Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-07-24

Együnk gyümölcsöt tiszta forrásból!

Együnk gyümölcsöt tiszta forrásból!

A forróságban jólesik friss gyümölcsöket kóstolni, hiszen ízük élvezete és hűsítő hatásuk mellett ilyenkor még az egészségünknek és az alakunknak is kedvezünk. Épp ezért érdemes a Nekedterem oldalán rendelnünk, ahol ellenőrzött forrásból származó gyümölcsöket és belőlük készült, magas minőségű termékeket kapunk. 

A Kapócs család egyike azoknak a ritka velencei gazdacsaládoknak, akiknél még a dédnagyapa kezdte el a Velencei-tó környéki napsütötte lankákon a gyümölcstermesztést, a szőlőművelést, és plántálta elhivatottságát, tudását az utódaiba. Azóta is a család műveli a földeket, és termeszti a Borka gyümölcsöket a gondosan ápolt, híres fajtaválasztékú gyümölcsöseiben. Három éve saját gyümölcsfeldolgozó kisüzemükben aszalják a gazdaságukban érlelt terméseiket, és folyamatosan tökéletesítik tudásukat. A fán megérett, egészséges, zamatos szilvát, pirosló meggyet, édes sárgabarackot és finom körtét a lehető legfrissebb állapotában aszalják tartósítószer, valamint mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül.
 
A kezdetek és a folytatás

A Borka Kft. 1993-ban alakult mezőgazdasági vállalkozás. A tradicionális alapokon nyugvó gazdaságban kezdetben szántóföldi növénykultúrák, valamint szőlő termesztésével foglalkoztak, majd 2000-ben dió- és szilvaültetvény telepítésére is sor került. A Velencei-tó térségének kitűnő talaj- és domborzati adottságai lévén ízletes és kiváló minőségű gyümölccsel látják el a hazai piacot. 

Gazdaságuk 2010-ben újabb fejlesztést hajtott végre, amellyel pályázati úton gyümölcsfeldolgozó gyárat hozott létre. A 250 négyzetméteres kisüzemben főként a saját termesztésű gyümölcsök feldolgozására kerül sor. Büszkén mondják, hogy a kisüzemi termelés során a gyümölcsöket a lehető legrövidebb időn belül feldolgozzák, így megőrizve a legmagasabb beltartalmi értéküket.

Feldolgozóüzemükben jelenleg aszalt gyümölcsök, illetve gyümölcskészítmények előállításával foglalkoznak mind a közvetlen értékesítésre, mind pedig továbbfeldolgozásra. A kiváló minőségű gyümölcsökből a legtermészetesebb módon való feldolgozás a céljuk. Az aszalásra korszerű levegő ventillációs gépen kerül sor, és jellemzően cukormentes, prémium minőségű termékeket állítanak elő.
 
Nyáron még jobban számít a hatékonyság

A meleg napokon fontos, hogy könnyű és gyorsan elkészíthető ételeket varázsoljunk a család asztalára, hiszen minél kevesebb időt kell a meleg konyhában töltenünk, annál jobb! Ilyenkor jönnek jól a gyümölcsből készült krémlevesek, saláták és finom sütemények.
 
Hideg eperkrémleves

Tápláló és hűsítő levest főzhetünk finom, mézédes eperből. Jól behűtve üdítően esik a kánikulában. Egy-egy gombóc vaníliafagylalttal a tetején igazi csábító, könnyen elkészíthető finomság!
 
Hozzávalók:
4 dl tej, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál liszt, cukor, citromlé, eper, fél pohár tejszín
 
Elkészítés:
1. Forraljunk fel 4 dl tejet, adjunk hozzá kis darabokban 1 evőkanál vaj és 1 evőkanál liszt keverékét. 

2. Forraljuk jól össze és hűtsük le jól.
 
Joghurtos-zabpelyhes gyümölcssaláta

Ezt a remek salátát előző este is elkészíthetjük, és a hűtőből reggel előkapva máris kanalazhatjuk az egészséges nyári reggelinket.
 
Hozzávalók:
100 g áfonya, 2 db őszibarack, 600 ml natúr joghurt, 50 g apró szemű zabpehely, méz vagy agavészirup
 
Elkészítés:
1. Az őszibarackot mossuk meg és vágjuk apró kockákra, az áfonyát is mossuk meg, majd csepegtessük le róla a vizet. Készítsünk elő 4 nagyobb poharat.

2. Rakjuk bele rétegezve a gyümölcsöket, a joghurtot, a zabpelyhet, majd minden joghurtszintet locsoljunk meg mézzel. A tetejére gyümölcs kerüljön. Fogyasztásig tároljuk a hűtőben!
 
Cseresznyés túrófánk

Nincs nyár cseresznye nélkül, ez a könnyű desszert az isteni vaníliasodóval garantáltan sikert arat a kicsik és a nagyok körében egyaránt. Cseresznye szezon után más bogyósgyümölccsel is elkészíthetjük!
 
Hozzávalók:
40 dkg túró, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál cukor, csipet só, 2 tojás, 14 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg magozott cseresznye, olaj a sütéshez
A sodóhoz: 4 evőkanál cukor, 1 tasak vaníliás pudingpor, 8 dl tej
 
Elkészítés:
1. A túrót, a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a sót alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tojásfehérjét pedig 2 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral alaposan elkeverjük. Az előkészített túrót a tojásfehérjés habbal fellazítjuk, majd hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet és a cseresznyét. Az így elkészült masszát 15 percig pihentetjük. 

2. Az olajat felforrósítjuk, majd olajba mártott kanállal kisméretű, hosszúkás formákat szaggatunk a masszából. Egyszerre csak 4-5 darabot tegyünk az olajba, hogy legyen időnk forgatni és kiszedni őket. Érdemes próbasütést végezni, hogy mennyire meleg az olajunk (ne legyen túl forró, mert kívülről megégnek, belül viszont nyersek maradnak a fánkok), illetve hogy tudjuk, mennyi idő alatt sül ki a fánk.

3. Tálalás előtt a cukorból, a pudingporból és a tejből vaníliasodót készítünk. 

4. A kisült fánkokat porcukorral és vaníliasodóval tálaljuk.

Ajánló
Ajánló
Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Finom és egészséges, ráadásul bármilyen diétába beleillő alapanyag, amely változatossá...

Áfonyás finomságok

Áfonyás finomságok

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné az áfonyát, hiszen a kerek, színes bogyókat...

Az igazi Sacher-torta titka

Az igazi Sacher-torta titka

Aki kóstolt más Sacher-tortát, pontosan tudja, mitől olyan ellenállhatatlanul finom ez a...