Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-06-25

Bisztrózzunk a Hegyvidéken!

Bisztrózzunk a Hegyvidéken!

Igazán nem panaszkodhatunk, mert a Hegyvidéken el vagyunk látva bisztrókkal is: a Parányi Bisztró, a Gyugyi’s Bistro, a Miliő Cafe & Bistro vagy a Jaromir Sörbisztró egyaránt remek hely. De tudjuk-e valójában, mit jelent a bisztrózás?

A bisztrókonyha történetéhez Franciaországig kell utaznunk, egészen a napóleoni időkig. Egy legendáriumba illő történet szerint a kicsi, egyszerű bútorokkal berendezett, viszonylag szűk ételválasztékot kínáló, étkezésre és italfogyasztásra alkalmas párizsi vendéglátóhelyek a napóleoni háborúk idején az orosz katonáknak köszönhetően nyerték el mai nevüket. A mindig időhiányban szenvedő egyenruhások ugyanis a „Gyorsan, gyorsan!” biztató szavakkal sürgették a személyzetet az ételek mihamarabbi tálalására, ami oroszul: быстро, быстро! (bisztro, bisztro). Emiatt nevezik így ma a bisztrókat, utalva arra, hogy ez a gyors ételek helye. 
 
Nem gyorsétterem

Természetesen nem abban az értelemben, ahogy ma a gyorsétterem kifejezést használjuk, a jó bisztrókban ugyanis minőségi alapanyagokból és változatosan készülnek a finom fogások. Vannak külsődleges jegyek, a kockás terítős kis asztalok, a táblára krétával írt napi menü, ami a séfek számára nagyobb mozgásteret enged, mint a nyomtatott étlapok, de az igazi feladat a jó konyha kialakítása. 

Mivel a bisztróra nincs pontos recept, a bisztrókonyhába sok minden belefér. Minden szakácsnak, aki sikereset akar kialakítani ebben a műfajban, kell, hogy  legyen saját, markáns stílusa az olyan kötelező elemeken túl, mint a jó alapanyagok, az egyszerű formában tálalt, otthonosan finom ízek és a jó ár/érték arány.
 
Otthon is kipróbálhatjuk

Ha finom bisztrófogásokkal lepnénk meg a barátainkat vagy a családtagjainkat, érdemes a francia konyha népszerű és világszerte elterjedt, fantáziadús, ugyanakkor egyszerű ételeire koncentrálni. Ezek otthon is könnyedén megvalósíthatók, garantált sikerélményt biztosítva.
 
Francia melegszendvics

Hozzávalók:
8 szelet kenyér, 4 szelet sonka, 8 szelet ementáli sajt, 5 dkg vaj, 1,5 tk. liszt, 3 dl tej, 1 db tojássárgája, 1 tk. dijoni mustár, só, bors, szerecsendió
 
Elkészítés:
1. Sűrű besamelmártást készítünk: a vaj felét felolvasztjuk, majd belekeverjük a lisztet, felöntjük a tejjel, majd folyamatosan keverve sűrűre főzzük, közben sózzuk, borsozzuk, kevés szerecsendiót adunk hozzá. Lehúzzuk a tűzről, és amikor kicsit hűlt, belekeverünk egy kis mustárt és 1 tojássárgáját.
2. A kenyérszeleteket világosra pirítjuk kenyérpirítóban, majd megkenjük a besamellel, 1-1 szelet sonkát és sajtot teszünk a kenyerek felére, majd a maradék kenyérszeleteket rájuk borítjuk, kicsit lenyomkodjuk, a tetejükön elosztjuk a maradék besamelt és 1-1 szelet sajtot teszünk a szendvicsekre.
3. A maradék vajat a tetejükre morzsoljuk, és előmelegített sütőben (vagy akár serpenyőben) aranybarnára sütjük. 
4. Azonnal tálaljuk, és salátát is kínálhatunk hozzá, ha gyors főfogásnak szánjuk.
 
Tonhalas saláta
Hozzávalók:
2 db főtt tojás, 1 tonhalkonzerv, 2 db paradicsom, 1 db paprika, 1 db jégsaláta, 1 db uborka, 1 db lilahagyma, olívabogyó, bármilyen zöldség ízlés szerint, olívaolaj, balzsamecet, oregánó 
 
Elkészítés:
1. A zöldségeket megmossuk és feldaraboljuk, beletesszük egy nagy tálba. 
2. Hozzáadjuk az olívabogyót, a felvágott főtt tojást és az összenyomkodott tonhalat. 
3. Megszórjuk pici oregánóval,majd meglöttyintjük egy kevés olívaolajjal és balzsamecettel.
 
Francia palacsinta

Hozzávalók:
4 tojás, 10 dkg liszt, 2,5 dl tej, 5 dkg vaj, só, kakaó, dió, porcukor, vaníliás cukor
 
Elkészítés:
1. A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját kikeverjük a vajjal, majd apránként hozzáadjuk a lisztet és – felváltva, hogy jól keverhető legyen – a tejet is.
2. Ehhez a masszához keverjük a tojásfehérjét. 
3. Palacsintasütőben sütjük, de csak az egyik oldalát. A palacsintákat mindig a sült oldalával csúsztatjuk a tányérra, a habos oldalt megszórjuk kakaós porcukorral, a következő palacsintáét cukros darált dióval, a harmadik réteget pedig vaníliás cukorral és így tovább, amíg tart a tészta.
4. Az utolsó palacsintának a megsült oldalát hagyjuk felül, és ezt is megszórjuk vaníliás cukorral. 
5. Úgy szeleteljük, mint a tortát, tálaláskor csokimártást, tejszínhabot is kínálhatunk hozzá, vagy megszórhatjuk tört mogyoróval.

Ajánló
Ajánló
Réteges finomság, avagy mitől rétes a rétes?

Réteges finomság, avagy mitől rétes a rétes?

Talán nem is akad olyan kiránduló, aki a Normafáról nyíló gyönyörű kilátást csodálva...

Együnk gyümölcsöt tiszta forrásból!

Együnk gyümölcsöt tiszta forrásból!

A forróságban jólesik friss gyümölcsöket kóstolni, hiszen ízük élvezete és hűsítő...

Diétázzunk okosan!

Diétázzunk okosan!

Bár sokan csak későn, nyár elején kapnak észbe, ha bikinialakra vágynak, mindannyian...