Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-07-17

Diétázzunk okosan!

Diétázzunk okosan!

Bár sokan csak későn, nyár elején kapnak észbe, ha bikinialakra vágynak, mindannyian tudjuk, hogy a drasztikus diéták nem tesznek jót az egészségünknek, életformaváltással jóval többre megyünk.

Szinte nincs a világon olyan ország, ahol ne lenne szükség az emberek táplálkozásának megreformálására, mert az idő előtti halálesetek 20 százaléka az egészségtelen táplálkozás miatt történik. Erre a meglepő eredményre jutott egy kutatás, amelyről a Science Daily számolt be.
 
Együnk több zöldséget és gyümölcsöt!

1990 és 2017 között 195 ország lakosainak étkezési szokásait vizsgálták. A tanulmány becslése szerint világszerte minden ötödik haláleset a nem megfelelő táplálkozási szokások miatt történik.
„A tanulmány eredményei megerősítik, amit sokan már évek óta feltételeznek. A nem megfelelő táplálkozási szokások több halálesetet okoznak, mint bármely más kockázati tényező” – állítja dr. Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem Egészségstatisztikai Intézetének vezetője. 

Annak ellenére, hogy az elmúlt 20 évben a só, a cukor, valamint a zsír került az egészségpolitikai viták középpontjába, a jelenlegi eredmények arra utalnak, hogy ennél is nagyobb probléma a túlzott sóbevitel, valamint az olyan élelmiszerek fogyasztásának hiánya, mint a teljes kiőrlésű termékek, a zöldségek, a gyümölcsök és a magvak.
 
Okos ötletek a változásra

A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a túlsúlyért gyakran a túlevés is felelős. Ahelyett, hogy szenvedve, izzadva koplalnánk, amikor sokat mutat a mérleg, néhány egyszerű trükkel és kis odafigyeléssel könnyen megszabadulhatunk egy hónap alatt 4-5 kiló súlyfeleslegtől.
 
Telítsen el a reggeli!

Együnk reggelire két főtt vagy lágytojást, ezek ugyanis kellően eltelítenek, így ebédre nem leszünk olyan farkaséhesek, mint ha cukros péksüteményeket majszoltunk volna.

Ugyanilyen jó trükk az is, ha a főétkezések között egy kis adag zöldséglevest kanalazunk, mert így kevesebbet kívánunk majd enni ebédre vagy vacsorára.
 
Viszlát, majonéz!

Szeretjük feldobni kedvenc szendvicsünket vagy salátánkat egy kis majonézzel? Legközelebb próbáljuk ki a görög joghurtot, aminek az íze és könnyedsége nyári melegben még hűsítően is hat. Így nem járunk úgy, hogy hiába esszük a salátát, a kilóink száma a dús, majonézes öntet miatt nem csökken.
 
Felezzük meg a húst!
 
Ha kopogó szemmel vágódunk be az irodai menzára, hajlamosak vagyunk a legnagyobb húst kérni a tányérunkra. Azonban érdemes a kisebb adaggal is beérnünk, vagy a nagy hússzeletet elfeleznünk és bedobozolnunk vacsorára. Így nem esszük túl magunkat, és kevesebb esélye lesz az ebéd utáni kajakómának is.
 
Tartsunk gombanapot!

Ha szeretjük a gombát, hetente egyszer érdemes ebédre vagy vacsorára hús helyett azt választanunk. Ehetünk töltött gombafejeket vagy gombalevest, de tehetjük burgerbe vagy szendvicsbe is. Laktat, mégis kevesebb kalóriát tartalmaz majd, mint egy húsos fogás.

Igyunk előre!

Hatásos trükk, hogy a főétkezések előtt felhajtunk egy nagy pohár vizet. Ezzel nem teszünk rosszat magunknak, mivel sokunk nem iszik eleget a nap folyamán. A nyári forróságban a folyadék telítő hatása mellett még hidratáltabbak lehetünk, tehát a súlyunknak és az egészségünknek is kedvezünk.
 
Nasi lehet, de kevesebb

Ismerjük a délután három körül bekövetkező édesség utáni ellenállhatatlan vágyat? Vagy azt, amikor bármit megadnánk egy kis sós rágcsáért? Ne fosszuk meg magunkat ezektől az élvezetektől teljesen, de vegyünk a nassolnivalókból kisebb kiszerelésű adagot, ami alkalmanként akár 100 kalóriával kevesebb „bűnözést” is jelenthet.
 
Kis tányér, nagy eredmény

Egy hétig azt is érdemes kipróbálnunk, hogy minden ételt kistányérra szedünk, ami ezáltal többnek hat, és pszichésen is hozzásegít minket a jóllakottsághoz. Önkéntelenül kevesebbet fogyasztunk majd így, étkezésenként akár 20-25 százalékkal.

Ajánló
Ajánló
Hangulatjavító ételek

Hangulatjavító ételek

Nem elég, hogy megérkeztek a hideg, kellemetlenül esős, borongós napok, de az ünnepi...

Az olaszok mennyei desszertje, a tiramisu

Az olaszok mennyei desszertje, a tiramisu

Azt talán mindenki tudja, hogy a tiramisu egy nagyon finom olasz desszert, amely...

Vendég a háznál, öröm a háznál - Egészséges vendégváró finomságok

Vendég a háznál, öröm a háznál - Egészséges vendégváró finomságok

Amikor otthonunkba látogatókat várunk, igyekszünk kitenni magunkért. Ám egyre többször...