Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-06-12

Észvesztő finomság: a sajttorta

Észvesztő finomság: a sajttorta

Ha a sajttorta szót halljuk, rögtön Amerika jut eszünkbe. Gondolta volna erről a nálunk is egyre népszerűbbé váló édességről, hogy nem onnan indult világhódító útjára? Ma már rengeteg változata ismert, ha szívesen kóstolna belőle, a hegyvidéki cukrászdákban is megteheti!

A sajttortát – bármilyen furcsán hangzik – már a régi görögök is ismerték, olyannyira, hogy az első olimpián is ezt a süteményt adták a sportolóknak, úgy gondolták ugyanis, hogy az nagyon jó energiaforrás számukra. Az első változata lisztből, sajtból és mézből készült, és kemencében sütötték meg. A rómaiak aztán továbbfejlesztették, és általuk egyre többen megismerték Európában, de csak évszázadokkal később, az 1800-as évek végén jött el a nagy fordulat – és ez már tényleg Amerikához kötődik –, amikor egy farmer először készített krémsajtot. William Lawrence Franciaországban járt, és ott kóstolt meg egy olyan lágysajtot, amit hazatérve megpróbált reprodukálni. Bár ez nem járt sikerrel, kikevert egy krémsajtot, amit Philadelphia név alatt dobott piacra, és ez képezte a későbbi sajttorták alapját.
 
Ha egy üzlet beindul…

A család, amely tökélyre fejlesztette a sajttorták készítését, az 1940-es években élt, Detroitban: Evelyn Overton nagyon szeretett sütni, így amikor talált egy finomnak tűnő sajttortareceptet az újságban, gyorsan el is készítette azt. A férje, Oscar bevitt pár szeletet a sütiből a munkatársainak, akik azt mondták, hogy életükben ilyen finomat még nem ettek.

Így Evelyn egyre több sajttortát sütött, míg végül nyitottak egy kis üzletet, ahol jobbnál jobb sütiket árultak. Ezt aztán bezárták, mert a gyereknevelés mellett nem tudták menedzselni, de addigra már jó néhány étteremmel kapcsolatban voltak, így a fiatal anyuka szabadidejében a házuk pincéjében sütötte a sajttortákat, mert nem akarta cserbenhagyni korábbi ügyfeleit.

A család közben Los Angelesbe költözött, és a gyerekek is felnőttek, így Evelyn ott folytatta, ahol abbahagyta: éttermeknek szállított sütit. Felnőtt fiuk pedig valóra váltotta szülei álmát: utolsó megtakarításaikat felhasználva megnyitották a Cheesecake Factoryt, ahol már akkor legalább 20-féle sajttortát lehetett kapni. A hosszú évek alatt tökéletesített sütikért odavolt fél Los Angeles, majd egymás után nyíltak az újabb és újabb üzletek országszerte. Vannak, akik átutazzák a fél világot egy itt kapható sajttortáért, mások – mint például a szaúdi herceg – a süteményt utaztatják, csak hogy minden héten ehessenek belőle néhány szeletet. Létezik belőle csokis, áfonyás, málnás, mogyoróvajas, sütőtökös és még sorolhatnánk, szinte az év minden napjára jutna egy-egy recept!
 
Klasszikus New York-i sajttorta

Milyen jó, hogy a New York-iak rájöttek arra, hogy ha a krémsajtot tejföllel dúsítják, még lágyabb, még finomabb állagú sajttortát tudnak készíteni. Ez a változat még a sütése után 3-4 nappal is krémes, nem szárad ki.
 
Hozzávalók:
15 dkg zabkeksz, 5 dkg vaj, 80 dkg krémsajt (tejszínes), 20 dkg tejföl, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 dkg étkezési keményítő, 4 db tojás
 
Elkészítés: 
1. A sütőt 180 fokra melegítjük. A formát kivajazzuk, sütőpapírral kibéleljük.
2. A kekszet aprítógépben összemorzsoljuk, de ez megoldható egy fagyasztózacskó és egy nyújtófa segítségével is.
3. A vajat megolvasztjuk, a darált keksszel összegyúrjuk.
4. A masszát a tortaforma aljába tesszük és laposra nyomkodjuk alapnak, ehhez jó szolgálatot tesz egy bögre alja. A sütőben (középen, légkeverésnél 160 fokon) 10 percig sütjük.
5. Közben a szobahőmérsékletű krémsajtot, a tejfölt, a porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük. Egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat, és gyorsan belekeverjük a keményítőt.
6. A masszát a süteményalapra kenjük, és a sütőben (középen) ugyanazon a hőfokon egy órát sütjük. A tortát késsel elválasztjuk a forma oldalától, és hűlni hagyjuk.
 
Csokoládés-málnás sajttorta

Ha szeretünk kísérletezni, és imádjuk a csokis-gyümölcsös süteményeket, ezt a receptet nekünk találták ki!
 
Hozzávalók:
A kekszalaphoz: 12,5 dkg teljes kiőrlésű kakaós keksz, 5 dkg vaj. A töltelékhez: 20 dkg étcsokoládé, 3 db tojás (fehérje és sárgája különválasztva), 2 ek. kristálycukor, 20 dkg krémsajt. A tetejére: 25 dkg málna, 10 dkg étcsokoládé, 1/2 dl tejszín
 
Elkészítés:
1. Töltsük a kekszet fóliatasakba. Zárjuk le a tasakot, és nyújtófával vagy kézzel morzsoljuk össze teljesen a tasak tartalmát. 
2. Olvasszuk fel a vajat, keverjük hozzá a morzsalékot, és nyomjuk bele egy tortaforma aljába.
3. Olvasszuk meg a csokoládét mikrohullámú sütőben vagy vízfürdőn, közben néhányszor kevergessük meg. Elektromos kézi habverővel verjük habosra a tojásfehérjét a cukorral. Keverjük hozzá óvatosan a sajtkrémet és a megolvasztott csokoládét.
4. Osszuk el a masszát a tortaformában, majd tegyük be a hűtőbe.
5. Tálalás előtt a 10 dkg étcsokoládét olvasszuk fel a tejszínnel, majd öntsük a torta tetejére, és díszítsük a málnával.
 
Sütés nélküli sajttorta

Ez a változat az elfoglalt háziasszonyok kedvence, hiszen húsz perc alatt készen van, és még a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Emellett pedig fantasztikusan finom!
 
Hozzávalók:
15 db zabkeksz, 6 tk. olvasztott vaj, 400 gramm krémsajt, 1/2 citrom reszelt héja, 200 gramm mascarpone sajt, 1 csomag habfixáló, 100 gramm cukor, 180 ml habtejszín, 1-2 marék tetszőleges gyümölcs
 
Elkészítés:
1. Tegyük a kekszet egy zacskóba, és zúzzuk szét.
2. Olvasszuk meg a vajat, majd keverjük össze a kekszmorzsával. 
3. A vajas morzsát oszlassuk el a forma alján, szép egyenletesen. Ha kész, tegyük be a hűtőbe. 
4. Ezalatt összekeverjük a krémsajtot, a mascarponét, a cukrot és a citromhéjat. Egy másik tálban a tejszínhabot is felverjük. Hozzákeverjük a habfixálót is, aztán finom mozdulatokkal elvegyítjük a krémsajtos masszával. 
5. Beleöntjük a formába, a vajas keksz tetejére, aztán minimum egy órán át állni hagyjuk.
6. Fogyasztás előtt tegyünk rá néhány szem gyümölcsöt, epret, málnát, barackot, ízlés szerint.

Ajánló
Ajánló
Réteges finomság, avagy mitől rétes a rétes?

Réteges finomság, avagy mitől rétes a rétes?

Talán nem is akad olyan kiránduló, aki a Normafáról nyíló gyönyörű kilátást csodálva...

Együnk gyümölcsöt tiszta forrásból!

Együnk gyümölcsöt tiszta forrásból!

A forróságban jólesik friss gyümölcsöket kóstolni, hiszen ízük élvezete és hűsítő...

Diétázzunk okosan!

Diétázzunk okosan!

Bár sokan csak későn, nyár elején kapnak észbe, ha bikinialakra vágynak, mindannyian...