Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-08-16

A roppanós kovászos uborka titka

A roppanós kovászos uborka titka

Ha nyár, akkor kovászos uborka! Mindegy, hogy ezt a hűsítő csemegét más ételek mellé, vagy a forró napokon önmagában esszük, így is, úgy is rendkívül finom. Ha magunk szeretnénk elkészíteni, a Nekedterem kovászosuborka-dobozában minden hozzávalót megtalálunk.

Az igazán jó kovászos uborka legfontosabb tulajdonsága, hogy kívül roppanós, belül pedig kissé ruganyos. Mindenki más ételhez érzi elengedhetetlen kiegészítőnek, ki a krumplis tésztát, ki a hekket képtelen elképzelni nélküle, a nyárnak ugyanolyan alapeleme, mint a fagylalt vagy a Balaton. Elkészítésének annyi változata van, ahány a húslevesnek és a pörköltnek, mindenki mással erjeszti, mással ízesíti, és az elkészítésénél más titokra esküszik. Nézzük a klasszikus változat receptjét.
 
Kovászos uborka
 
Hozzávalók:
1 db 5 literes befőzőüveg, 2 kg fürtös uborka (10-15 cm hosszú), 2 csomag zsenge kapor, fokhagyma ízlés szerint, 2-2,5 l víz, 2 nagy ek. só, kb. 30 dkg kenyér

Elkészítés:

1. Tegyük fel forrni a vizet a sóval. Míg felforr, készítsük elő az uborkát.

2. Az uborkát alaposan mossuk meg, a végeit vágjuk le. Noha csak a szár felé eső vége keseredik, a másik csücsköt is el kell távolítani, hogy az erjedő lé majd dolgozhasson. Éppen emiatt az uborkát hosszában is be kell metszeni, így középtájon is át tudja járni a kovászos lé.

3. Az elöblített befőttesüveg alján terítsünk szét egy adag kaprot, tegyük mellé a megpucolt fokhagyma gerezdeket. Az öreg kapor is jó, de a friss sokkal élénkebb ízt ad.

4. Mire idáig eljutunk, biztosan felforr a víz. Ezt a forró, sós vizet nagyon óvatosan öntsük az uborkára úgy, hogy rendesen ellepje.

5. Az sem mindegy, milyen kenyérrel indítjuk be az erjedési folyamatot. Legjobb a félbarna, mivel nagyobb valószínűséggel készült valódi élesztőt tartalmazó kovászból.  Száraz kenyeret is használhatunk erre a célra. A kenyérréteg az üveg szájáig érjen, erre még öntsünk annyit a sós léből, hogy ez is átnedvesedjen.

6. A teli uborkásüveget állítsuk egy tálba, hiszen ahogy beindul az erjedés, valamennyi lé ki fog forrni. Később mindig pótoljuk vissza a távozó folyadékot, mert az uborka léből kilógó része megfehéredik és megpuhul.

7. A kovászolódó uborkát tartsuk letakarva. Azért sem szabad túltömni az üveg száját kenyérrel, mert a dagadó kenyér, illetve a forró alaplé megemelheti tányért. Noha a kovászos uborka készítéshez kell a meleg, ne állítsuk tűző napra az üveget.

8. Ha minden pontot betartunk, időjárástól függően a 4. vagy az 5. napon kész a tökéletes kovászos uborka. Emeljük le a kenyérréteget, az uborkát tegyük kisebb üvegekbe, szűrjük rá a levét, és mehet is a hűtőbe! 2-3 hétig friss marad. Hidegen a legfinomabb!
 
Kovászosuborka-krémleves

Levest is készíthetünk kovászos uborkából, ami a kánikulában önmagában is elég lehet egy étkezésnek.
 
Hozzávalók:
4 db közepesen nagy kovászos uborka, 2 dl kovászosuborka-lé, 2 dl zöldségalaplé, 3 dl joghurt, só, bors ízlés szerint
 
Elkészítés: 

1. Az uborkát felkockázzuk.

2. Turmixgéppel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a hideg alaplevet, és még egyszer összeturmixoljuk.

3. Hozzáadjuk az uborka levét és a joghurtot, jól összekeverjük. 

4. Ha hideg alapanyagokkal dolgoztunk, akkor nem is kell hűteni, ellenkező esetben 1-2 óra jót tesz neki a hűtőben.

Ajánló
Ajánló
Változatos finomságok - egy kis pite történelem

Változatos finomságok - egy kis pite történelem

Ha sok időt töltünk otthon, és kezdünk kifogyni az ötletekből, hogy hogyan legyen...

Kecsketej, kecskesajt – egészséges finomságok

Kecsketej, kecskesajt – egészséges finomságok

Azt talán már sokszor hallottuk, hogy jót teszünk az egészségünknek, ha a tehéntej és a...

Színes egészség – Rózsaszín, mint az eper

Színes egészség – Rózsaszín, mint az eper

A tavasz legjobb pillanatai közé tartozik, amikor a hosszú tél után az első, frissen...