Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-06-18

Nyári hűsítő és pörgető: a jegeskávé

Nyári hűsítő és pörgető: a jegeskávé

A meleg napokon a koffeinfüggők – bár ragaszkodnak kedvencükhöz – annak hűsítőbb változatához, a jegeskávéhoz nyúlnak. Ez érthető, hiszen ki szeretne forró italt kortyolgatni a kánikulában? Ha igazán finom, olasz kávéból készült jegeskávét akarunk kóstolni, érdemes betérnünk például a Kávé Paczába.

A nyár legjobb itala a jegeskávé: nemcsak felfrissít, de hosszú változata még a szomjunkat is oltja. Ráadásul megunhatatlanul sokféle létezik. A jegeskávé legegyszerűbb formája, ha néhány jégkockára öntjük az eszpresszót, majd egy botmixerrel összekeverjük: olyan elegyet kapunk, mint a jégkása, csak nem málna- vagy kivi-, hanem kávéízesítésben. A világ különböző tájain más-más megoldást találtak a jegeskávé izgalmasabbá tételére.
 
Eiskaffe – Németország

Ez áll a legközelebb az általunk ismert jegeskávéhoz: egy nagy pohár hideg, híg német kávé egy gombóc vaníliafagyival, tejszínhabbal és egy ostyával körítve.
 
Frappé – Görögország

Az instant kávét rázzuk össze alaposan kevés vízzel és cukorral, amíg habos nem lesz. Ezután öntsük fel jeges vízzel vagy tejjel, és tegyünk bele jégkockákat. Szívószállal kínáljuk.

Affogato – Olaszország

Kicsi adag erős feketekávé egy gombóc vaníliafagylaltra öntve. Egyszerre kávé és desszert, nagyon finom!

Aisu Kohi – Japán

Egy kancsóba tegyünk sok jeget. A kancsó nyakába kerüljön egy kávéfilter, abba egy kanál frissen őrölt, aromás kávé. Öntsük le a kávét forró vízzel úgy, hogy az ital egyenesen a jégkockákra csepegjen. Máris fogyaszthatjuk kevés cukorral, vagy anélkül.

Oliang – Thaiföld

A kávéba tegyünk vaníliakivonatot, fahéjat, koriandert és kardamomot. Az egyik adagját fagyasszuk le a jégkockatartóban, a másikat egyszerűen csak tegyük a hűtőbe. Tálaláskor csorgassuk a hideg kávét a jégkockákra, hogy réteges hatást keltsen. Ezután fektessünk egy kanalat az ital tetejére, és csorgassunk bele annyit tejet, hogy túlfolyjon, kiegészítve a kávé réteges hatását. Sűrített tejet is tehetünk bele.

Ca Phe Da – Vietnam

A vietnami jegeskávé ízét a cukros, sűrített tej adja: egy magas pohárba kanalazzunk egy pár centis réteget belőle, a pohár szájához pedig tegyünk egy papírfiltert, ebbe kerül az őrölt kávé. A kávéra forró vizet öntünk, és ha lecsepegett, hideg vízzel és jéggel öntjük fel az italt.

Mocha Cola – Brazília

Erős kávé, csokoládés tej és kóla keveréke, tejszínhabbal tálalva. Valóságos koffein- és cukorbomba.

Juanjang – Hongkong

Egy adag extra koffein: fekete tea, kávé, cukor és tejszín keveréke, alaposan behűtve.
 
Fagyasztott joghurtos kávé

Íme egy izgalmas, hidegen fogyasztható kávés édesség receptje, amely a forróságban szinte fagylaltként fogyasztható.
 
Hozzávalók:
1 csésze erős feketekávé, 1 csésze görög joghurt, ½ csésze tejszín, 2/3 csésze cukor, 1 ek. őrölt kávé, 1 csipet só, ½ csésze félkeserű csokoládéchips
 
Elkészítés:
1. A csokichips kivételével öntsük egy tálba az összes hozzávalót, és verjük fel habosra. Gépi mixerrel célszerű dolgoznunk.
2. Töltsük át egy fagyasztóedénybe, és zárjuk le.
3. Tegyük 30 percre a mélyhűtőbe.
4. Nyissuk ki, és apránként potyogtassuk bele a csokoládéchipseket. Tegyük vissza a fagyasztóba legalább 4 órára.
5. Fogyasztás előtt hagyjuk kiengedni 30 percet.

Ajánló
Ajánló
Réteges finomság, avagy mitől rétes a rétes?

Réteges finomság, avagy mitől rétes a rétes?

Talán nem is akad olyan kiránduló, aki a Normafáról nyíló gyönyörű kilátást csodálva...

Együnk gyümölcsöt tiszta forrásból!

Együnk gyümölcsöt tiszta forrásból!

A forróságban jólesik friss gyümölcsöket kóstolni, hiszen ízük élvezete és hűsítő...

Diétázzunk okosan!

Diétázzunk okosan!

Bár sokan csak későn, nyár elején kapnak észbe, ha bikinialakra vágynak, mindannyian...