Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-05-02

Hogyan készítsünk tökéletes túrógombócot?

Hogyan készítsünk tökéletes túrógombócot?

A túrógombóc szuper desszert, nem kell hozzá sok minden, könnyű elkészíteni, egy tartalmasabb leves után pedig főételnek is beválik ebédre. Persze van néhány dolog, amire figyelnünk kell, ha a klasszikus változatát szeretnénk elkészíteni. Ha pedig nem elégszünk meg a szokásossal, látogassunk el a Vagon étterembe, ahol pisztáciaköntösben, házi lekvárral kínálják nekünk.

A nagyszerű finomság, a túrógombóc ideális változatáról azért nehéz értekezni, mert mindenki másképp szereti: van, aki kicsit keményebben, tökéletesen gömbölyűn, és van, aki remegősebben, szabálytalanabb alakzatban. Ráadásul mindannyiunk fejében él egy eszményi túrógombóc-változat gyermekkorunkból, ahogy nagymamánk, anyukánk vagy keresztanyánk csinálta, és ami utánozhatatlanul finom volt. Természetesen ezt már az édességhez kapcsolódó nosztalgikus érzéseink miatt sem lehet felülmúlni, ám azért megpróbálhatjuk elkészíteni a túrógombóc majdnem annyira ínycsiklandó változatát. Ez persze nem taszítja le trónjáról a gyermekkori desszertkirályt, de azért mennyei pillanatokkal ajándékoz meg minket.
 
Túrógombóc
 
Hozzávalók:

500 gramm túró, 60 gramm búzadara, 60 gramm liszt, 3 tojás, egy csipet só, 2 evőkanál porcukor, citromhéj/ fél rúd vanília kikapart magjai (elhagyható), zsemlemorzsa, vaj, tejföl, fahéj, porcukor.

Elkészítés: 

1. A túrót áttörjük, eldolgozzuk a tojások sárgájával, a darával és a liszttel, a citromhéjat is belereszeljük, vagy a vaníliát belekaparjuk, ha használunk.

2. Lefedve állni hagyjuk kb. 3 órán keresztül. 

3. Nagy lábosban vizet forralunk, megsózzuk. Míg felforr, a sóval elkezdjük verni a tojásfehérjét. 

4. Aikor már félig felhabosodott, hozzáadjuk a cukrot, és továbbverjük, míg fényes, kemény hab nem lesz belőle. 

5. Több részletben hozzáforgatjuk a túróhoz. 

6. Vizes kézzel gombócokat formázunk, és a lobogó vízben pedig addig főzzük őket, míg fel nem jönnek a víz tetejére. 

7. Leszűrjük, és a vajban megpirított zsemlemorzsába gurítjuk őket. 

8. Tejföllel és fahéjas porcukorral tálaljuk.
 
Néhány tanács a mesteri gombóchoz

Ahhoz, hogy ne rontsuk el, és az eredmény igazán finom legyen, a következő buktatókat érdemes elkerülni.

Zsírszegény, zacskós vagy dobozos túróból nem érdemes nekiállni, a legjobb a házi, zsíros túró, amit a legtöbb piacon jó minőségben be lehet szerezni. A boltban kaphatók közül a rövidebb lejáratú, tégla formájú, alufóliába csomagoltakkal szerencsés együtt dolgozni. 

A túrót nem árt áttörni, a tojásokat pedig szétválasztani. Ha használunk sót, akkor azt a tojásfehérjébe érdemes tenni, a cukrot szintén, de nem mindegy, hogy mikor. A sót még a fehérjék felverése előtt, a cukrot pedig akkor, amikor már félig felhabosítottuk, így sokkal keményebbre tudjuk dolgozni a habot. 

Enyhén sós, lobogó vízben főzzük a gombócokat. Sok víz szükséges, egy fél kiló túróból készülő mennyiséghez minimum 5 liter. Miután a vízbe pottyantak, érdemes őket kicsit megpiszkálni vagy az edényt finoman megmozgatni, nehogy letapadjanak a lábos aljára. 

A biztonság kedvéért jobb egy próbagombóccal indítani, mert ha szétesik, akkor még mindig adhatunk a masszához lisztet vagy darát. 

A receptek abban a kérdésben sem értenek egyet, mikor készült el a gombóc: a lágy állag kedvelői abban a percben kiveszik a vízből, amikor feljött a tetejére, a masszívabb darabokat azonban érdemes további 1-2, de semmiképpen sem több percig főzni. 

Miután elkészült, azonnal vajon megpirított morzsába kell forgatni őket, különben nem tapad szépen, egyenletesen. 
 
Ha a klasszikusnál többre vágyunk…

Zsemlemorzsa helyett darált mákba, dióba vagy pisztáciába is forgathatjuk őket, esetleg keverhetünk a morzsához fele-fele arányban darált diót vagy mogyorót. A gombóc közepébe nyomhatunk egy-egy szem aszalt gyümölcsöt is. Ehhez keményebb masszára lesz szükség, meg kell növelnünk a dara vagy a liszt mennyiségét, illetve a pihentetés hosszát. Ha pedig szeretünk kísérletezni, sósan is elkészíthetjük a gombócokat, aszalt paradicsommal, olajbogyóval, zöldfűszerekkel, sajtokkal ízesítve őket.

Ajánló
Ajánló
Válogatás a Bodrogi család receptjeiből

Válogatás a Bodrogi család receptjeiből

Milyen izgalmas, ha bepillantást nyerünk egy neves művészünk életébe, például a családi...

Kezdjük a napot salátával!

Kezdjük a napot salátával!

Nemcsak januárban, hanem a tavasz kezdetén is szívesen teszünk fogadalmakat, amelyek arról...

Egyszerű édes finomság Valentin-napra

Egyszerű édes finomság Valentin-napra

Mi adhatna nagyobb örömöt a szerelmesek napján, mint egy mennyei édesség, amit saját...