2019-07-24
Együnk gyümölcsöt tiszta forrásból!
A forróságban jólesik friss gyümölcsöket kóstolni, hiszen ízük élvezete és hűsítő hatásuk mellett ilyenkor még az egészségünknek és az alakunknak is kedvezünk. Épp ezért érdemes a Nekedterem oldalán rendelnünk, ahol ellenőrzött forrásból származó gyümölcsöket és belőlük készült, magas minőségű termékeket kapunk.
A Kapócs család egyike azoknak a ritka velencei gazdacsaládoknak, akiknél még a dédnagyapa kezdte el a Velencei-tó környéki napsütötte lankákon a gyümölcstermesztést, a szőlőművelést, és plántálta elhivatottságát, tudását az utódaiba. Azóta is a család műveli a földeket, és termeszti a Borka gyümölcsöket a gondosan ápolt, híres fajtaválasztékú gyümölcsöseiben. Három éve saját gyümölcsfeldolgozó kisüzemükben aszalják a gazdaságukban érlelt terméseiket, és folyamatosan tökéletesítik tudásukat. A fán megérett, egészséges, zamatos szilvát, pirosló meggyet, édes sárgabarackot és finom körtét a lehető legfrissebb állapotában aszalják tartósítószer, valamint mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül.
A kezdetek és a folytatás
A Borka Kft. 1993-ban alakult mezőgazdasági vállalkozás. A tradicionális alapokon nyugvó gazdaságban kezdetben szántóföldi növénykultúrák, valamint szőlő termesztésével foglalkoztak, majd 2000-ben dió- és szilvaültetvény telepítésére is sor került. A Velencei-tó térségének kitűnő talaj- és domborzati adottságai lévén ízletes és kiváló minőségű gyümölccsel látják el a hazai piacot.
Gazdaságuk 2010-ben újabb fejlesztést hajtott végre, amellyel pályázati úton gyümölcsfeldolgozó gyárat hozott létre. A 250 négyzetméteres kisüzemben főként a saját termesztésű gyümölcsök feldolgozására kerül sor. Büszkén mondják, hogy a kisüzemi termelés során a gyümölcsöket a lehető legrövidebb időn belül feldolgozzák, így megőrizve a legmagasabb beltartalmi értéküket.
Feldolgozóüzemükben jelenleg aszalt gyümölcsök, illetve gyümölcskészítmények előállításával foglalkoznak mind a közvetlen értékesítésre, mind pedig továbbfeldolgozásra. A kiváló minőségű gyümölcsökből a legtermészetesebb módon való feldolgozás a céljuk. Az aszalásra korszerű levegő ventillációs gépen kerül sor, és jellemzően cukormentes, prémium minőségű termékeket állítanak elő.
Nyáron még jobban számít a hatékonyság
A meleg napokon fontos, hogy könnyű és gyorsan elkészíthető ételeket varázsoljunk a család asztalára, hiszen minél kevesebb időt kell a meleg konyhában töltenünk, annál jobb! Ilyenkor jönnek jól a gyümölcsből készült krémlevesek, saláták és finom sütemények.
Hideg eperkrémleves
Tápláló és hűsítő levest főzhetünk finom, mézédes eperből. Jól behűtve üdítően esik a kánikulában. Egy-egy gombóc vaníliafagylalttal a tetején igazi csábító, könnyen elkészíthető finomság!
Hozzávalók:
4 dl tej, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, cukor, citromlé, eper, fél pohár tejszín
4 dl tej, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, cukor, citromlé, eper, fél pohár tejszín
Elkészítés:
1. Forraljunk fel 4 dl tejet, adjunk hozzá kis darabokban 1 evőkanál vaj és 1 evőkanál liszt keverékét.
2. Forraljuk jól össze és hűtsük le jól.
Joghurtos-zabpelyhes gyümölcssaláta
Ezt a remek salátát előző este is elkészíthetjük, és a hűtőből reggel előkapva máris kanalazhatjuk az egészséges nyári reggelinket.
Hozzávalók:
100 g áfonya, 2 db őszibarack, 600 ml natúr joghurt, 50 g apró szemű zabpehely, méz vagy agavészirup
100 g áfonya, 2 db őszibarack, 600 ml natúr joghurt, 50 g apró szemű zabpehely, méz vagy agavészirup
Elkészítés:
1. Az őszibarackot mossuk meg és vágjuk apró kockákra, az áfonyát is mossuk meg, majd csepegtessük le róla a vizet. Készítsünk elő 4 nagyobb poharat.
2. Rakjuk bele rétegezve a gyümölcsöket, a joghurtot, a zabpelyhet, majd minden joghurtszintet locsoljunk meg mézzel. A tetejére gyümölcs kerüljön. Fogyasztásig tároljuk a hűtőben!
Cseresznyés túrófánk
Nincs nyár cseresznye nélkül, ez a könnyű desszert az isteni vaníliasodóval garantáltan sikert arat a kicsik és a nagyok körében egyaránt. Cseresznye szezon után más bogyósgyümölccsel is elkészíthetjük!
Hozzávalók:
40 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, csipet só, 2 tojás, 14 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg magozott cseresznye, olaj a sütéshez
40 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, csipet só, 2 tojás, 14 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg magozott cseresznye, olaj a sütéshez
A sodóhoz: 4 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 8 dl tej
Elkészítés:
1. A túrót, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojásfehérjét pedig 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük. Az előkészített túrót a tojásfehérjés habbal fellazítjuk, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a cseresznyét. Az így elkészült masszát 15 percig pihentetjük.
2. Az olajat felforrósítjuk, majd olajba mártott kanállal kisméretű, hosszúkás formákat szaggatunk a masszából. Egyszerre csak 4-5 darabot tegyünk az olajba, hogy legyen időnk forgatni és kiszedni őket. Érdemes próbasütést végezni, hogy mennyire meleg az olajunk (ne legyen túl forró, mert kívülről megégnek, belül viszont nyersek maradnak a fánkok), illetve hogy tudjuk, mennyi idő alatt sül ki a fánk.
3. Tálalás előtt a cukorból, a pudingporból és a tejből vaníliasodót készítünk.
4. A kisült fánkokat porcukorral és vaníliasodóval tálaljuk.