használunk.
2. Lefedve állni hagyjuk kb. 3 órán keresztül.
3. Nagy lábosban vizet forralunk, megsózzuk. Míg felforr, a sóval elkezdjük verni a tojásfehérjét.
4. Aikor már félig felhabosodott, hozzáadjuk a cukrot, és továbbverjük, míg fényes, kemény hab nem lesz belőle.
5. Több részletben hozzáforgatjuk a túróhoz.
6. Vizes kézzel gombócokat formázunk, és a lobogó vízben pedig addig főzzük őket, míg fel nem jönnek a víz tetejére.
7. Leszűrjük, és a vajban megpirított zsemlemorzsába gurítjuk őket.
8. Tejföllel és fahéjas porcukorral tálaljuk.
Néhány tanács a mesteri gombóchoz
Ahhoz, hogy ne rontsuk el, és az eredmény igazán finom legyen, a következő buktatókat érdemes elkerülni.
Zsírszegény, zacskós vagy dobozos túróból nem érdemes nekiállni, a legjobb a házi, zsíros túró, amit a legtöbb piacon jó minőségben be lehet szerezni. A boltban kaphatók közül a rövidebb lejáratú, tégla formájú, alufóliába csomagoltakkal szerencsés együtt dolgozni.
A túrót nem árt áttörni, a tojásokat pedig szétválasztani. Ha használunk sót, akkor azt a tojásfehérjébe érdemes tenni, a cukrot szintén, de nem mindegy, hogy mikor. A sót még a fehérjék felverése előtt, a cukrot pedig akkor, amikor már félig felhabosítottuk, így sokkal keményebbre tudjuk dolgozni a habot.
Enyhén sós, lobogó vízben főzzük a gombócokat. Sok víz szükséges, egy fél kiló túróból készülő mennyiséghez minimum 5 liter. Miután a vízbe pottyantak, érdemes őket kicsit megpiszkálni vagy az edényt finoman megmozgatni, nehogy letapadjanak a lábos aljára.
A biztonság kedvéért jobb egy próbagombóccal indítani, mert ha szétesik, akkor még mindig adhatunk a masszához lisztet vagy darát.
A receptek abban a kérdésben sem értenek egyet, mikor készült el a gombóc: a lágy állag kedvelői abban a percben kiveszik a vízből, amikor feljött a tetejére, a masszívabb darabokat azonban érdemes további 1-2, de semmiképpen sem több percig főzni.
Miután elkészült, azonnal vajon megpirított morzsába kell forgatni őket, különben nem tapad szépen, egyenletesen.
Zsemlemorzsa helyett darált mákba, dióba vagy pisztáciába is forgathatjuk őket, esetleg keverhetünk a morzsához fele-fele arányban darált diót vagy mogyorót. A gombóc közepébe nyomhatunk egy-egy szem aszalt gyümölcsöt is. Ehhez keményebb masszára lesz szükség, meg kell növelnünk a dara vagy a liszt mennyiségét, illetve a pihentetés hosszát. Ha pedig szeretünk kísérletezni, sósan is elkészíthetjük a gombócokat, aszalt paradicsommal, olajbogyóval, zöldfűszerekkel, sajtokkal ízesítve őket.