2019-05-20
Jön a meleg, válasszuk a limonádét!
A tavasz végi, nyár eleji meleg napokon egy limonádé nem csak szomjoltónak remek, különféle ízesítésű változatai az érzékeinket is elvarázsolják. A Majorka Kávézóban például a klasszikus mellett bodzás-mentásat és erdei gyümölcsöset is kóstolhatunk.
A klasszikus limonádé nem a modern kor felfedezése, a kifacsart gyümölcsök levét már az őskorban is fogyasztották. A legegyszerűbb üdítőital, a limonádé – amely citromlével és cukorral ízesített víz – receptjét azonban a tizenegyedik században a keresztes lovagok hozták Ázsiából. A frissítő rövid időn belül olyan népszerű lett, hogy hamarosan limonádémesterek kezdtek tevékenykedni Európa-szerte, akik úgynevezett limonádépáholyokban árulták a nedűt. Amikor Európában még nem ismerték a cukrot, szörp helyett üdítőként mézes vizet adtak a gyerekeknek.
A limonádé lelke
Azt gondoljuk, hogy ennél egyszerűbb recept nem létezik: víz, citrom és cukor, ennyi az egész. Talán furcsa, de ezt az egyszerű dolgot is el lehet rontani, hiszen mindannyian ittunk már túl édes, túl savanyú, esetleg túlságosan vízízű limonádét. Előfordulhat, hogy sok benne a jég, ezért túl hideg vagy kevéssé hűtötték le, ezért langyos. Azzal is alaposan el lehet szúrni, ha sokáig áll és megkeseredik, vagy ha benne hagyjuk a citrommagokat. Láthatjuk tehát, hogy igenis kell egy recept és némi odafigyelés a tökéletes limonádé elkészítéséhez.
Kézenfekvőnek hangzik, hogy egyszerűen kifacsarjuk a citrom levét és a vízhez adjuk, ám a limonádé műfaja mérföldekkel messzebb jár ettől. Van, aki a citrom levén túl a héját is a vízhez reszeli, más a teljes citromot beleturmixolja, de olyan recept is létezik, amiben leforrázzák a gyümölcsöket.
Mivel a cukor nehezen oldódik fel a hideg vízben, a leggyakrabban cukorszirupot készítenek hozzá. Tulajdonképpen ez adja az igazi limonádé alapját. Figyeljünk arra, hogy a vegyszerrel kezelt citrom héját veszélyes felhasználni, ez a recept csak kezeletlen citrommal működik!
Mivel a cukor nehezen oldódik fel a hideg vízben, a leggyakrabban cukorszirupot készítenek hozzá. Tulajdonképpen ez adja az igazi limonádé alapját. Figyeljünk arra, hogy a vegyszerrel kezelt citrom héját veszélyes felhasználni, ez a recept csak kezeletlen citrommal működik!
Cukorszirup
Hozzávalók:
5 dkg cukor, 1 liter víz, 1 kezeletlen citrom reszelt héja
Elkészítés:
A hozzávalókból sűrű szirupot főzünk, és hagyjuk kihűlni. A hűtőben hetekig eláll, bármikor elővehetjük, ha ízesíteni akarjuk a limonádénkat. Ez az alap a kávézókban kapható drága és finom limonádék titka, amelyet tényleg érdemes elkészítenünk előre.
Ha elrugaszkodik a képzeletünk, mert már unjuk a klasszikus változatot, elkezdhetünk bátran kísérletezni.
Levendulás limonádé
Hozzávalók:
1 ek. szárított levendulavirág, 2 citrom leve, 4 ek. cukor, 1 liter víz
Elkészítés:
1. Forrázzuk le a levendulavirágot 2 dl forró vízzel, majd tegyük félre 10 percre.
2. Facsarjuk ki a citromok levét, adjuk hozzá a cukrot és a vizet.
3. Szűrjük le a levendulafőzetet, öntsük hozzá azt is, és tegyük bele a felkarikázott citromot.
4. Jól lehűtve fogyasszuk, úgy élvezhető igazán a pikáns íze.
Zöldalmás limonádé
Hozzávalók:
3 ek. cukorszirup, fél zöldalma lereszelve, fél citrom leve, 4 szelet alma, 1 liter víz
Elkészítés:
1. A reszelt almát öntsük le a citrom levével, hogy ne barnuljon meg, majd tegyük hozzá a cukorszirupot és a vizet.
2. Díszítsük az italt vékony almaszeletekkel, és kínáljunk jól behűtve, sok jéggel.
Málnás-barackos-mézes limonádé
Hozzávalók:
4 barack vagy nektarin, 10 dkg málna, 3 citrom, 3 ek. méz, 1 liter víz
Elkészítés:
1. A málnát fagyasszuk le, így szebben díszíti majd a limonádénkat.
2. Válasszuk ki a legkeményebb barackot, tegyük félre.
3. A puhábbakat hámozzuk meg és turmixoljuk össze. Azonnal nyomjuk rá a citromot, mert a barack könnyen megbarnul.
4. Engedjük fel vízzel, és ha szükségét érezzük, édesítsük.
5. Adjuk hozzá a szeletekre vágott barackot, de mielőtt a gyümölcsöt beletennénk a limonádéba, a vágott felületeket dörzsöljük át citrommal.
6. Hűtőben tároljuk, a jeget és a málnaszemeket közvetlenül fogyasztás előtt adjuk hozzá.