Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-08-16

A roppanós kovászos uborka titka

A roppanós kovászos uborka titka

Ha nyár, akkor kovászos uborka! Mindegy, hogy ezt a hűsítő csemegét más ételek mellé, vagy a forró napokon önmagában esszük, így is, úgy is rendkívül finom. Ha magunk szeretnénk elkészíteni, a Nekedterem kovászosuborka-dobozában minden hozzávalót megtalálunk.

Az igazán jó kovászos uborka legfontosabb tulajdonsága, hogy kívül roppanós, belül pedig kissé ruganyos. Mindenki más ételhez érzi elengedhetetlen kiegészítőnek, ki a krumplis tésztát, ki a hekket képtelen elképzelni nélküle, a nyárnak ugyanolyan alapeleme, mint a fagylalt vagy a Balaton. Elkészítésének annyi változata van, ahány a húslevesnek és a pörköltnek, mindenki mással erjeszti, mással ízesíti, és az elkészítésénél más titokra esküszik. Nézzük a klasszikus változat receptjét.
 
Kovászos uborka
 
Hozzávalók:
1 db 5 literes befőzőüveg, 2 kg fürtös uborka (10-15 cm hosszú), 2 csomag zsenge kapor, fokhagyma ízlés szerint, 2-2,5 l víz, 2 nagy ek. só, kb. 30 dkg kenyér

Elkészítés:

1. Tegyük fel forrni a vizet a sóval. Míg felforr, készítsük elő az uborkát.

2. Az uborkát alaposan mossuk meg, a végeit vágjuk le. Noha csak a szár felé eső vége keseredik, a másik csücsköt is el kell távolítani, hogy az erjedő lé majd dolgozhasson. Éppen emiatt az uborkát hosszában is be kell metszeni, így középtájon is át tudja járni a kovászos lé.

3. Az elöblített befőttesüveg alján terítsünk szét egy adag kaprot, tegyük mellé a megpucolt fokhagyma gerezdeket. Az öreg kapor is jó, de a friss sokkal élénkebb ízt ad.

4. Mire idáig eljutunk, biztosan felforr a víz. Ezt a forró, sós vizet nagyon óvatosan öntsük az uborkára úgy, hogy rendesen ellepje.

5. Az sem mindegy, milyen kenyérrel indítjuk be az erjedési folyamatot. Legjobb a félbarna, mivel nagyobb valószínűséggel készült valódi élesztőt tartalmazó kovászból.  Száraz kenyeret is használhatunk erre a célra. A kenyérréteg az üveg szájáig érjen, erre még öntsünk annyit a sós léből, hogy ez is átnedvesedjen.

6. A teli uborkásüveget állítsuk egy tálba, hiszen ahogy beindul az erjedés, valamennyi lé ki fog forrni. Később mindig pótoljuk vissza a távozó folyadékot, mert az uborka léből kilógó része megfehéredik és megpuhul.

7. A kovászolódó uborkát tartsuk letakarva. Azért sem szabad túltömni az üveg száját kenyérrel, mert a dagadó kenyér, illetve a forró alaplé megemelheti tányért. Noha a kovászos uborka készítéshez kell a meleg, ne állítsuk tűző napra az üveget.

8. Ha minden pontot betartunk, időjárástól függően a 4. vagy az 5. napon kész a tökéletes kovászos uborka. Emeljük le a kenyérréteget, az uborkát tegyük kisebb üvegekbe, szűrjük rá a levét, és mehet is a hűtőbe! 2-3 hétig friss marad. Hidegen a legfinomabb!
 
Kovászosuborka-krémleves

Levest is készíthetünk kovászos uborkából, ami a kánikulában önmagában is elég lehet egy étkezésnek.
 
Hozzávalók:
4 db közepesen nagy kovászos uborka, 2 dl kovászosuborka-lé, 2 dl zöldségalaplé, 3 dl joghurt, só, bors ízlés szerint
 
Elkészítés: 

1. Az uborkát felkockázzuk.

2. Turmixgéppel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hideg alaplevet, és még egyszer összeturmixoljuk.

3. Hozzáadjuk az uborka levét és a joghurtot, jól összekeverjük. 

4. Ha hideg alapanyagokkal dolgoztunk, akkor nem is kell hűteni, ellenkező esetben 1-2 óra jót tesz neki a hűtőben.

Ajánló
Ajánló
Vegánként sem kell lemondani a finomságokról!

Vegánként sem kell lemondani a finomságokról!

Szívesen kipróbálná a vegán étrendet, de fél attól, hogy semmit nem ehet majd megszokott...

Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Öt érv, hogy miért együnk több gombát

Finom és egészséges, ráadásul bármilyen diétába beleillő alapanyag, amely változatossá...

Áfonyás finomságok

Áfonyás finomságok

Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné az áfonyát, hiszen a kerek, színes bogyókat...