Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-07-30

Kedvelhették-e a cézárok a cézársalátát?

Kedvelhették-e a cézárok a cézársalátát?

Közkedvelt finomság, amit szívesen választunk a nagy melegben, amikor nem kívánunk túl nehéz fogásokat. A Rubin Hotel Lobby bárjában az ismert csirkés változaton kívül lazacosat és garnélásat is kóstolhatunk. De vajon tudjuk, honnan származik a cézársaláta elnevezése, és hogyan vált ennyire népszerűvé?

Az elnevezés kicsit megtévesztő lehet, azonban nem a régi rómaiaknak, hanem a legenda szerint inkább részeg tivornyázóknak köszönhetjük a cézársaláta receptjét. A később egyik legnépszerűbb amerikai ételként elhíresült saláta a mexikói Tijunában született 1924-ben, az amerikai alkoholtilalom idején. A határ menti városka akkoriban népszerű helynek számított az italtól eltiltott amerikaiak számára, akik szívesen jártak át Mexikóba bulizni. Itt üzemeltették vendéglőjüket az olasz származású Cardini fivérek. Egy forró éjszakán (épp a függetlenség napján, július negyedikén) nem éppen színjózan társaság állított be hozzájuk, és harapnivalót követeltek. 
 
Állítólag a walesi herceg is köztük volt, mások szerint csak neves hollywoodi sztárok: erről ma már semmi biztosat nem lehet tudni. Tény viszont, hogy Cesare Cardininek akkorra már nem maradt semmilyen kész étele, így a maradékokból dobta össze a salátáját, egyenesen a vendégek asztala mellett. Csaknem száz év elteltével már mindenki kicsit másképp emlékszik arra, hogy pontosan milyen is volt az „eredeti” recept. A férfi állítólag beletett egy tálba egy római salátát, szardellát, kenyérkockákat, olívaolajat, Worcester-szószt, fokhagymát, tojást, egy kevés citromlét és mustárt. Ennek a tetejére parmezánforgácsot szórt, majd felszolgálta az ételt, amit napjainkban kissé „áthangszerelve”, cézársalátaként találunk meg a bisztrók, éttermek menüjében.
 
Az eredeti recept

A leghitelesebbnek Julia Child, a népszerű amerikai tévés szakács és számos szakácskönyv szerzőjének receptjét szokás tartani, aki gyerekkorában egy családi nyaralás alkalmával maga is járt a cézársaláta megalkotója, Cesare Cardini éttermében.

Elmondása szerint a vendéglős az asztaluk mellett állva készítette el a salátát, és a szakács nagy ívű, teátrális mozdulatai legalább olyan fontos szerepet játszottak benne, mint maguk a felhasznált alapanyagok.

Hozzávalók (2 adaghoz):
1 nagyobb fej római saláta belső levelei, 2-3 gerezd fokhagyma (az öntethez és a krutonhoz is), 0,5 dl olívaolaj + a kruton pirításához, 1 db L-es tojás, 2 nagy szelet kenyér a krutonhoz, 4 db szardellafilé, lecsöpögtetve, fél citrom leve, 1 evőkanál Worcester-szósz, só, bors, parmezán ízlés szerinti mennyiségben
 
Elkészítés:
1. A torzsáról lefejtett salátaleveket mossuk meg, majd papírtörlővel itassuk fel róluk a nedvességet, és maradjanak nagyjából egyben a levelek. Fejenként kb. 6-8 salátalevéllel számoljunk. Az öntetet csak közvetlenül a felszolgálás előtt adagoljuk a levelekre, ne áztassuk el őket.

2. A krutonban az a jó, hogy gyakorlatilag bármilyen kenyérfélét felhasználhatunk hozzá. A kenyeret – kiflit, zsömlét – felkockázzuk, majd egy serpenyőben kis olajon aranybarnára pirítjuk, sózzuk-borsozzuk. 

3. Julia Child fokhagymás krutonnal készítette, a klasszikus recept szerint. Mivel könnyen odaéghet, ezért az egészen apróra szelt fokhagymát olajon csak nagyon röviden futtassuk meg, majd távolítsuk is el a serpenyőből. A kenyérkockákat ezután a fokhagymával átitatott olajba forgassuk bele.

4. Az öntethez egy nagyobb gerezd megtisztított fokhagymát alaposan törjünk szét egy nagy tál alján. Ha szardellával készítjük a salátát, a fokhagyma mellett nyomkodjuk szét alaposan az olajtól lecsöpögtetett filét is. Ezután következik egy fél citrom leve, az olívaolaj, egy evőkanál Worcester-szósz, valamint só és frissen őrölt bors. Julia Child szerint Cardini a nyers tojássárgáját magára a salátalevelekre ütötte rá, majd egy fogóval alaposan összeforgatta őket. Mi viszont a bevett készítési mód szerint a tojássárgáját is az öntet többi összetevőjéhez adjuk, majd ebbe forgassuk bele a salátaleveleket.

5. Ízletesebb és mutatósabb, ha reszelés helyett parmezánforgácsokat szórunk a saláta tetejére.
 
Csirkés cézársaláta

Ma már rengetegféle változatot készítenek, amelyek gyakran alig vannak köszönőviszonyban az eredetivel. Leggyakrabban csirkével egészítik ki a cézársalátát.
 
Hozzávalók:
20 dkg csirkemellfilé, 1 fej jég- vagy római saláta, 1 kígyóuborka, 2-3 paradicsom, parmezán, olívaolaj, só, bors, kenyér a krutonokhoz

Az öntethez: 2 dl tejszín, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál dijoni mustár, 1/2 teáskanál citromlé, 1 tojássárgája, oregánó, bazsalikom, petrezselyem 
 
Elkészítés:
1. A salátát alapos mosás után felszeleteljük, a paradicsomot, az uborkát felkockázzuk és tálba helyezzük. 

2. A tojássárgáját a dijoni mustárral kikeverjük annyi olajjal, hogy krémes állagú legyen. Ízlés szerint fűszerezzük, rácsepegtetjük a citromlevet, hozzáadjuk a tört fokhagymát, és a tejszínt is hozzákeverjük. 

3. A kész öntetet egyenletesen ráöntjük a salátára, és kanállal óvatosan összeforgatjuk. 

4. A csíkokra vágott csirkemellfilét kevés olívaolajon hirtelen megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd miután kihűlt, a salátára halmozzuk, végül megszórjuk pirított kenyérkockákkal és reszelt parmezánnal.

Ajánló
Ajánló
Bisztrózzunk a Hegyvidéken!

Bisztrózzunk a Hegyvidéken!

Igazán nem panaszkodhatunk, mert a Hegyvidéken el vagyunk látva bisztrókkal is: a Parányi...

Nyári hűsítő és pörgető: a jegeskávé

Nyári hűsítő és pörgető: a jegeskávé

A meleg napokon a koffeinfüggők – bár ragaszkodnak kedvencükhöz – annak hűsítőbb...

Észvesztő finomság: a sajttorta

Észvesztő finomság: a sajttorta

Ha a sajttorta szót halljuk, rögtön Amerika jut eszünkbe. Gondolta volna erről a nálunk is...