Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-07-25

Réteges finomság, avagy mitől rétes a rétes?

Réteges finomság, avagy mitől rétes a rétes?

Talán nem is akad olyan kiránduló, aki a Normafáról nyíló gyönyörű kilátást csodálva ne pihent volna meg a Réteskertnél, ahol megállapította: akár süt a nap, akár hull a hó, a rétes télen-nyáron jó!

Mi, magyarok olyannyira magunkénak érezzük a rétest, hogy fel sem merül bennünk, hogy nem mi találtuk fel. Ezt a réteges finomságot (ebből a szóból ered a rétes neve) valójában a 150 évig hazánkban tartózkodó törökök honosították meg, elődje a Balkánon elterjedt baklava lehetett.

Eleinte nem is volt benne töltelék, a mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén. A 19. század óta Magyarországon az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számított. De azt, hogy mennyire hungarikumként tartották számon, mi sem mutatja jobban, mint hogy a párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a Rétes Hongrois, amelynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.
 
Régi szakácskönyvek édessége

Simai Kristóf piarista szerzetes 1795 és 1799 között Selmecbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvében tejfeles, túrós, rizskásás, mákos, almás és káposztás rétes szerepel. A tejfeles rétest így készítették:

„Végy fél font lisztet, 4 lat írós vajat, 2 tojást, és sós tiszta vízzel csinálj tésztát belőle, ha elkészült, hagyd, nyugodjon ruha vagy tál alatt. Osztán 4 lat főtt vagy írós vajat kétfülű tálban fakalánnal verj fel tajtékig, verj közé egy egész és három tojásnak csak a sárgáját, és egy meszely tejfelt. A nyugodt tésztát nyújtsd vékonyra, terítsd terített asztalra, a vastag széleit szedd le, és a felvert tölteléket kend reá, 4 lat masolyaszöllővel hintsd meg, vagy ha tetszik, előbb keverd a tojásos tejfel közé, s azután formálj rétest belőle. Forralj 3 verdung vagy többecske jó édes tejet tágos lábosban, a rétest írós vajjal kend meg, tedd a forró tejbe, s alól-felül vess tüzet neki és szépen pirítsd meg, s melegen add fel.”
 
Máshol is szívesen eszik

A rétes egy olyan töltelékes péksütemény, amely hajszálvékony, ízre semleges, ropogós tésztarétegekből áll, amelyek között édes vagy sós töltelék rejtőzik. Általában 8-10 dekás, rombusz alakú szelet, az édes változat tetején porcukorral. A töltött rétes íze és illata rendkívül intenzív.

A világ más részein is ismerik és készítik ezt a finomságot. Görögországban a nagyon vékonyra húzott tészta a fílo névre hallgat, ebből készül a baklava, amelyet mézzel, cukorsziruppal, dióval, mandulával és pisztáciával készítenek.

A törököknél yufkának hívják a hasonló tésztát, amelyből édesek, sósak, különféle receptek készülnek túrós, sajtos, halas, zöldséges vagy húsos töltelékkel.

Szlovéniában štrudelj vagy zavitek a neve, Csehországban závin vagy štrúdl, Romániában strudel, Horvátországban štrudla vagy savijača. A szerbek sajtos, túrós rétese a gibanica. 
 
Rétestészta alaprecept

Hozzávalók:
15 dkg rétesliszt, 15 dkg finomliszt, 1 db tojás, 2 ek. olaj, töltelék ízlés szerint
 
Elkészítés:

1. A kétféle lisztet tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a tojást és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát tudjunk belőle gyúrni. A tésztagombócot megkenjük az olajjal, és letakarva kb. 60 percig pihentetjük.

2. A tésztadarabot a két kezünkre emelve elkezdjük nyújtani. Ha nagyobb körré nyújtottuk, egy tiszta terítővel letakart asztalra rakjuk, és körkörösen nyújtjuk, amíg akkora lesz, hogy lelóg az asztalról. Megkenjük a maradék olajjal.

3. A tészta hosszabbik oldalára tetszőleges tölteléket halmozunk, majd a terítővel felcsavarjuk. Az így kapott rudat háromfelé vágjuk, majd a réteseket kiolajozott tepsibe rakjuk, és 200 fokon 30 perc alatt megsütjük. 
 
Mákos-meggyes rétes
 
Hozzávalók:
1/2 dl tej, 40 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 db citrom, 1 üveg meggybefőtt, 5 ek. olvasztott vaj, 15 dkg porcukor, 1 csomag kész réteslap (vagy a fenti recept szerint elkészített rétestészta)
 
Elkészítés:

1. A tejet felforraljuk a mákkal, a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a citrom lereszelt héját. A meggyet lecsöpögtetjük.

2. A réteslapokat kitekerjük, megkenjük az olvasztott vajjal, majd eloszlatjuk rajta a mákos keveréket. Rászórjuk a meggyet, végül óvatosan feltekerjük a rétest.

3. A maradék olvasztott vajjal megkenjünk a tetejét, majd 180 fokra emlőmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. 
 
Tejfölös-túrós sós rétes
 
Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 1 db tojás, 1 ek. búzadara, 4 dl tejföl, 1 csomag réteslap, 1 dl olaj
 
Elkészítés:

1. A töltelékhez villával összekeverjük az áttört túrót a tojással, a búzadarával és 2 dl tejföllel. 

2. A réteslapokat kiterítjük egy tiszta konyharuhára és megkenjük olajba mártott ecsettel. Ráhalmozzuk a tölteléket, és a konyharuhát fogva, szorosan feltekerjük a rétest. A tésztát kiolajozott tepsibe tesszük.

3. A rétes tetejét megkenjük a maradék tejföllel, majd 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt ropogósra sütjük. Hagyjuk kihűlni, és felszeletelve kínáljuk.

Ajánló
Ajánló
Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Finom és egészséges, ráadásul bármilyen diétába beleillő alapanyag, amely változatossá...

Áfonyás finomságok

Áfonyás finomságok

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné az áfonyát, hiszen a kerek, színes bogyókat...

Az igazi Sacher-torta titka

Az igazi Sacher-torta titka

Aki kóstolt más Sacher-tortát, pontosan tudja, mitől olyan ellenállhatatlanul finom ez a...