2019-05-14
Miért jó a medvehagyma?
A medvehagyma az elmúlt évek egyik legnagyobb gasztrofelfedezése, amelyért nem csak a medvék rajonganak. A Fióka étteremben pedig olyan medvehagyma-krémlevest kóstolhatunk kecskesajt golyócskákkal, hogy mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána!
Ez az izgalmas csemegének számító növény a nevét onnan kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják a termését, és a föld alól is gyakran kiássák, de ugyanígy kedvelik a vaddisznók is. A nagyanyáink korában még jól ismert és a mindennapokban használt medvehagyma mostanra újra a konyhaasztalra került.
Hol található?
A medvehagyma a nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik. Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva a gyógyhatásuk gyengül. A hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.
Gyűjtésekor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal, illetve az őszi kikericcsel. Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.
A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagymaillatú, míg a másik két növényé nem.
A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak, a virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymához alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő.
Gyógyító hatású
A medvehagyma kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Természetes antibiotikum. Léteznek medvehagyma-kivonatok, -cseppek, -kenőcsök. Ezek a termékek nemcsak a tavaszi medvehagymaszezonban népszerűek és kaphatók, hanem egész évben.
Hogyan fogyaszthatjuk?
Természetesen frissen a leghatékonyabb és a legfinomabb. Nyersen feldarabolva vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverhetjük. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest, illetve a hűtőszekrényben tárolhatjuk pestóként, ami rizses és tésztaételek szószaként is finom. További felhasználási lehetőség, ha a spenóthoz hasonlóan készítjük el főzelékként. Rántás nem kell hozzá: enyhén párolva, majd összeturmixolva finom étel.
Tejfölös medvehagymaleves
Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma, 1 csokor újhagyma, 1-2 db krumpli, 2 ek. olívaolaj, só, bors, 2 tk. ételízesítő, 1/2 db citrom leve, 6 dl víz, 1 kis pohár tejföl
Elkészítés:
1. A medvehagymát apróra vágjuk, az újhagymát vékonyan felszeleteljük úgy, hogy a zöld szárrészből is kerüljön bele.
2. A krumplit megpucoljuk, és kisebb kockákra vágjuk.
3. Az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a felszeletelt újhagymát, majd pár percig pároljuk.
4. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, szintén pároljuk pár percig, hogy kissé összeessen. Hozzáadjuk a krumplit, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az ételízesítővel, ráfacsarjuk a citromlevet és felöntjük a vízzel.
5. Ezután addig főzzük, amíg a krumpli teljesen megpuhul, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejfölt, és botmixerrel pépesítjük.
6. Tálalásig melegen tartjuk. Ízlés szerint egy szitán át is szűrhetjük, hogy a leves selymesebb legyen.
Juhtúrós-medvehagymás palacsinta
Hozzávalók:
4 db egész tojás, 2,5 dl tej, 8 dkg liszt, 1 nagy csokor medvehagyma, só, frissen őrölt bors, 1 ek. vaj, 10 dkg juhtúró, 0,5 dl tejföl
Elkészítés:
1. Egy turmixgépbe adagoljuk a tojást, a tejet, a lisztet és a medvehagymát, majd alaposan összeturmixoljuk. Az így kapott palacsintatésztát ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk.
2. Egy teflonserpenyőben kevés vajat olvasztunk, és ezen megsütjük a palacsintákat mindkét oldalukon.
3. A juhtúrót egy villával összetörjük, és krémesre keverjük egy kevés tejföllel. Megkenjük vele a palacsintákat, majd langyosan tálaljuk.
Hozzávalók:
4 csokor medvehagyma, 2 csokor újhagyma zöldje, 4 gerezd fokhagyma, 12 db bazsalikomlevél, 1 teáskanál fenyőmag, só, őrölt fekete bors, kakukkfű, oregánó, 3 evőkanál olívaolaj, 5 dkg parmezán sajt
1. A fenyőmagot megpirítjuk.
Hozzávalók:
4 csokor medvehagyma, 2 csokor újhagyma zöldje, 4 gerezd fokhagyma, 12 db bazsalikomlevél, 1 teáskanál fenyőmag, só, őrölt fekete bors, kakukkfű, oregánó, 3 evőkanál olívaolaj, 5 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
1. A fenyőmagot megpirítjuk.
2. Közben felaprítjuk a hozzávalókat, a sajtot lereszeljük.
3. Egy keverőtálban a hozzávalókat összekeverjük, fűszerezzük, kézi botmixerrel pépesítjük.
4. A pestót üvegbe kanalazzuk, a hűtőben tároljuk.