Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-08-07

A nyár slágere a rozé és a fröccs - Figyelem, 18 éven felülieknek szóló tartalom!

A nyár slágere a rozé és a fröccs - Figyelem, 18 éven felülieknek szóló tartalom!

A kánikulai forróságban gyakran üldögélünk az éttermek, bárok hangulatos teraszán, és szívesen fröccsözünk? Nos, kiderült, ezzel a szokásunkkal egyáltalán nem vagyunk egyedül! Ha szeretjük így tölteni nyári estéinket, érdemes betérnünk például itt, a Hegyvidéken a Fióka étterem és borbárba, ahol a néhány hektáros borászatok és a jól ismert borászok borai közül is találhatunk a poharukba valót. 

Érdekes felmérést készített a nyári borfogyasztási szokásokról a Twickel Szőlőbirtok a közösségimédia-felhasználók körében. A nem reprezentatív országos kutatás eredményei azt mutatják, hogy a Facebookot használó magyarok majdnem fele a nagy melegben a legszívesebben rozét fogyaszt, egyharmaduk vöröset és csak minden ötödik ember választja a fehérbort. A kérdőívet kitöltők nyáron az édes borokat (29,2%) vagy a félszárazat (28,3%) részesítik előnyben, és csak ezután következik a száraz (21,5%), valamint a félédes (21%).
 
Népszerű a fröccs is
 
A többség (42,9%) leginkább a fröccs mellett dönt ebben az időszakban, a válaszadók 36,7%-a tisztán issza a bort, 20,3%-a pedig keverve más nem alkoholos itallal. 
 
Vajon tudjuk, honnan származik a fröccs elnevezés, illetve milyen bor- és szódavízkeverési aránnyal hogyan nevezik a fröccsöt? 

A legenda szerint 1842. október 5-én Fáy András a fóti pincéjébe hívta szüretre Vörösmarty Mihályt és néhány barátját. A barátok között ott volt Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa, hanem a szódavíz nagyipari alkalmazásának magyar feltalálója is volt. Ahhoz, hogy a bor erősségét kellemesen enyhíteni lehessen, meg kellett alkotni egy olyan üveget, amelyből a szódavizet ki lehet fröccsenteni. Jedlik magával vitte a világ legelső, általa kreált szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére a Fáy-birtokon elkészítette a legelső fröccsöt, amit németesen spriccernek nevezett el. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez a szó, így helyette találta ki a fröccs elnevezést.
 
Lássuk a leggyakoribb fröccstípusokat!

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szódavíz

Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szódavíz

Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szódavíz

Házmester: 3 dl bor + 2 dl szódavíz

Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szódavíz

Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor + 1 dl szódavíz

Sport fröccs (kisházmester): 1 dl bor + 4 dl szódavíz

Góré fröccs: 1 pohár bor + 1 spriccentésnyi szódavíz

Deák fröccs: 1 pohár szódavíz + egy cseppnyi bor
 
Visszatérve a felmérésre, a válaszadók között a legkedveltebb a nagyfröccs, de szinte ugyanilyen arányban fogyasztanak hosszúlépést is, majd ezt követi a kisfröccs.

A legkevésbé a házmester kedvelt, a kutatásban résztvevők egyharmada pedig egyáltalán nem szereti a fröccsöt. A felmérésből az is kiderül, hogy csak minden ötödik ember fogyaszt boralapú koktélokat, a megkérdezettek többsége (69,6%) egyáltalán nem szokott ilyet inni, 9,2%-uk eddig nem is hallott ilyesmiről.
 
Hol isszuk szívesen a bort?

A kutatásban résztvevők közel 40%-a nyáron legszívesebben egy hangulatos teraszon borozik, míg minden ötödik ember a víz- vagy tópartot választja erre a célra, de a válaszadók egynegyede otthon is szívesen megiszik egy-egy pohárral. A nyári beszélgetések során 3-4 dl bort is elfogyaszt a többség, a kérdőívet kitöltők harmada 1-2 dl-t, és csak minden ötödik ember iszik 5-6 dl-t ilyen alkalmakor.

A válaszadók több mint kétharmada 1000 és 2500 Ft között költ átlagosan egy üveg borra, egynegyede 1000 Ft alatt vásárol, 5,6%-uk 2500 és 5000 Ft közötti összeget szán rá, csak 0,4%-uk hajlandó 5000 forint felett is vásárolni. 

Tajti Róbert, a Twickel Szőlőbirtok ügyvezető igazgatója szerint a válaszok alátámasztják azt, amelyet a borászatban is nap mint nap tapasztalnak: míg a téli kutatás eredményei szerint a közösségi médiát használók a száraz és a vörösborokat részesítették előnyben, addig nyáron inkább az illatosabb, gyümölcsösebb, ropogósabb rozékat és fehéreket keresik a fröccsökhöz.
 
A cikk tartalma kizárólag a mértékletes és felelős alkoholfogyasztás mellett szól!

Ajánló
Ajánló
Boldogságfelhő - avagy így készül a csokimousse

Boldogságfelhő - avagy így készül a csokimousse

Szeretnénk kicsit önfeledtek lenni ezekben a mindenki számára hosszú, otthon töltött...

Változatos finomságok - egy kis pite történelem

Változatos finomságok - egy kis pite történelem

Ha sok időt töltünk otthon, és kezdünk kifogyni az ötletekből, hogy hogyan legyen...

Kecsketej, kecskesajt – egészséges finomságok

Kecsketej, kecskesajt – egészséges finomságok

Azt talán már sokszor hallottuk, hogy jót teszünk az egészségünknek, ha a tehéntej és a...